Melukylän lapset -sarjan resepti toimii – Idyllinen elämä ihastuttaa yhä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Melukylän lapset
© Svensk Filmindustri Ab / Yle
Lastenkirjallisuuden rakastettu uudistaja Astrid Lindgren (1907–2002) on tunnetusti ruotsalaisen kulttuurin kansallisaarre ja kansainvälinen ilo.

Monille suomalaisille Astrid Lindgrenin tarinoita tekivät ensin tutuiksi elokuvat ja tv-sarjat. Tästä työstä ansaitsee erikoiskiitoksen kirjailijan teoksiin erikoistunut ohjaaja Olle Hellbom (1925–82).

Melukylän kolmen talon lasten idyllisestä elämästä kertovat, osin omaelämäkerralliset kirjat ilmestyivät alkujaan vuosina 1947–1952, ja vuonna 1960 ryhtyi Hellbom niitä tulkitsemaan. Materiaali julkaistiin ensin kahtena teatterielokuvana ja sitten nyt uusittavana tv-sarjana.

Hellbom taitaa kerronnan, jossa lapsinäyttelijöiden ei tarvitse paljoa puhua kameroiden edessä. Kuva elää, ja ääniraidalla kuullaan tasapainoisesti sommiteltuna maalailevaa ja kujeilevaakin musiikkia, luonnon ääniä ja tehosteita. Tapahtumia selostaa lapsikertojan (Catti Edfeldt) valloittava ääni.

Resepti toimii yhä. Tosin tänä päivänä Melukylän lapset -sarjaa katsonevat enemmänkin nostalgialle kehräävät aikuiset kuin aikamme lapset.

Melukylän lapset, sunnuntai 3.7. klo 18.05, Teema & Fem

Lue myös: Upea vierailukohde Tukholmassa! Astrid Lindgrenin kaunis kotimuseo kertoo rakastetun kirjailijan arjesta

X