Sarpaneva ja muodon taju -dokumenttisarja kertoo värikäästä elämästä ja klassikoksi muodostuneista design-esineistä

Sarja levittäytyy julkkisperhe Sarpanevan henkilökohtaisen elämän puolelta koko 1950–60-lukujen suomalaiseen design-ihmeeseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yksi dokumenttisarjan kertojista on Marjatta Sarpaneva.

Sarja levittäytyy julkkisperhe Sarpanevan henkilökohtaisen elämän puolelta koko 1950–60-lukujen suomalaiseen design-ihmeeseen.
Teksti:
Jussi Karjalainen

Tv-tuottaja Liisa Akimof teki vuonna 2020 designerilegenda Timo Sarpanevasta ratkihauskan ja koskettavan ohjelman Sarpaneva Sarpanevasta. Tällöin Akimof ihan varmasti mietti, että Sarpanevasta olisi pitänyt tehdä enemmän. No hitto, tehdään enemmän!

Näin ollen huikeasta lasistaan tunnetusta Sarpanevasta (1926–2006) on nyt valmistunut Akimofin suojeluksessa neliosainen dokumenttisarja Sarpaneva ja muodon taju. Muu tekijätiimikin on osin samaa ohjaaja Mikko Mattilaa myöten.

Sarja levittäytyy julkkisperhe Sarpanevan henkilökohtaisen elämän puolelta melkoisen onnistuneesti koko 1950–60-lukujen suomalaiseen design-ihmeeseen. Ilmiö tuotti pääpalkintoja Milanon triennaalista. Sujuva ja vuolas Timo Sarpaneva oli suurin supertähti, jörrikämmän oloisen Tapio Wirkkalan ohella.

Teki arkiesineistäkin taidetta

Sarpanevan maine ponnahti Milanossa moderneista lasiesineistä Orkidea ja Kajakki, joita saattoi kuvitella käyttöesineiksi vain huumorilla – ”maljakoksi”, ”tarjoilualustaksi”. Rehellistä lasitaidettahan ne olivat, missä lajissa suomalaiset menivät omia menojaan.

Sarpaneva, Wirkkala ja kumppanit ulottivat esteettiset oivalluksensa myös arkitavaraan. Sarpanevan Festivo-kynttilänjalkaa Iittalalle oli myyty 15 miljoonaa siinä vaiheessa, kun puoliso Marjatta Sarpaneva putosi laskuista. Kestäviä sanan joka merkityksessä ovat myös Sarpanevan valurautapadat Rosenlewille.

Dokumenttisarja sitoo värikkään elämän ajan kehityskulkuun

Marjatta on erinomainen kertoja, kuten muutkin dokumentin puhujat. Onhan värikäs henkilötarina, mitä kuvailla.

Erityisesti taidehistorioitsija Harri Kalha sitoo osuvin sanoin designhuuman ajan kehityskulkuihin. Kalhan noukkimista sitaateista silkkaa parhautta on esimerkiksi Rio De Janeirosta kierroksensa käynnistäneen näyttelyn lehdistövastaanotto: ”Sanomalehtipaperin maa… on myös kodin viihtyisyyden, silmien levon ja elämisen ihanuuden maa.”

Sarpaneva ja muodon taju, torstai 23.11. klo. 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Tangokuningas Kyösti Mäkimattila hurahti kellojen keräilijäksi – Kellokokoelma on karttunut onnenkantamoisillakin: ”Olin aivan liekeissä, mutta pidin pokkani”

X