Maailman kaunein poika on traaginen dokumenttielokuva 16-vuotiaana tähdeksi istutetusta Björn Andrésenista

Jaa artikkeli
maailman kaunein poika
On kulunut yli 50 vuotta siitä, kun Luchino Visconti ohjasi elokuvansa Kuolema Venetsiassa ja nimesi nuoren Tadzion roolin esittäjän 'maailman kauneimmaksi pojaksi'. © Mantaray Film Ab/Yle
Elokuvan varjo seuraa yhä raskaana Björn Andrésenia, jonka elämästä muodostui uskomaton matka salamavalojen loisteesta pohjattomaan pimeyteen.

Viisikymmentä vuotta sitten maailmaa ihastutti Luchino Viscontin upea Thomas Mann -tulkinta Kuolema Venetsiassa, kuvaus iäkkäästä säveltäjästä jonka kauneudenetsintä löytää uudeksi kohteekseen nuoren puolalaispojan.

Tätä näytteli ensi-illan alla 16 vuotta täyttänyt ruotsalainen Björn Andrésen. Ohjaaja vei hänet kuvausryhmän kanssa homoklubiin ja hehkutti, että hänen löytönsä on ”maailman kaunein poika”. Japanilaiset saivat musiikillisesti lahjakkaan skandinaaviblondin mainoksiin ja musiikkiesityksiin.

Pitkähiuksinen Andrésen on yhä seitsenkymppisenäkin komea ilmestys. Hän ei viihtynyt saamassaan huomiossa, ja jakaa tunteitaan ja kokemuksiaan tuoreessa elämäkertaelokuvassa.

Nykypäivänä ei lapsinäyttelijää ehkä jätettäisi yhtä yksin tuntemattoman kuvausryhmän ja elokuvaa seuraavan maineen kanssa, mutta Andrésenilla on ollut elämässään traagisempiakin kokemuksia.

Todistusvoimaisiin dokumentaarisiin jaksoihin ja verkkaiseen läsnäoloon luottava elokuva venyttää paljastuksiaan ehkä liiaksikin.

Maailman kaunein poika, sunnuntai 21.11. klo 21.45, Teema & Fem

X