Taiteilijaelämää: Meininki -dokumentti kertoo akateemikko Kain Tapperin ja kuvanveiston uranuurtaja Matti Sanaksenahon yhteisestä taideprojektista

Kain Tapper ja Matti Sanaksenaho eivät paljoa puhu, mutta teot ja musiikki kuljettavat dokumenttia eteenpäin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kain Tapper ja Matti Sanaksenaho eivät paljoa puhu, mutta teot ja musiikki kuljettavat dokumenttia eteenpäin.
Teksti:
Arto Pajukallio

Akateemikko Kain Tapper (1930–2004) kuului kotimaisen kuvanveiston uranuurtajiin, Matti Sanaksenaho (s. 1966) puolestaan arkkitehtuurin vaikuttajiin.

Miehet päättivät toteuttaa yhteisen taideteoksen ilman ennakkosuunnitelmia. Yhtenä reseptinä oli ”30 litraa bensaa, 2 litraa Fernet Brancaa ja 1 suunta Padovaan”, tai ainakin näin toteaa yhdessä monista tekstiplansseistaan taidedokumentti Meininki vuodelta 1995.

Syntyaikansa videotaiteen keinoja käyttävä teos jakaa kuva-alan usein kahdeksi pienemmäksi ruuduksi. Tarkkaan on koetettava tihruta ja hoksata! Elokuvan ohjasi suomalaisesta arkkitehtuurista lukuisia kirjoja laatinut Roger Connah.

Ja jotain taiteilijat todella luovat, eikä tietenkään ihan sitä mitä ehkä ensiksi ajattelisi.

Vähäpuheisessa puolituntisessa soi muun muassa Kinksien Sunny Afternoon Robinin laulamana nolona suomennoksena ja bassokuljetuksen pätkinä, mutta kuka vastaa musiikista, joka rohmuaa The Beatlesin Strawberry Fieldsin ja I Am the Walrusin aineksia?

Eivätpä anna lopputekstitkään musiikille mitään tekijätietoja.

Taiteilijaelämää: Meininki, perjantai 16.3. klo. 14.30, Teema & Fem

Lue myös: Valon mestari Mikki Kunttu ammentaa työhönsä lapsuudenkokemuksistaan: ”Valo ja pimeys kulkevat aina käsi kädessä – ilman toista ei ole toista”

X