Pembrokeshiren murhat on uskomaton tositarina Walesista – Rikossarjat vyöryvät Areenaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
”Oli mahtavaa päästä töihin kotiseudulle dramaattisiin merenrantamaisemiin”, sanoo walesilaissyntyinen Luke Evans, joka on tuttu muun muassa elokuvista Midway sekä Kaunotar ja hirviö. © Yle kuvapalvelu
”Oli mahtavaa päästä töihin kotiseudulle dramaattisiin merenrantamaisemiin”, sanoo walesilaissyntyinen Luke Evans, joka on tuttu muun muassa elokuvista Midway sekä Kaunotar ja hirviö. © Yle kuvapalvelu
Tositapahtumiin perustuvassa Pembrokeshiren murhat -sarjassa murhaaja on selvillä alusta saakka. Jännitystä luovat murhatutkimuksen uskomattomat käänteet. Yle Areenaan on tulossa myös neljä muuta dekkarisarjaa.

Pembrokeshiren murhat -sarjan tarina kuulostaa vahvasti fiktiolta mutta perustuu tositapahtumiin.

DNA-tutkimus ja vanhan tv-tikkakisan jakso ovat keskeisiä tekijöitä, kun poliisi selvittää kahden vuosikymmenen takaisia kaksoismurhia.

Epäilty istuu jo vankilassa, mutta hänet on tuomittu aivan muista rikoksista. Hänen syyllisyyttään murhiin ei ole koskaan pystytty todistamaan.

Poliisit käyvät taistelua aikaa vastaan löytääkseen todisteita epäillyn syyllisyydestä, ennen kuin tämä vapautuu ja pääsee jatkamaan väkivallantekoja. Vaaditaan vuosien sitkeää työtä ja poliisien oman ajan uhraamista, jotta murhaaja saadaan vihdoin vastuuseen teoistaan.

Pembrokeshiren murhat -sarjassa pääroolia, rikosylikomisario Steve Wilkinsiä, näyttelevä Luke Evanskin kertoo miettineensä käsikirjoitusta lukiessaan, että kaikki käänteet eivät millään voi olla totta.

”Käsikirjoitus oli tyrmistyttävä. Sen luettuani aloin etsiä netistä lisätietoa tapauksesta ja tajusin, että käsikirjoituksessa ei ole ­mitään fiktiokoristeita. Se on niin uskollinen todelliselle tapaukselle kuin mahdollista”, Luke Evans sanoo.

Todellisia ihmisiä kunnioittaen

Joitakin todellisen tarinan yksityiskohtia on käsikirjoituksessa muutettu ihmisten yksityisyyden suojelemiseksi.

Wilkinsin työparia Ella Richardsia näyttelevä Alexandria Riley muistuttaa, että sarjan tapahtumat koskettavat monia ihmisiä, jotka ovat yhä elossa.

”Meillä näyttelijöillä on aina erityisen suuri vastuu silloin, kun esitämme todellisiin ihmisiin perustuvia hahmoja. Kaikki sarjan tuotannossa ottivat tämän vastuun todella vakavasti. Pyrimme kertomaan tarinan niin totuudenmukaisesti, hienotunteisesti ja kunnioittavasti kuin mahdollista”, Riley sanoo.

Toimittaja värvättiin tutkimaan rikosta

Tosielämän Pembrokeshiren kaksoismurhat tehtiin 1985 ja 1989, eikä tekijää saatu kiinni, vaikka epäilyksiä oli. Vuonna 2006 poliisi alkoi tutkia tapausta uudelleen uuden teknologian avulla.

Ratkaisevaksi todisteeksi nousi myös Bullseye-nimisen tv-tikkakisan jakso, jossa epäilty John Cooper oli esiintynyt 1980-luvulla.

Bullseye-nauhoja kaiveli arkistosta toimittaja Jonathan Hill. Myös se, miten Hill päätyi poliisin apulaiseksi, on kuin suoraan dekkarikäsikirjoituksesta.

Rikosylikomisario Steve Wilkins oli kuullut, että Hill valmistelee dokumenttia Pembrokeshiren tapauksesta. Wilkins pelkäsi dokumentin vaarantavan koko tutkimuksen, joten hän keksi pyytää Hillin avukseen tiimiin ja luvata, että tämä saa tietoa suoraan häneltä.

Poliisi auttoi sarjan tekemisessä

Tapauksen ratkettua Wilkins ja Hill kirjoittivat kaksoismurhien tutkimisesta kirjan, ja he olivat aktiivisesti mukana myös Pembrokeshiren murhat -sarjan tausta­työssä.

”Steve Wilkins oli meille näyttelijöille korvaamaton apu. Hän antoi meille valtavasti aikaansa ja kertoi avoimesti myös omasta kokemuksestaan: siitä, miten työhön uppoutuminen vaikutti yksinhuoltajaisän elämään. Tämä henkilökohtainen tarina vetosi minuun vielä enemmän kuin varsinainen rikostutkintapuoli.”

Evansin mukaan Wilkins oli tärkeä tuki myös tosielämän tiimilleen raskaassa murhatutkimuksessa.

”Olen näytellyt sekä hyviä että pahoja ihmisiä, ja minusta on aina kiva päästä näyttelemään hyvää ihmistä. Steve Wilkins todella on sellainen.”

Murhaajaa ei saanut karistettua mielestä

Murhaaja John Cooperia näyttelevä Keith Allen puolestaan ei koskaan tavannut oikeaa Cooperia.

”Enkä olisi missään nimessä halunnutkaan. Näin hänestä aivan riittävästi poliisin haastattelunauhoilla”, Allen sanoo.

Allen toteaa kollegansa Alexandra Rileyn tapaan, että olemassa olevan ihmisen esittäminen on näyttelijälle erityinen haaste. Hän myöntää, että inhottavan murhaajan roolia oli vaikea karistaa mielestään edes vapaa-ajalla.

”En yleensä vie roolihahmoja mukanani kotiin, mutta kun näyttelee todellista henkilöä, ei voi irrottaa katsettaan pallosta hetkeksikään.”

Kuvaukset päättyivät päivää ennen koronasulkua

Aitoudentuntua sarjaan tuo myös se, että se kuvattiin Walesin rannikolla lähellä todellisia tapahtumapaikkoja, ja kaikki sarjan keskeiset näyttelijät ovat walesilaisia. Evans tosin muutti 17-vuotiaana Lontooseen, ja Allenkin jätti kotiseutunsa jo nuorena.

Kuvausten päätyttyä koko työryhmä hajaantui siis eri puolille Britanniaa, eivätkä he sen jälkeen tavanneetkaan toisiaan aivan vähään aikaan.

”Olimme todella onnekkaita, sillä saimme kuvaukset päätökseen maaliskuussa 2020 kirjaimellisesti päivää ennen kuin kaikki maailman tv-tuotannot pysäytettiin koronan vuoksi. Pari päivää myöhemmin jokainen meistä istui eristäytyneenä omassa kodissaan”, Evans kertoo.

Lisää brittijännitystä

Koko kolmiosainen Pembrokeshiren murhat -sarja julkaistaan lauantaina Yle Areenassa. Samalla Areenaan ­tulee katsottavaksi neljä muuta uutta brittiläistä rikossarjaa ja kahden sarjan uudet kaudet. Nämä kaikki nähdään myöhemmin myös Ylen tv-kanavilla.

Roy Grace perustuu Peter Jamesin dekkarisarjaan, jossa omapäinen päähenkilö ratkoo rikoksia Brightonissa. Gracea esittävä John Simm näytteli myös suomalaissarjassa Cold Courage.

Kolmiosainen Ihon alle on psykologinen trilleri, jossa ­rikospsykologi haastattelee karmeasta rikoksesta epäiltyä perheenäitiä. Pääroolin näyttelevä Emily Watson nähtiin viimeksi kehutussa Chernobyl-sarjassa.

Neliosaisessa Intruder – Kutsumaton vieras -sarjassa toimittajapariskunnan kotonaan järjestämä illanvietto päättyy järkyttävästi, kun taloon murtaudutaan ja yksi asianosaisista kuolee.

Manchesteriin sijoittuvassa Viewpoint – Valvovat silmät -sarjassa poliisit asettavat seurantaan miehen, jonka puoliso on kadonnut. Vakoiluoperaatio pakottaa poliisit tutkimaan myös itseään. Sarja alkaa myös televisiossa TV1:llä sunnuntaina kello 21.50.

Areenassa julkaistaan myös Line of Duty – Lainvalvojat -sarjan kuudes kausi ja Syyttömästi tuomittu -sarjan toinen kausi.

Pembrokeshiren murhat, La 8.5. klo.19.40, TV1

X