LAKEUSlife seuraa pohjalaisia parikymppisiä – Elämänmyönteinen sarja on valopilkku nykyaikaa riepovan someraivon keskellä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
LAKEUSlife
Kristiina, Lauri, Pauli ja Emma. © Tommi Penttinen/Yle
Ylen uusi dokumenttisarja LAKEUSlife seuraa parikymppisten nuorten aikuisten elämää Pohjanmaalla.

Suomessa kaikki tärkeät asiat tapahtuvat Kehä III:n sisäpuolelle. Siksi jokaisen nuoren aikuisen suunnitelmiin kuuluu muuttaminen pääkaupunkiseudulle. Näin sanotaan. Tätä yleistä käsitystä lähdetään kuitenkin oikomaan Ylen uudessa seurantadokumentissa.

LAKEUSlife on kahdeksanosainen sarja, jonka keskiössä on neljä parikymppistä nuorta aikuista. He haluavat kaikki menestyä elämässä, mutta tehdä sen siellä missä asuvat, eli Pohjanmaalla. Muutto Helsinkiin tai muuhun isompaan kaupunkiin ei kiinnosta, ei ainakaan lopullisesti.

”Kyllä minulla Helsinkiin jokin tietty vietti on. Se on kiva paikka käydä. Mutta vielä kivempaa on palata sieltä takaisin”, kertoo 21-vuotias Emma, yksi sarjan päähenkilöistä.

Emman ensisijaisena suunnitelmana on päästä opiskelemaan kauppatieteitä Vaasan yliopistoon. Hän on myös aktiivinen kunnallispolitiikassa, ja näin ollen haaveissa siintää myös kansanedustajan ura.

”Moni päättäjä on Kehä III:n sisäpuolelta, ja heille saattaa joskus olla vaikea hahmottaa sitä, että elämää on myös sen ulkopuolella”, Emma sanoo.

Emma esiintyy sarjassa poikaystävänsä Paulin, 23, kanssa. Tämä ajaa kuorma-autoa perheyrityksessä ja tekee YouTubeen jokkisaiheisia videoita ystävänsä Jonin kanssa. Paulin ja Emman yhteisenä haaveena on oman talon rakentaminen.

”Kyllähän some ja netti ovat lähentäneet kaupunkia ja maaseutua. Mutta tästä huolimatta somevaikuttajat tuntuvat pakkautuvan sinne Kehä III:n sisäpuolella. Jos ajattelee YouTubea, niin pääkaupunkiseudulla on paljon sidosryhmiä ja organisaatioita, joiden kanssa tubettajat tekevät yhteistyötä”, Pauli kertoo.

Vuosi elämästä

Paulista kaikki oikeastaan alkoi. Sarjan ohjaaja-käsikirjoittaja Helena Ruohotie törmäsi häneen muutama vuosi sitten Yle Kioskin järjestämällä Creator Weekillä. Kyseessä oli tapahtuma, joka oli suunnattu parinkympin kieppeillä oleville mediasta kiinnostuneille nuorille.

”Aluksi mietimme, voisiko Paulin ympärille kehittää sarjaa. Koimme kuitenkin tärkeänä käsitellä maaseututematiikkaa laajemminkin ja keskittyä siihen mitä maalla asuvien parikymppisten elämään kuuluu. Halusimme saada maaseudun värit mukaan”, Ruohotie kertoo.

Emman ja Paulin lisäksi sarjan päähenkilöitä ovat 24-vuotias Kristiina ja 23-vuotias Lauri. Kristiina on omaa blogiaan pitävä somevaikuttaja. Sarjan alussa hän on raskaana, ja kertoo avoimesti menneisyytensä ongelmista, kuten syömishäiriöstä. Agrologiksi opiskeleva Lauri työskentelee perheensä metsäkoneurakointiyrityksessä ja tekee opinnäytetyötään. Tulevaisuuden suunnitelmissa on päästä jatkamaan kotitilan hoitamista.

Päähenkilöiden elämää seurataan vuoden ajan. Vaikka he ovat kaikki isojen päätösten ääressä, LAKEUSlife viehättää ennen kaikkea positiivisella asenteella.

Pohjalainen maisema ja pohjalainen mielenmaisema pääsevät koko lailla oikeuksiinsa. Elämänmyönteinen sarja on kuin valopilkku nykyaikaa riepovan someraivon ja vihapuheen keskellä.

LAKEUSlife alkaen ti 9.11. klo 22.25, TV2

X