Dokumentti: Simpanssien sota sukeltaa sotaisan simpanssiyhteisön elämään ja tekoihin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Simpanssiyhteisön elämää Ugandan Ngogossa.
Simpanssiyhteisön elämää Ugandan Ngogossa. © Kutonen
Simpanssien sota -dokumentti tutkii simpanssien elämää. Sen voimakkaat yksilöt käyvät jatkuvaa keskinäistä valtataistelua.

Dokumentissa Simpanssien sota viimeisen parinkymmenen vuoden ajan tutkijat ovat seuranneet varsin erikoislaatuisen simpanssiyhteisön elämää Ugandan Ngogossa. Yhteisö on kuin ihmisen kaltainen, se hajottaa ja hallitsee, valtaa itselleen elintilaa, ja sen voimakkaat yksilöt käyvät jatkuvaa keskinäistä valtataistelua.

Dokumentti sukeltaa ajoittain hyvinkin kiinnostavasti sotaisan simpanssiyhteisön elämään ja tekoihin. Mutta tosiaankin vain ajoittain. Dokumentista uupuu dramaturgia, joka pitäisi rakenteen kasassa. Nyt juttu etenee turhankin hajanaisesti. Jatkuvasti äänessä olevat puhuvat päät pitävät huolen siitä, että asiat esitetään mahdollisimman puuduttavasti. Kaiken lisäksi jännityselementtejä yritetään luoda kovin ulkokohtaisin keinoin, etupäässä uhkaavan musiikin avulla.

Aihe on kieltämättä kiinnostava, mutta puolentoistatunnin laahaava dokumentti onnistuu melkein tärvelemään senkin. Simpanssien elämää käsitteli myös viime syksynä National Geographicilla nähty Jane, joka mennen tullen päihitti tämän tekeleen, niin sisältönsä kuin muotonsakin puolesta.

Simpanssien sota, la 25.1. klo 19.00 Kutonen

Lue myös: Elokuvallinen dokumentti kertoo simpanssitutkija Jane Goodallin tarinan

X