Mannerheim Jörn Donnerin kertomana on viisiosainen

”Millainen mies oli Gustaf Mannerheim, Suomen marsalkka? Mies, joka syntyi Venäjän suuriruhtinaskuntaan, loi uransa kansainvälisessä metropolissa Pietarissa, ei oppinut koskaan kunnolla Suomen kieltä, mutta josta tuli itsenäisen Suomen sankari.” -Yle

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Carl Gustav Emil Mannerheim on ristiriitainen hahmo Suomen historiassa.

"Millainen mies oli Gustaf Mannerheim, Suomen marsalkka? Mies, joka syntyi Venäjän suuriruhtinaskuntaan, loi uransa kansainvälisessä metropolissa Pietarissa, ei oppinut koskaan kunnolla Suomen kieltä, mutta josta tuli itsenäisen Suomen sankari." -Yle
(Päivitetty: )
Teksti: Jussi Karjalainen

Mannerheim Jörn Donnerin kertomana on pohdiskeleva tv-essee vuodelta 2010 Carl Gustaf Mannerheimista. Eniten häntä kiinnosti kysymys marsalkan itsetunnosta.

Uusintana esitettävä kokonaisuus on viisiosainen, viisituntinen sarja. Se alkaa säpsäyttävästi Donnerin paljastaessa mistä Mannerheimin elämän tilanteesta hän olisi voinut ohjata näytelmäelokuvan.

Aihe olisi ollut tsaarin armeijasta juuri syrjään siirretyn viisikymppisen Mannerheimin junamatka Odessasta Pietariin vuonna 1917. Matka kesti kahdeksan päivää. Väliasemilla lainehti vallankumouskaaoksen verilammikoita. Mannerheimin ura vaikutti olevan ohi, mutta hän pukeutui junassa silti kenraalin univormuun. Seurueessa oli ”omituinen kokoelma ihmisiä”.

Matkan aikana Suomi julistautui itsenäiseksi. Donner kertoi yrittäneensä löytää Marskin elämän käännekohdan: ”Kenties se oli tämä”.

”Olen käyttänyt sarjasta nimitystä tv-essee. Yritän tietoisesti tehdä toisenlaista tv:tä, joka on hitaampaa ja kaipaa miettimistä. Nykyään luullaan, että hyvä tv on sitä, että leikataan hirveän lyhyitä kuvia, pätkitään kaikki pikkupätkiksi”, Donner sanoi sarjan ensi-esityksen aikoihin.

Mannerheim Jörn Donnerin kertomana, to 1.7. klo 11:30, TV1

Lue myös: Radikaali vastaveto Edvin Laineen elokuvalle – Seura löysi Jörn Donnerin unohdetut Tuntematon sotilas -filmisuunnitelmat

Lue myös: Työnäytteenä marsalkka Mannerheimin murha – Tämän desantin Suomi palkkasi heti agentiksi

X