Kenneth Greven spektaakkeli Kalevalanmaa esitetään suorana Areenassa

Jaa artikkeli
© Saara salmi/ooppera&baletti

Latauskertaennätykset ehkä paukkuvat, kun netissä näytetään suorana Kalevalanmaa-spektaakkeli. Se on Kansallisbaletin johtajan Kenneth Greven jäähyväistyö oopperatalolle. Taideshowssa on muutakin kuin tanssia. Se koostuu kaikesta siitä, mitä tanskalaiselle Grevelle jäi mieleen ja hampaankoloon historiastamme ja laadustamme.

Arvostelujen mukaan crossover-paketti tosiaan sisältää lempeää herjaa, eikä etene latuja, joihin taidepyhätön yleisö on tottunut. Kuvaprojisointeja on kehuttu uskomattomiksi. Ensi-illassa leijonanosa yleisöstä yhtyi laulamaan Unto Monosen tangoa Satumaata. Jopa Simo Salmisen Rotestilaulu kuuluu tähän Suomi-kattaukseen! Remmissä ovat niin valaisijatähti Mikki Kunttu kuin ”haitarin Hendrix” Kimmo Pohjonen.

Ensi-ilta oli perjantaina 3. marraskuuta. Nettinäytös jää Areenaan puoleksi vuodeksi.

Onpa jouheva joutsenlaulu Greveltä. On traktoria ja ralliautoa. Historian perukoilta lähtevän Kalevalanmaan ensimmäinen puoliaika on vakava, mutta irroittelu kasvaa sitä mukaa, kun Aino-hahmon (Linda Haakana) kannoilla aikasurfaillaan nykyisyyteen. Uhkia ja lamoja ilmentää goottinen Pohjan akka (Rebecca King), mutta aina kansakunnan tarvitessa erityisneuvokkuutta alkaa käänteisiin vaikuttaa hopeinen superpoika Sisu (Rasmus Haavisto).

Pakko olla voitto Areenalle. Greve läjäyttää yhteen hieman toisin nähtyinä kaikki ne ”Suomi-kliseet”, joita kantasuomalaisen taiteilijan itsekriittisyys ei sallisi niputtaa edes itsenäisyyden juhlavuotena.

la 18.11. klo 19.00 Yle Areena

X