Erika Vikman päätöksestään osallistua Vain Elämää -ohjelmaan: ”Päätin, että täytyy mennä tulta päin”

Vain elämää -tähdistä Erika Vikman on kuunnellut Suomi-iskelmää lapsesta saakka, kun taas Jyrki 69:n kiinnostus kotimaista kaihoa kohtaan on herännyt viime vuosina.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vain elämää -ohjelman 13. kaudella ovat mukana Erika Vikman, Mikko Alatalo, Yona, Redrama, Pete Parkkonen, Meiju Suvas, Jyrki 69 ja Tommi Läntinen. © Petri Aho

Vain elämää -tähdistä Erika Vikman on kuunnellut Suomi-iskelmää lapsesta saakka, kun taas Jyrki 69:n kiinnostus kotimaista kaihoa kohtaan on herännyt viime vuosina.
Teksti: Anu Räsänen

Ensin Erika Vikman innostui valtavasti. Mukaan Vain elämää -ohjelmaan? Totta kai!

”Sitten mielessäni al­koi harkinta-aika. Mietin, kannattaako minun läh­teä vielä tässä vaiheessa tähän ohjelmaan. Takanani oli lisäksi tiukka keikkailuvuosi, joten pohdin myös, jaksanko, onko minulla voimavaroja”, Erika Vikman kertoo.

”Sitten kuitenkin päätin, että täytyy vain mennä tulta päin ja katsoa tämä kortti. Ja se oli elämäni paras päätös.”

Kun päätös oli tehty, Vikman alkoi miettiä kappaleita ohjelmassa laulettaviksi. Muutaman artistin tuotannosta kappaleet löytyivät helposti, toisten kohdalla Vikman haki tukea levy-yhtiöstä.

Mikko Alatalolta ja Meiju Suvakselta oli heti helppo valita biisit, sillä heidän musiikkinsa on minulle tuttua. Olenhan lähtöisin perheestä, jossa Suomi-iskelmä ja suomenkielinen musiikki ovat aina olleet läsnä, ja artistinakin olen ainakin osittain iskelmäpuolella.”

Haave toteutui

The 69 Eyes -yhtyeen laulajana tunnetuksi tullut Jyrki 69 puolestaan on ollut urallaan hyvin kaukana suomalaisesta iskelmästä ja jopa Suomi-rockista. Lajityyppi oli kuitenkin pyörinyt hänen mielessään jo ennen kuin kutsu Satulinnaan kävi.

”Olen saanut tähän ikään mennessä tehdä kaikki jutut, joista olen haaveillut – paitsi että en ole oikeastaan laulanut suomeksi. Haaveilin jossain vaiheessa, että tekisin suomenkielistä musiikkia traditionaaliseen tyyliin, niin että siinä on kaihoa ja kaukokaipuuta. Tässä tuli sitten tilaisuus toteuttaa se haave”, Jyrki 69 sanoo.

Vaikka kiinnostus kotimaista kaihoa kohtaan oli herännyt, Vain elämää -ohjelmaan Jyrki 69 ei uskonut koskaan päätyvänsä. Hän kyllä vilkuili ohjelmaa silloin tällöin sivusilmällä, katsoi yhden kauden kokonaankin.

”Kun mukana olivat Herra Ylppö ja Klamydian Vesku Jokinen, halusin nähdä, miten tutut veijarit toimivat ohjelmassa. Itse en silti kokenut mitenkään kuuluvani siihen porukkaan. Joku jäbä bändissämme kyllä sanoi, että jos pyydetään, menet ilman muuta mukaan. Minä vastasin, että turha toivo, tuskin pyydetään”, Jyrki 69 hymähtää.

Periaatteet hajalle

Kun yllättävä pyyntö sitten tuli, Jyrki 69 totesi, että ohjelma sopii juuri nyt hyvin hänen kalenteriinsa­.

”Tämä on yksi virstanpylväs, joka vie minua eteenpäin. Sitä paitsi ohjelma kaipasi rock’n’rollia, ja minä annoin myös muille laulajille mahdollisuuden rokata.”

Jyrki 69 lähtikin matkaan tiukalla rock-asenteella. Hän ilmoitti etukäteen ohjelman ohjaajille, että hän ei sitten itke tai muutenkaan tunteile. Eikä halaa ketään, koska inhoaa halailua.

”No, halaamisperiaatteeni hajosi heti, ja säikähdin oikein itsekin, kun ilakoin ja taputin musan tahdissa heti ekana päivänä, kun oli vain niin kivaa. Nauroin usein kyyneleet silmissä. Pidin kuitenkin fokusta siinä, että en kyllä itke. Yhden kerran minulta kyllä lopulta tirskahti itku, ja vielä ihan ihme kohdassa. Kokemus oli sellaista tunteiden vuoristorataa.”

Vain elämää, perjantai 16.9. klo 20.00, Nelonen

X