Kanteletaiteilija Maija Kauhanen riemastuttaa Yle Livessä

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Television kotimaisen musiikkitarjonnan yksipuolisuutta päivittäin harmitellessani kurkistin muistinvirkistykseksi lakia julkisen palvelun ohjelmatoiminnasta. Ylen kuuluu muun muassa ”tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä”, mutta tekeekö Yle niin? Olemmeko kohta tilanteessa, jossa tämä musiikin osalta kuitataan festaritallennuksilla Ruisrockin palvotuista konkaritähdistä ja SuomiLOVEn tunteiluilla?

Vielä muutama vuosikymmen sitten Yle itsestäänselvästi esitti uusien, nuorten ja levyttämättömien artistien ja kokoonpanojen musiikkia sekä radiossa että televisiossa. Kaikkia tallenteita ei tuhottu, ja uudelleenkierrättämisen myötä niiden arvoa ylistetään vallan kilvan.

Nousevat artistit ilahduttavat

Yle tarvitsee paitsi turvatut resurssit, mielestäni myös paljon aktiivisempaa roolia tämän päivän kotimaisen musiikkikulttuurin – lakiinkin velvoitetussa! – ”tuottamisessa, luomisessa, kehittämisessä ja säilyttämisessä”.

Siksikin riemastun aina Yle Liven esittelemistä nousevista artisteista – kuten upeata omaehtoista musiikkia luovasta kanteletaiteilija Maija Kauhasesta. Hän uudistaa kansallissoittimemme käyttöä, polkee kanteleensoiton rumpuja ja lyö paljain käsin symbaaleja, sekä tietenkin laulaa, myös sanattomasti. Yle Livessä Kauhanen myös selkeästi havainnollistaa kokonaisvaltaisen musiikki-ilmaisunsa syntyä ja kehitystä.

Resepti on tuottanut palkintoja ja huomiota sekä kotimaassa että ulkomailla. Me saamme olla ylpeitä Maija Kauhasesta ja kumppaneista, ja Ylestä joka heitä huomioi – niin kauan kuin meillä on Yle joka huomioi. Edes tämän verran.

Yle Live: Maija Kauhanen, pe 9.3. klo 23.20 Teema & Fem

X