Prisma: Romahtavat rakennukset on kuin salapoliisitarina siitä, mikä sai 40 vuotiaan talon sortumaan ilman ulkoista syytä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Prisma: Romahtavat rakennukset
Silminnäkijät ja asiantuntivat analysoivat romahduksen syitä ja pohtivat voiko vastaavia onnettomuuksia tapahtua tulevaisuudessa muuallakin. © Yle
Kesäkuussa vuonna 2021 Miamin ulkopuolella Atlantin rannikon saarella sijaitsevassa Surfsiden kaupungissa romahti suuri asuintalo.

Kesäkuun 24. vuonna 2021 Surfsiden kaupungissa romahti rakennus, Champlain Towers South. Onnettomuudessa menetti henkensä 98 ihmistä. James Franklinin brittidokumentti Prisma: Romahtavat rakennukset on eräänlainen salapoliisitarina siitä, mikä sai 1981 rakennetun talon sortumaan ilman mitään ulkoista syytä.

Dokumentti alkaa kuin mikä tahansa true crime -ohjelma. Katsojan eteen vyörytetään onnettomuudesta kuvattua ja äänitettyä materiaalia sekä haastatellaan eloonjääneitä, pelastustyöntekijöitä ja onnettomuutta tutkimaan määrättyjä viranomaisia. Kaikki on hyvin dramaattista, kunnes aletaan pohtia romahduksen syitä, jolloin ollaan vahvasti talonrakennusteknisten kysymysten äärellä.

Viimein asia ulotetaan maailmanlaajuiseksi, sillä onhan monessa etenkin länsimaiden kaupungissa vanhoja asuinrakennuksia, jotka ovat niin heikossa kunnossa, että ne voivat romahtaa. Esimerkkinä käytetään Skotlannin Glasgowta.

Mutta mikä sitten oli mysteerin ratkaisu, mikä sai Champlain Towers Southin sortumaan? Sitä ei ole vieläkään saatu tyhjentävästi selvitettyä, vaan tutkimuksia jatketaan edelleen.

Prisma: Romahtavat rakennukset, tiistai 31.1. klo 19.00, TV1

X