Peter Sellers: Näyttelijä farssimaisen merirosvoelokuvan ja humoristisen komedian keskiössä

Jaa artikkeli
Peter Sellers
Peter Sellersin esittämä näyttelijä kylvää tahattomasti tuhoa ympärilleen. Vaahdossa ilakoi myös Claudine Longet. © MGM / Yle Kuvapalvelu

Peter Sellersin hauskuuden varaan rakennettu komedia Pahuksenmoiset pirskeet onnistuu osittain, mutta punainen lanka puuttuu. Suuren Hollywood-spektaakkelin kuvauksissa rivinäyttelijänä mukana oleva Hrundi V. Bakshi (Sellers) aiheuttaa kohelluksellaan lähinnä tuhoa. Ohjaaja antaa miehelle potkut, mutta vahingossa tämä kävelevä katastrofi saa kutsun studiopomon juhliin. Siellä nöyrän ja kohteliaan miehen tahaton hävitystyö jatkuu aamun asti.

Ohjaaja Blake Edwards jatkaa Pink Pantherien linjalla hyödyntäen Sellersin hahmoa fyysisen ja visuaalisen komedian välikappaleena. Mieleen tulevat mykkäelokuvien gagit, mutta myös Jacques Tatin arkkitehtonisesta tyylistä lainataan. Moderni talo toimii keskeisenä kertovana elementtinä samalla tapaa, kuin Enoni on toista maata -elokuvassa. Juonta on vain sen verran, että komiikkaa saadaan jotenkin motivoitua.

Sellersin antisankarin ja kokemattoman näyttelijättären välille viritellään vähän romantiikkaa. Lopussa huumori menee aivan kohellustasolle, kun vaahto ja norsunpoikanen varastavat show’n.

Merirosvofarssi

Peter Medakin merirosvofarssi Ghost in the Noonday Sun kuvattiin vuonna 1973 Kyproksella. Epäonnistuneeksi mielletty elokuva hyllytettiin, ja se sai rajoitetun julkaisun vasta videona vuonna 1984. Suomessa sitä ei ole esitetty lain.

Vaikka kuinka yrittäisi vierittää vastuuta muualle, päätyy syyttävä sormi osoittamaan elokuvan tähteä Peter Sellersiä. Maailman paras koomikko ja ystävä jota rakastin, mutta myös sietämätön yhteistyökumppani, sanoo Medak.

Muutenkin oikukkuudestaan tunnettu, vaikeaa elämänvaihetta läpikäynyt Sellers suorastaan terrorisoi kuvauksia, tehden niistä tuskallisen painajaisen kaikille muille. Miksi?

Peter Sellersin haamu

Peter Sellersin haamu. Yle Kuvapalvelu

Medak itkee yhä muistellessaan traumaattista kokemusta, josta työsti kuin terapiaistuntona tämän dokumentin – vuosikymmeniä myöhemmin. Ohjaajalle jäi tarkkaa dokumentaatiota kuvausten kärsimyksistä. Käytännössä tuotanto lähes tuhosi hänen uransa.

Myös monet muut tuotantoon osallistuneet ja Sellersin läheiset jakavat yhdessä tuntojaan.  Voi Peter minkä teit. Olisitpa huolinut apua.

Pahuksenmoiset pirskeet, la 26.10. klo 21.46 Yle Teema & Fem

Peter Sellersin haamu, la 26.10. klo 23.21 Yle Teema & Fem

X