Richard Linklaterin Boyhood-elokuva valmistui 12 vuoden aikana – pääosan Ellar Coltrane varttuu lapsesta teiniksi

Jaa artikkeli
Ellar Coltrane (vas.) varttuu elokuvassa pikkupojasta 18-vuotiaaksi nuorukaiseksi. Isää esittää Ethan Hawke. © TV5

Itseoppinut teksasilainen elokuvantekijä Richard Linklater on joissain parhaista töissään kuvannut arkisen todellisten ihmisten kasvua: vuosina 1995–2013 valmistunut trilogia seuraa kahden toisiaan rakastaneen henkilön suhteen muutoksia.

Pisimmälle nämä pitkäjännitteistä toteutuksellista realismia vaalineet teemat kypsytetään kahdentoista vuoden aikana kuvatussa kehityskertomuksessa Boyhood (USA 2014) , jossa kuusivuotias avioeropoika (Ellar Coltrane) varttuu collegeopiskelijaksi. Yhtä lailla seurataan lapsen vanhempia (Patricia Arquette ja Ethan Hawke), näiden uusia kumppaneita ja kasvatusmetodeja, ajan myötä myös perhepiirin sukulaisia ja ystäviä. Perhe-elämään käänteet voivat yllättää traagisestikin, mutta opiksi osataan ottaa, mikä on tärkeä oppi.

Pitkän aikavälin toteutus osoittautuu loistoratkaisuksi, mutta on lopulta vain viimeinen, tosin sitäkin tärkeämpi tehokeino fiksusti rajatun tarinan kertomisessa. Leikkauksen ratkaisut kruunaavat elokuvan muodon.

Boyhood, la 15.4. klo 21.00 TV5

✪✪✪✪✪

5x Richard Linklater

  • Surutta? Sekaisin (1993) Yhdysvalloissa palvottu kuvaus 1970-luvun teiniydestä.

  • Rakkautta ennen aamua (1995) Ethan Hawke ja Julie Delpy kohtaavat ihmissuhdekuvauksessa, jolle tehtiin jatko-osat 2004 ja 2013.

  • Hämärän vartija (2006) Rotoskooppianimaationa toteutettu huumescifari.

  • Fast Food Nation (2006) Dokumenttifiktio hampurilaistehtailusta.

  • Everybody Wants Some!! (2016) Komedia vuoden 1980 collegekoripallosta.

X