Levoton veri teki ”Regina Linnanheimon silmistä” käsitteen

Jaa artikkeli
© Yle Kuvapalvelu

Korkeaoktaaninen Levoton veri (1946) on Teuvo Tulion elokuvien sarjaa, pääosassa itseoikeutetusti Regina Linnanheimo. Tulio-hurjasteluiden Regina saa ikuistuksen tulevana syksynä myös sillä, että Suomen elokuva-arkistolaitoksen KAVI:n uusi teatteri ristitään Kino Reginaksi. Se avautuu vaalean puun wau-arkkitehtuuria henkivään keskustakirjastoon.

Ennestään KAVI:lla jo on katselusali nimeltä Kino Tulio toimistossaan Sörnäisissä. Regina ja Tulio olivatkin jännittävässä elokuvaliittolaisuudessaan kuin paita ja perse.

Pitkin vuotta on käyty tiukkaa keskustelua siitä, kuinka KAVI saattaa hylätä arkistoteatteri Orionin siirtääkseen esitykset historiattoman uutukaisiin tiloihin. Ainakin nimi Kino Regina osuu silti täysin maaliin. Onnistuneempaa ei voi suomalaiselle filmipyhätölle olla, ei mitenkään.

Ylläpitäjä voisi hyvin korkata uuden teatterin käyntiin juuri Levottomalla verellä, jossa ideointi ja Linnanheimon lataus viipottivat toisiin lukemiin. Leimuavista, halukkaista, murhaavista ”Regina Linnanheimon silmistä” tuli käsite, kun myrkkyä juonut ja sitten salaleikkauksessa näkönsä palauttanut roolihahmo Sylvi Sora alkoi toden teolla lennättää silmiään. Filmi on sodanjälkeisen tummanpuhuvan melodraaman voimakkain esimerkki.

Tulio-sarjan lisukkeeksi on nyt videotaiteilija Sami van Ingenin moderni näkemys Polte (2018), jossa hän ottaa kopin Tulion vaatetettunakin seksuaalisesta kuvamaailmasta.

Fantastinen Polte on vielä Areenassa. Antakaa kierrätettyjenkin Tulio-materiaalien viedä mukanaan! Ette osaa odottaa noin transsimaista kokemusta.

Kino Tulio: Levoton veri, la 21.7, klo 12.00, Teema & Fem

X