Tokion olympialaisissa nähdään valtava lajikirjo – Ratsastuksen kommentaattori Marko Björs: ”Lähden tosi hyvällä mielellä Ylen lähetyksiin”

Kesäolympialaiset on laji- ja urheilijamäärältään maailman suurin urheilutapahtuma. Suomen joukkueesta kouluratsastuksessa kilpailee Henri Ruoste.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Henri Ruoste ja hänen ratsunsa Kontestro DB edustavat Suomen joukkuetta kouluratsastuksessa. Ensimmäinen kouluratsastuslähetys on luvassa sunnuntaina kello 11.30 alkaen TV2:lla. © Mvphotos

Kesäolympialaiset on laji- ja urheilijamäärältään maailman suurin urheilutapahtuma. Suomen joukkueesta kouluratsastuksessa kilpailee Henri Ruoste.
Teksti: Jukka Vuorio

Tokion vuoden 2020 olympiakisat siirtyivät koronapandemian vuoksi vuodella eteenpäin, mutta nyt kisat vihdoin alkavat. Koronaviruksen uhka on liudentunut, mutta urheilijoita kiusaavat tänä kesänä Japania vaivaavat rajut helteet.

Kesäolympialaiset ilahduttavat penkkiurheilukansaa tuttuun tapaan yleisurheilun ja palloilulajien kirjon lisäksi useilla vähemmän tunnetuilla lajeilla.

Ratsastuksen olympialähetyksissä asiantuntijakommentaattorina on ratsastusmaajoukkueen valmentaja Marko Björs, joka on itsekin tehnyt mittavan uran kouluratsastajana.

”Ennen kaikkea täytyy sanoa, että aivan mahtavaa, että kisat ylipäätään pystytään nyt järjestämään. Lajissamme odotetaan aina suuria kansainvälisiä kisoja, ja mitkäs olisivat sen isommat kuin olympialaiset. Lähden tosi hyvällä mielellä Ylen lähetyksiin.”

Marko Björs odottaa olympialaisia. © Atte Kajova

Marko Björs odottaa olympialaisia. © Atte Kajova

Hevosten balettia

Olympialaisissa ratsastuksessa kilpaillaan kouluratsastuksessa, kenttäratsastuksessa ja esteratsastuksessa. Suomea edustaa kouluratsastuksessa kilpaileva Henri Ruoste.

Björs kuvaa kouluratsastusta urheilun ja taiteen yhdistelmäksi. Siinä finaaliohjelma on vapaaohjelma, johon ratsastaja sovittaa valitsemaansa musiikkiin tietyt, vaaditut tehtävät.

”Se on todellinen näytös yleisölle. Olen puhunut hevosten taitoluistelusta, tai ehkä voisi vielä paremmin kutsua lajia hevosten baletiksi.”

Ruoste saavutti olympiapaikan viime vuoden rankingin perusteella. Silloin ratsastajalla oli käytössä toinen hevonen.

”Nyt Henrillä oleva hevonen on ainakin menestyksen perusteella vielä parempi.”

Jo olympiapaikan saavuttaminen on kova suoritus. Olympialaisissa Björs odottaa Ruosteelta hyvää tulosta, jos ratsastajan ja hevosen taso on normaali. Finaalipaikka olisi Björsin mukaan erittäin hyvä tulos.

”Henri on kansainvälisesti kovassa nosteessa ja kyennyt tekemään ennätystuloksia grand prix- ja vapaaohjelmissa. Jos kaikki matkustaminen, hevosen kuljettaminen, karanteenit ja muu menee hyvin ja kaiken päälle selviää vielä siitä tuskaisen kuumasta kelistä, Henrillä on mahdollisuuksia finaaliin.”

Merkittävä idoli

Suomalaisen olympiatason ratsastuksessa tunnetuin nimi on Kyra Kyrklund, joka on kilpaillut peräti kuusissa olympialaisissa vuosina 1980–2008. Tälläkin kertaa Kyrklund on mukana olympialaisissa, joskin nyt valmentajana. Björs arvostaa Kyrklundia korkealle koko Suomen urheiluhistoriassa.

”Hänen merkityksensä on aivan mittaamaton, hänestähän puhutaan kouluratsastuksen kuningattarena. Hän on se, joka on luonut maineen Suomen hyvälle ratsastusosaamiselle. Merkittävä idoli kaikille.”

Kesä-heinäkuun vaihteessa Björs oli maajoukkueen matkassa Ypäjällä, jossa kilpailtiin Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuksista. Björsin mukaan suomalaisen ratsastuksen lähitulevaisuus on hyvä.

”Meillä on Henrin lisäksi monia muitakin aikuisia, joiden tähtäimessä ovat tänä vuonna järjestettävät EM-kisat. Sinne saamme varmasti iskukykyisen joukkueen. Myös nuoremmissa ratsastajissa tilanne näyttää hyvältä.”

Tokion Olympiakisat 23.7-8.8. TV1 ja TV2

X