Miten työläisperheen uimahyppääjätytöstä tuli Ruotsin ensimmäinen olympiakultamitalisti? Dokumentti kertoo Kulta-Gretan kiehtovan tarinan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Greta Johansson. © yle kuvapalvelu

Köyhän tukholmalaisen työläisperheen tyttö Greta Johansson (1895–1978) löysi kotinurkilleen nousseen kylpylän. Sen altailla harjaannuttiin uuteen urheilulajiin, johon valmennettiin vain poikia. Aurinkoisessa Tukholmassa järjestettiin kesällä 1912 olympialaiset, joissa 17-vuotias Johansson voitti historiallisen uimahyppykullan. Miksi Guld-Gretalla ei ole patsasta, ihmetteli ruotsalaistoimittaja Jens Lind ja alkoi tutkia naisen kohtaloa.

Rakkaus syttyi myös olympialaisissa

Greta (kuvassa) kohtasi olympiakisoissa itseään 12 vuotta vanhemman Ernst Brandstenin, jonka kanssa meni naimisiin Yhdysvalloissa. Miehestä tuli menestyksekäs uimahyppyvalmentaja, avioliitosta pitkä ja onnellinen, tosin ensimmäisen maailmansodan kauhujen myötä tarkoituksellisesti lapseton. Lind on löytänyt haastateltavia ja valtavasti arkistofilmejä ja valokuvia, joiden avulla rakentuu kiinnostava elämäntarina. Kotikaupungissaan leskenä vieraillutta legendaa ei enää tuntenut kukaan.

Kulta-Gretan huimaava rakkaustarina, su 1.4. klo 20.00 Teema & Fem

X