Teemalauantain tähtenä on oopperalaulaja Maria Callas – kaikkien aikojen sopraano

Jaa artikkeliTilaa Seura
Diivana palvottu oopperalaulaja Maria Callas näyttelee Medeiassa ainoan elokuvaroolinsa.
Diivana palvottu oopperalaulaja Maria Callas näyttelee Medeiassa ainoan elokuvaroolinsa. © Yle kuvapalvelu
Oopperalaulaja Maria Callasta palvottiin diivana, mutta hän antaa itsestään sekä asiallisen että rakastettavan kuvan.

Amerikankreikkalainen oopperalaulaja Maria Callas, monien mielestä kaikkien aikojen sopraano, syntyi New Yorkissa vuonna 1923. 1960-luvulla hän joutui vähentämään esiintymisiään ja vetäytyi julkisuudesta, vaikka tekikin vielä paluukiertueen seuraavalla vuosikymmenellä. Callas kuoli Pariisiin erakoituneena vuonna 1977.

Ranskalainen elämäkertadokumentti valmistui 2017, mutta kertojana toimii ennen kaikkea Callas itse. Hän ehti tulla haastatelluksi monessa yhteydessä ja kykeni kertomaan ja kirjoittamaan elämästään niin avomielisesti että muoto kantaa. Laulajan muistelijaääninä puhuvat Fanny Ardant ja Joyce DiDonato.

Häikäisevät musiikkinäytteet Callaksen omalta uralta saavat vastapainoa hänen taustaansa ja suureen rakkauteensa viittaavalla kreikkalaismusiikilla siitä tunnetuimmasta päästä, buzukilla soitetusta Zorbaksesta.

Ranskalainen elämäkertadokumentti Maria Callaksesta valmistui 2017.

Ranskalainen elämäkertadokumentti Maria Callaksesta valmistui 2017. Yle kuvapalvelu

Maria Callas elokuvatähtenä

Elokuvaohjaaja  Pier Paolo Pasolini (1922-75) oli ateisti ja kommunisti, homoseksuaali ja kulttuurivaikuttaja. Italian toisen maailmansodan jälkeisistä suurista elokuvataiteilijoista hän kuului kiistellyimpiin ja ehkä myös vaikeimmin ymmärrettäviin.

Uskonnollisia ja historiallisia aiheita suosineen ohjaajan vähälle huomiolle jäänyt Medeia pohjautuu kreikkalaiseen mytologiaan. Nimihahmoa, argonautit kohtaavaa noitaa, esittää ainoassa elokuvaroolissaan sopraanodiiva Maria Callas.

Kerronnan rohkeat ratkaisut saattavat antaa jopa osaamattoman vaikutelman. Kuvat voivat huojua, mutta liikkumattoman kameran vuoropuhelukohtaukset leikataan mekaanisesti. Puhetta ja kuvakerrontaan luottavia mykkäjaksoja rytmitetään korostetun jaksollisesti. Haastavassa tarutulkinnassa paneudutaan taruston henkilöihin ja heidän välisiin suhteisiinsa. Mutta sekään ei jaksa väljähtymättä vakuuttaa.

Maria by Callas, la 16.11. klo 20.01 Yle Teema & Fem 

Medeia, la 16.11. klo 21.54 Yle Teema & Fem

Lue myös: Meryl Streep ja Hugh Grant näyttelevät viihdyttävässä, mutta traagisessa elokuvassa Florence

X