Teemalauantai heittää hyvästit – Viimeisessä osassa nähdään ekoscifin klassikko Hiljainen pako

Jaa artikkeliTilaa Seura
teemalauantai
Maaliskuussa 1994 Biosfääri 2 -kokeilussa kahdeksan vapaa­ehtoista ihmistä sulkeutui Arizonan autiomaahan rakennettuun jättimäiseen kasvi­huonekompleksiin. © Philippe Plailly/Yle
Teemalauantait ovat olleet kulttuuripitoisia yllätysten iltoja. Paketteja toimittanut Kati Sinisalo nimeää unohtumattomaksi nopeasti kasaan hitsatun muistoillan David Bowielle.

Teemalauantai loppuu tähän. Viimeiset tarjoukset ovat omalaatuista tiede- ja elämäntapakokeilua muisteleva dokumentti Spaceship Earth (USA 2020) sekä älykkään ekoscifin klassikko Hiljainen pako (USA 1972). Elokuva inspiroi suoraan dokkarin eliittihippejä julkiseen kokeiluun – elämään kaksi vuotta megakasvihuoneessa.

Niitä uumoiltiin sijoitettavan joskus avaruussiirtokuntiin. Samalla tutkailtiin mahdollisuutta säilyttää edes kappaleet saasteiden uhkaamaa luontoa.

Käsinpoimitut yhdistelmät ovat Teemalauantaiden heiniä.

Usein yhteen on koplattu laatudokumentti ja pitkä näytelmäelokuva, joka liittyy aiheeseen tuoden tv-iltaan lisäkerroksen. Ei ollut kuitenkaan sääntöä, että kombinaation pitää olla dokumentti + leffa.

Teemalauantait alkoivat syyskuussa 2004. George Orwell -aiheista dokkaria komppasi harvemmin nähty Orwell-filmatisointi Sotaisa rakkaus.

Muistoja riittää

”Aika aikaansa kutakin”, sanoo Kati Sinisalo, joka on ideoinut Teemalauantaiden sisältöjä vuodesta 2009.

Sinisalosta se oli mahtavaa hommaa. Hän aloitti urakan Uuden aallon kevät -kokonaisuudella, joka rakennettiin Sinisalolle rakkaan Ranskan uuden aallon elokuvan täyttäessä 50 vuotta.

Mikä on ollut Teemalauantai ylitse muiden?

”Se on David Bowien muistoilta tammikuussa 2016, koska se tehtiin niin nopeasti ja se oli niin tunteellinen ja yhdessä koettu ilta. Bowie oli sukupolvikokemus. Monen sukupolven kokemus.”

Viimevuotinen Naisten maaliskuu taas oli leveä hanke, jota vastaavaa ei liene toteutettu muissa maissa.

”Katsojat saattavat luulla, että Yle voi poimia minkä tahansa maailman elokuvan. Pet Shop Boys -elokuvaa It Couldn’t Happen Here olin etsinyt vuosia, vähän niin kuin kyttäillyt sitä. Vapun Pet Shop Boys -ilta oli Twitterissä mieletön suksee. Se oli loppuillasta niinsanotusti Suomen trendatuin hashtag”, Sinisalo sanoo.

Kollektiivisia kokemuksia

Itse asiassa tuottaja on viettänyt useimmat lauantai-iltansa ohjelmien ”somemanagerina”.

Juuri Bowiesta virtasi illan aikana Teemalauantain sometileille kyynelehtivää palautetta. Istanbulin kissat -nimisen dokumentin yhteydessä taas tuli kasoittain katsojien kuvia kissoistaan katsomassa Istanbulin kissoja.

”Olen ylpeä ja haikea kaikesta. Teemailtojen kokoamista hankaloitti jonkin verran periaate, että elokuvahankinnoille pitää saada myös Areena-oikeudet.”

Jatkossa Kati Sinisalo hoitaa Areenan kulttuurisisältöjä. Ei hän kuitenkaan jätä lauantai-iltojakaan, vaan kuratoi niihin edelleen musiikkiohjelmia Jyrki Nokkosen kanssa. Samoin Sinisalo vetää yhä Teeman elokuvafestivaalia.

Vielä takaisin viimeiseen Teemalauantaihin. Kun Spaceship Earth -dokkarissa erikoisen gurun John Allenin valitsema miehistö sinetöidään vuonna 1990 tv-kameroiden paisteessa jättimäiseen Nooan arkkiinsa Arizonassa, katsoja jännittää kämmenet hikoillen, onko ilmassa katastrofi. Ja onko se henkinen? Vai tuleeko koerakennukseen sullottu ekosysteemi hulluksi?

Biosphere 2 -rakennus jopa näyttää samalta kuin avaruuden viherpeukalon Freeman Lowellin (Bruce Dern) vaalimat luonnon viime rippeet Hiljaisessa paossa.

X