(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Riikinkukko emäntää metsästämässä.Lisääntyminen on elämän ylläpitämisen perusmekanismi, jonka turvaamiseksi on evoluution avulla kehittynyt mitä moninaisempia ilmenemismuotoja. Prisman dokumentissa aihetta lähestytään halun kautta. Eläinten parittelukäytännöt vavisuttavat käsityksiämme seksuaalisuudesta. Eläinten seksuaalisen käytöksen tutkimisesta voi löytyä apua ihmisten omien halujen tulkintaan. Seksuaalinen monimuotoisuus ja nautinto saattavat olla avain lajien eloonjäämiseen.

Monille linnuille on tyypillistä urosten koreileva sulkapeite. Riikinkukon valtavan monivärisen pyrstön tai kukon punaisen heltan tehtävänä on houkutella parittelukumppania. Hyönteisten lisääntyminen näyttää melko brutaalilta touhulta ja rottakokeet taas ovat osoittaneet, että tuoksuilla voidaan manipuloida mielihyvän ilmenemistä.

Hieman hajanaisesti kootun dokumentin kerrontaa ryyditetään koomisilla animaatioilla ja ihmisten pariutumiskäytöstä esittävillä pätkillä. Huumori keventää aihetta, jolla on tapana aiheuttaa punastelua yleisössä. Pääosin kuitenkin ollaan kiinni itse asiassa.

Charles Darwinin tekemät tutkimukset aiheuttivat paljon vastustusta viktoriaaniseen aikaan. Hän esimerkiksi osoitti, että naarat olivat eläinmaailmassa usein aktiivisia parittelukumppanin valitsijoita. Tuohon patriarkaaliseen aikaan tällainen väite oli suorastaan kumouksellinen. Miesten kuului olla se aktiivinen osapuoli. Yhä useammat kokeet osoittavat naaraiden aktiivisen roolin niin eläinmaailmassa kuin ihmistenkin kesken.

Halujen maailmasta nostetaan esille monia mielenkiintoisia faktoja. Tiesittekö esimerkiksi sen, että 97 prosenttia nisäkkäistä ei muodosta parittelun lisäksi minkäänlaista kumppanuutta vanhempien kesken?

Teksti Onnimanni Liukkonen

Prisma: Halujen tulkinta Yle TV1:ssä kello 19.00

X