Suosikkisarja Metsolat on julkaistu kokonaisuudessaan Areenassa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Annikin (Helinä Viitanen) ja Antin (Ahti Haljala) elämää voi seurata nyt Yle Areenan kautta. © yle kuvapalvelu

Kuvitteelliseen Hoikan kuntaan Kainuuseen sijoittuva perhesarja Metsolat edusti aikoinaan suurta panostusta ja menestystä. Ylen suurtuotanto tavoitti ajan ja sen muutosten tuntoja, yhtenäiskulttuurin puhuttelevuudella: 41-osaisen sarjan jaksot rikkoivat järjestään miljoonan televisiokatsojan rajan.

Metsolat käynnistyi tammikuussa 1993 ja päättyi lokakuussa 1995, mutta 1996 esitettiin vielä jouluinen erikoisjakso. Sarjan ensimmäiset uusintakierrokset alkoivat 1999 ja viimeisimmät 2008. Työ on aikojen saatossa ollut saatavilla sekä VHS-kasetteina että dvd-levyinä, ja kuluvana joulukuuna koko sarja tuodaan toivetuotantona Areenaan.

Kuten on usein todettu, kotimaisen viihdekulttuurin kuuluukin pysyä kansan saatavilla. Merkkityöt avaavat historialliseksikin kasvavaa näkökulmaa aikansa yhteiskuntaan, arvoihin ja rakennemuutokseen, jota myöhemmin katsottaneen myös nostalgisin silmin.

Metsolatkin oli alkujaan ja pohjimmiltaan varttuneemman väestön maalaisdraama, joka kuvasi myös sukupolvien vaihdosta. Tietokoneet tekevät tuloaan pirtteihin, mutta autosta ei luovuta, vaikka ajokortti vanhenisi.

Sarjan ohjasi Carl Mesterton, joka myös kuului sen käsikirjoittajiin muiden muassa puolisonsa Anna-Liisa Mestertonin kanssa.

Pienviljelijäperhe Metsolan Anttia ja Annikkia näyttelivät Ahti Haljala ja Helinä Viitanen, aviopari myös siviilissä. Heidän lapsinaan nähtiin Katriina Honkanen, Jaana Raski, Kari Hakala , Svante Martin ja Kim Floor, ja muissa osissa esimerkiksi Hellevi Seiro, Anna-Leena Härkönen, Anu Hälvä ja Esko Hukkanen.

Metsolat, ti 19.12. Yle Areena

X