Verinen lyhty -kuunnelmasarja pureutuu kiinnostavasti toksiseen maskuliinisuuteen – Kieltolain aikainen Suomi avautuu verevinä kuulokuvina

TV-maailman juttusarja esittelee suoratoistopalveluista löytyviä sarjoja, jotka ovat tehneet tekstien kirjoittajiin vuosien varrella vaikutuksen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pienen hämäläiskylän elämä nyrjähtää sijoiltaan, kun maantieltä kajahtaa laukaus. Heikkilän talonväki ryhtyy tutkimaan, mistä oikein on kysymys.

TV-maailman juttusarja esittelee suoratoistopalveluista löytyviä sarjoja, jotka ovat tehneet tekstien kirjoittajiin vuosien varrella vaikutuksen.
Teksti: Henri Waltter Rehnström

Jalmari Finnen Verinen lyhty (1928) on monen mielestä ensimmäinen suomenkielinen rikosromaani. Ruotsiksi meillä oli ehtinyt ilmestyä jo Harald Selmer-Geethin dekkari Min första Bragd (1904), jota ei vieläkään ole käännetty.

Finnen kirja taipui kaksitoistaosaiseksi kuunnelmasarjaksi vuonna 1979. Ohjaajana ja dramaturgina toimi Yleisradion ajanvietetoimituksen päällikkö Antero Alpola.

Laukaus kajahtaa. Hämäläisen mahtisuvun poika löytyy tieltä ammuttuna. Nimismies kutsutaan paikalle, mutta ratkaisevan tutkimuksen tekevät ison talon renkipoika (Seppo Laine) ja vanha emäntä (Hillevi Lagerstam).

Juonenkäänteitä on paljon ja syylliseksi epäiltyjä nousee esiin useampia. Tekninen rikostutkintakaan ei jää käsittelemättä: sormenjäljet ja auton renkaanjäljistä tehdyt kipsivalokset tulevat tutuiksi.

Itse kerronta etenee verkkaisesti, mutta niin pitääkin. Näin kuulija pääsee vahvasti kiinni siihen elinpiiriin, jossa tarina tapahtuu.

Kieltolain aikainen suomalainen maaseutumaisema avautuu kuulokuvina kaikessa verevyydessään. Löytyy mitä moninaisimpia tyyppejä, parkkiintuneita asenteita sekä urbaanin elämän ja agraarikulttuurin välistä vastakkainasettelua.

Harjaantunut dekkarifani saattaa helpostikin arvata syyllisen, mutta tämä ei haittaa.

Syyllisyyttä olennaisemmaksi kysymykseksi nousee murhan motiivi. Tätä pohditaan tyhjentävästi miltei kahden viimeisen jakson verran.

Verinen lyhty pureutuu toksisen maskuliinisuuden teemoihin tavalla, joka tekee siitä tämän päivän näkökulmasta varsin mielenkiintoisen teoksen.

Verinen lyhty, Yle Areena

Lue myös: Miksi Mennyt maailma on yksi kaikkien aikojen parhaista TV-sarjoista?

X