Upeat kuvat Elizabeth Taylorista, Marilyn Monroesta ja muista legendoista – Magnum-valokuvaajat vangitsivat elokuvatähtien aitouden

Jaa kaverilleTilaa Seura
Elizabeth Taylor
© Burt Glinn / Magnum / yle kuvapalvelu

Sophie Bassalerin vuonna 2017 valmistunut ranskalaisdokumentti alkaa kuvilla, jotka kuuluisa sotakuvaaja Robert Capa otti silloisesta rakastetustaan Ingrid Bergmanista Hitchcockin Notorious-elokuvan kuvauksissa 1946. Vuotta myöhemmin Capa perusti kollegoineen kuvatoimisto Magnumin, jolla on nykyään pitkä historia elokuviin liittyvien valokuvien tuottamisessa.

Dokumentti etenee Capasta nykypäivän filmitähtiä kuvanneisiin Paolo Pellegriniin ja Peter van Agtmaeliin. Siinä välissä vielä elossa olevat valokuvaajat kertovat omien kuviensa kautta Magnumin ja elokuvien yhteisen historian eri vuosikymmenien erilaisine vaiheineen. Idea oli alun perin se, että Magnumin kuvaajat pyrkivät vangitsemaan filmitähdet ja kuvaustilanteet mahdollisimman aitoina, löytämään ihmisen kimalluksen ja tähtikultin takaa. Lukuisat upeat valokuvat muiden muassa Elizabeth Taylorista (kuvassa), Marilyn Monroesta ja James Deanista osoittavat, että he onnistuivat yli odotusten.

Magnum – elokuvia ikuistamassa, la 12.5. klo 20.00 Teema & fem

X