Radio Suomen Äänien illassa keskustellaan äänien aiheuttamista mielikuvista

Jaa artikkeliTilaa Seura

Nykyisessä kaikkia aisteja yliruokkivassa informaatiotulvassa arjen äänet jäävät usein vähemmälle huomiolle. Vasta kun rantasaunan ovi narahtaa kesäillassa, saatamme havahtua saranan ääneen ja sen aikaansaamaan turvallisuuden tunteeseen.

Tuttu ääni virittää meidät jo lapsuudesta asti tuttuun tilanteeseen ja tuo mieleen muistoja.

Radio Suomen Äänien ilta on esitellyt vuosien ajan tuokiokuvia arjesta ja menneisyydestä. Musiikkitoivekonsertin tapaan kuulijatoiveiden perusteella kuunnellaan erilaisia ääninäytteitä ja keskustellaan niiden aiheuttamista mielikuvista.

Toivelistan kärkeen ovat yleensä päässeet jo kadonneet maatalouden äänet (käsinlypsy metalliämpäriin, Zetor-traktorin lupsakka putputus) ja luonnonäänet, joita ei nykymaailmassa enää usein kuule.

Esimerkiksi kuikan huuto, puukiukaan sihinä ja lumen narina talvikengän alla ovat tärkeitä ääniä suomalaisuuden soundtrackilta.

Äänten voima on valtava. Kun viime keväänä kuuntelin Portugalin maaseudulla kaskaiden sirinää, tunsin todellakin olevani matkoilla. Uppo-oudot kukat ja kasvit pimeässä kesäillassa korostivat vaikutelmaa.

Sitten aivan yllättäen alkoi kukkua käki. Tutun äänen taikavoimasta olin hetkessä Saimaan rannalla, kotona. Nukuin sen yön paremmin kuin kertaakaan koko matkan aikana.

Äänien illan toimittaa Jukka Mikkola, ja studiossa hänen kanssaan ovat kuulolla professorit Helmi Järviluoma-Mäkelä ja Heikki Uimonen sekä tutkijatohtori Meri Kytö.

Äänitoiveita otetaan vastaan numerossa 0203-17600.

Äänien ilta, su 21.10. klo 17.15 Radio Suomi ja Areena

X