Ulkolinja: Kiina valloittamassa Jäämerta – Mitkä ovat Kiinan tavoitteet, kun se laajentaa toimialuettaan arktisille alueille?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kiina valloittamassa Jäämerta
Pohjoinen silkkitie kulkisi Venäjän pohjoispuolelta länteen, ja sen kautta Kiina pääsisi hyödyntämään pohjoisen mineraali- ja kaasuvaroja. © Java Films / Yle
Ilmastonmuutos sulattaa Jäämerta ja Kiina on tarttunut sen tuomaan tilaisuuteen laajentaen toimintaansa pohjoisessa.

Kiina valloittamassa Jäämerta: On vain arktisia ja ei-arktisia valtioita, mutta Kiina sanoo olevansa ”melkein arktinen valtio”, täräytti Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo vuonna 2019 Helsingissä, Arktisen neuvoston kokouksessa.

”Melkein arktisena valtiona” Kiina toimii aktiivisesti kaukana omilta rajoiltaan. Aasialaisvaltio haluaa hyödyntää Arktisin runsaita luonnonvaroja ja pyrkii avaamaan Eurooppaan uuden Jäämerellä kulkevan merireitin, Pohjoisen silkkitien.

Kiina perustelee arktisia toimiaan ilmastonmuutoksen ja jäätiköiden sulamisella, joka uhkaa sen maanviljelyä, ruokataloutta ja teollisuutta. Mutta mitkä ovat Kiinan pidemmälle ulottuvat sotilaalliset ja strategiset päämäärät, mihin kaikkeen se lopulta tähtää supervaltana?

Olivier Truc on pitkään Tukholmassa asunut ranskalainen toimittaja, kirjailija ja elokuvantekijä. Hänen yhteistuotantodokumenttinsa kertaa Kiinan monia toimia ja pitkäjännitteisiä pyrkimyksiä saada jalansijaa pohjoisesta. On ymmärrettävää, että kysymyksiä syntyy enemmän kuin saadaan vastauksia.

Ulkolinja: Kiina valloittamassa Jäämerta, torstai 30.6. klo 22.05, TV1

X