Pasila-komediasarja tökkää usein suomalaisuuden kipupisteisiin, vaikka arkkityyppejä täynnä olevalla sarjalla onkin jo ikää

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Pasila
Suomen suosituin animaatiosarja kertoo Pasilan poliisiaseman arjesta. © Yle
Pasilan hahmot Kyösti Pöystistä Rauno Repomieheen ovat tuttuja monille suomalaisille.

Kuka nykyhahmo vastaisi mahdollisimman täydellisesti 1800–1900-lukujen taitteen eurooppalaisia dandyja – elämän pinnalla luistelevia, ikävystyneitä ironikkoja? ”Pasilan Kyösti Pöysti”, heittää Kaisa Pulakka melankolian historiaa käsittelevässä radiosarjassaan Musta aurinko. Ja osuu yllätyskierteellä maaliin. Podcast löytyy Yle Areenasta. Suosittelen lämpimästi.

Ja niin suosittelen myös Pasilaa, vaikka Atte Järvisen luoman animaatiosarjan ensi-illasta jo 15 vuotta onkin. Osa sen huumorista liittyy tietenkin tuon hetken aiheisiin, ja tänään mukana olisi arvatenkin enemmän naishahmoja. Sarjan tyyppigalleriassa ja loputtomasti pulppuavassa, sarkastisessa huumorissa on kuitenkin paljon ajatonta.

Tuttia imevä komisario Pöysti, lääkesieppo ylikomisario Rauno Repomies, isänsä hyväksyntää janoava konstaapeli Helga ja muut ovat arkkityyppejä elämän komediassa. Suomalaisuuden kipupisteisiin Pasila tökkää usein, ehkä ikimuistoisimmin kolmoskauden klassikkojaksossa Karrelle palanut enkeli.

Pasila, tiistai 27.9. klo 22, TV2

X