Unelmia ja studiohommia: Arttu Wiskarin lauluja keskiluokalle

Jaa kaverilleTilaa Seura
Arttu Wiskari
Arttu Wiskari (toinen oik.) viihtyy yhtiökumppaniensa kanssa Mökkitie Recordsin sohvalla. © YLE KUVAPALVELU
Kakkosen sarja seuraa ristiriidoilla menestyvää Arttu Wiskaria ja tämän ystäväpiirin nyrkkipajahittitehdasta Mökkitie Recordsia. He hikoilevat, että mauttomuuksista ja latteuksista syntyisi hittejä.

Miessarjan nimi on viittaus Leevi and the Leavingsin kappaleeseen Unelmia ja toimistohommia. Vuonna 1989 julkaistun kappaleen päähahmo kertoo olevansa työpaikan porsas, sonni sekä apina.

Laulaja Arttu Wiskarin maine on yhtä vahvalla pohjalla. Moni rakastaa vihata häntä, mutta ristiriita myy. Onnistuneen ärsyttämisen takia laulaja ja hänen levy-yhtiönsä Mökkitie Records ovat oivat päähenkilöt Kakkosen arkiselle sarjalle.

Wiskarin kappaleet seuraavat musiikillisesti Leevien perässä, mutta siinä missä Gösta Sundqvistin laulut kertoivat pienen ihmisen kokemista vääryyksistä, Wiskari laulaa keskiluokkaisen ihmisen voipaketin kokoisista huolista.

Wiskari on Kummeli-versio Samuli Edelmannista. Hän on automarkettikansan edustaja, jonka suurin saavutus taitaa olla pääsy Vain elämään vuonna 2018. Wiskarin ura käynnistyi kunnolla, kun hän lauloi surullisesta sotaveteraanista, Tuntemattomasta potilaasta vuosikymmenen alussa.

Hän on tuotannossaan hiljalleen siirtynyt humoristiseen elämänmakuisuuteen. Vuoden 2015 Kahvimaidossa hän kysyy, voisiko saada tapaamansa naisen rinnoista tilkan maitoa.

Kansakunnan kipupisteillä

Mökkitie Records sai nimensä Wiskarin pitkään työstetystä kappaleesta, jota ennen espoolaiskaverit olivat yrittäneet saavuttaa menestystä vuosia. Kun hittirahaa kasaantui, ystävät halusivat auttaa muita musiikkialalle himoitsevia.

Levy-yhtiön tilat ovat glamourista vapaat. Kolmekymppiset miehet kuuntelevat nahkasohvilla demoja, joilla epätoivoiset lallattelijat lähestyvät Mökkitietä. Joukon nörtimmät jäsenet nuuhkivat uusia tietokoneitaan.

Unelmissa ja studiohommissa Wiskari jää monessa jaksossa sivurooliin, koska häntä ei musiikinteko ihan liikaa kiinnosta. Wiskarin ammattitaito on tulkita biisit matalalla äänellä. Bisnespuolesta vastaava Olli Saksa jauhaa eniten kameralle. Nyrkkipajan toimitusjohtajaa ei haittaa häiritä jatkuvasti levy-yhtiökumppani Warnerin huvittunutta tuotantopäällikköä Asko Kallosta.

Sulavia mauttomuuksia

Hittien tekijä Janne Rintala näyttää vähän yksityiselämäänsä: lapset pyörivät jaloissa ja vaimo puhuu kirjanpidoista. Rintala keskittyy nykyään pelkästään biisien tekoon.

Liukuhihnakappaleiden joukosta rakennetaan keskivertoihmistä herätteleviä hittejä.

”Kansakunnan kipupisteiden koskettelu” tarkoittaa Rintalalle esimerkiksi hävityn jääkiekko-ottelun muistelua.

Sarjaa on mainostettu musiikkimaailman Latelana. Ylen tiedotuksen mukaan se tarkoittaa sitä, että ”ystävät tekevät, mistä pitävät ja missä ovat hyviä”. Selvästi he ainakin pitävät jonkin verran toistensa seurasta.

Sarja lähenee nokialaisten autokorjaamosarjaa päähenkilöiden päämäärissä: hyväntahtoiset kaverukset käyttävät kaikki kykynsä luoda sulavia mauttomuuksia.

On kaunista katseltavaa, kun hassuttelusta stressataan. Levy-yhtiössä painetaan töitä esimerkiksi HesaÄijälle, Instagramin raumalaishumoristille, joka haluaisi poptähdeksi.

Mökkiläisiä painaa huoli, että ollaanko heistä oikeasti kovin kiinnostuneita. Wiskarin viides levy ei ehkä herättelekään radion kuuntelijoita kuin aiemmat yllätyshitit.

Unelmia ja studiohommia, ti 12.2. klo 21.00 Tv2

X