Teksti:
Seuran toimitus

SARJA ALKAA Tervetuloa 1920-luvun Atlantic Cityyn. Huvittelukaupunki parisataa kilometriä New Yorkista etelään kuhisee elämää päivin ja öin.  Kieltolaki ei ole este, korkeintaan hidaste. Laittomia uhkapelejä ja prostituutiota ei edes yritellä peitellä. Vahva paikallispoliitikko Nucky Thompson hallitsee yöelämää kuorien osinkonsa kaikista paheista, ja niitä riittää.

Atlantic City menestyy, koska Johnson pitää huolen, ettei laki tule hyvän bisneksen tielle. Kaupungin tunnetuin maamerkki on merenrantaa pitkin rakennettu kävelysilta, Boardwalk.

Boardwalk Empiren lanseeraus reilu vuosi sitten Yhdysvalloissa oli todellinen tapahtuma. Pilottijakson ohjaajaksi oli saatu Martin Scorsese, yksi arvostetuimmista elossa olevista elokuvantekijöistä. Monissa parhaista elokuvistaan – Mafiaveljet, Casino – järjestäytyneestä rikollisuudesta kertonut Scorsese oli historiallisen aiheen parissa mukavuusalueellaan.

Missä Scorsese, siellä huippunäyttelijät. Pääosaan Nuckyksi kiinnitettiin Steve Buscemi ja muissa rooleissa nähdään esimerkiksi Michael Pitt, Kelly McDonald ja Michael Shannon, kaikki tuttuja etenkin amerikkalaisten indie-laatuelokuvien katsojille. Tuttuutta on myös hahmogalleriassa, sillä ennen pitkää kohdataan esimerkiksi gangsterikuningas Al Capone (Stephen Graham). Tarinan käänteet ovat vahvasti tosipohjaisia, mutta tosielämän Nucky oli sukunimeltään Johnson.

Boardwalk Empiren ensimmäisen jakson tuotantobudjetti oli liki 15 miljoonaa euroa. Suomessa samalla rahalla tehdään tusinan verran pitkiä elokuvia.

Sarjasta tuli heti menestys. Nyt USA:ssa on nähty kaksi kautta ja kolmas on tekeillä. Parhaan draamasarjan Emmy-palkinnoissa se on kahminut kasapäin ehdokkuuksia.

HBO-sarja, joka seuraa järjestäytyneen rikollisuuden arkea ja rankasta väkivallastakin tulee jokapäiväistä – kuulostaako tutulta? Mieleen tulee tietysti Sopranos, jossa Buscemi myös näytteli. Yhteys ei jää siihen, sillä Boardwalk Empiren varsinainen kehittäjä ja pääkirjoittaja Terrence Winter kirjoitti myös Tony Sopranon tarinaa.

Boardwalk Empire on kuitenkin hyvin omalaatuinen jo pelkän miljöönsä vuoksi. Se luo Atlantic Citystä ja 1920-luvun mafiasodista väkevän kuvan siinä missä Deadwoodissa itse kaupunki oli kuin yksi päähenkilöistä.

Oli neronleimaus antaa mafiapomon rooli neuroottisia ja ulkopuolisia hahmoja yleensä näytelleelle Buscemille. Hän tekee Nucky Thompsonista roiston, jollaista ei ole usein televisiossa nähty: toisaalta kummisetämäisen ja vanhatestamentillisen oman käden oikeuden jakajan, toisaalta syyllisyyttä tuntevan epäilijän, ja yllättävilläkin hetkillä sarkastisen vitsiniekan.

Poikkeuksellista rohkeutta osoittaa myös spektaakkelin koko. Boardwalk Empiren maailma ei rajoitu Atlantic Cityyn ja kävelysillalle, vaan juonen säikeet johtavat koko ympäröivään aikakauteen. Ensimmäinen maailmansota on jättänyt jälkensä Nuckyn suojattiin Jimmyyn (Pitt). Ku Klux Klan vaikuttaa ja saattaa aiheuttaa ongelmia afroamerikkalaisille gangstereillekin. Jokaisella vähänkään tärkeämmällä roolihahmolla tuntuu olevan uskottava ja yksityiskohtainen menneisyys.

Mittakaava johtaa ongelmaan: sarjasta ei välttämättä saa kunnon otetta vain pari jaksoa katsomalla. Mutta se ei ole tarkoituskaan. Boardwalk Empiren tarina on pitkä, todella pitkä. Winter on kertonut, että sarja voisi jatkua helposti pari vuosikymmentä. Sarjan pohjana oleva samanniminen kirja kattaa liki sata vuotta Atlantic Cityn historiaa.

”Näyttelijät rakastavat televisiota, koska siellä saa kaivautua syvälle. Teimme 83 tuntia Sopranosia, mikä vastaa 42 elokuvaa. Syy Martin Scorsesen ja Michael Mannin kaltaisten ohjaajien haluun tehdä televisiota on se, että he ovat tarinankertojia”, Winter totesi Financial Timesin haastattelussa.

”Katsokaa, missä he haluavat nyt kertoa tarinoita.”

Kalle Kinnunen

Boardwalk Empire alk. su 15.1. klo 21.00 TV2

X