(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Rififi la 18.7. klo 21.00 Teema *****

ELOKUVA (Ranska 1955) Jules Dassin muistetaan muun muassa synkistä suurkaupungin rikollisuuskuvauksista Alaston kaupunki (1948) ja Suurkaupungin laki (1950). Uusi kotimaa löytyi Ranskasta sen jälkeen kun Dassin oli joutunut mustalle listalle kommunistimenneisyytensä vuoksi. 

Siellä hän ohjasi ensimmäisenä työnään rikosleffojen aateliin lukeutuvan Rififin. Linnasta vapautunut Tony le Stéphanos (Jean Servais) haluaa voittaa takaisin rikollismaailman arvostuksen. Yhtäviensä Jon (Carl Möhner) ja Marion (Robert Manuel) ehdotuksesta hän ryhtyykin suuren luokan timanttikeikkaan.

Rififi on taitava kuvaus rikollisten moraalikoodistosta. Oma porukka on kaikki kaikessa, eikä petosta voi palkita muulla kuin kuolemalla. Elokuva esittää rikollisuuden taitavana käsityönä, johon vain alan ammattilaiset kykenevät. Mutta yksikään rikos ei ole täydellinen niin kauan, kun mukana on inhimillinen tekijä.  Servaisin kurttuisassa hahmossa korostuu hienosti koko rikollisen elämän suunnaton alakulo. Elokuvan maineikkain kohtaus on puolituntinen ryöstöjakso, joka on täysin vapaa musiikista ja dialogista. 

Henri Waltter Rehnström 

 

Maanalaiset taistelijat ti 21.7. klo 21.00 Teema

HISTORIA Kunpa Euroopan kartta ei enää ikinä menisi siten uusiksi, että sitä on aihetta jälkikelata yhtä perusteellisesti kuin toista maailmansotaa. Yhä dokkaristit silti keksivät tuorettakin ammennettavaa natsi-invaasiosta. On tullut usean maan crossover-sarjoja, joissa on ideaa ja moniäänisyyttä. Maakohtaiset kokemukset läpileikataan värikkäästi.

Keväällä esitettyä vähän populistista Skandinavia Hitlerin otteessa -sarjaa painokkaammalta vaikuttaa Saksan valloittamien alueiden sinnikkäistä vastarintatoimijoista kertova Maanalaiset taistelijat (Ranska 2011). Bernard Georgen kuusiosainen dokumenttisarja on hyvä!

Hollantilaisten, norjalaisten tai Titon partisaanien tilanteet ovat niin monisyiset, että kiusallisen oloiselle reunatapaukselle Suomelle ei liikene monta sanaa. Tanskalainen ex-vastarintakundi esimerkiksi selostaa, kuinka hänen maassaan yleisesti inhottiin kommunisteja Neuvostoliiton hyökättyä talvisodassa Suomeen, mutta kohta jatkosodan aikaan kommunistit saivat ylleen suurta glooriaa.

Jussi Karjalainen

 

Poikamiesboksi ma 20.7. klo 19.30 Sub

SARJA Toimiva komedia syntyy vastakohdista. Niitä löytyy Subin uudesta kesäsarjasta. Poikamiesboksi kertoo Oscarista (Matthew Perry) ja Felixistä (Thomas Lennon), eronneista kaveruksista, jotka olosuhteiden pakosta joutuvat asumaan yhdessä.

Ongelma vain on siinä, että heidän käsityksensä elämäntavoista eroavat rankasti toisistaan. Oscar on huoleton sottapytty, Felix puolestaan järjestystä arvostava hienostelija. Huumori syntyy siitä, miten kaverusten maailmankuvat joutuvat jatkuvasti törmäyskurssille.

Aloitusjakson perusteella Poikamiesboksi kunnioittaa sitcomin parhaita perinteitä. Dialogi on nokkelaa. Tilanteet vaihtuvat nopeasti ilman suvantokohtia. Poikamiesboksia vaivaa kuitenkin jenkkikomedioille tyypillinen sisäsiisteys. Sarja ei missään vaiheessa kohoa tavanomaista paremmaksi.

Poikamiesboksi on hakenut innoituksensa Neil Simonin klassikkonäytelmästä Parittomat kaverukset. Suomenkielinen nimi on puolestaan peräisin Billy Wilderin komediasta, jolla ei sinällään ole mitään tekemistä itse sarjan kanssa.

Henri Waltter Rehnström

 

Dokumenttiprojekti: Laman uhrit Amerikassa ma 20.7. klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Vaikka HBO-dokumentti on valmistunut vuonna 2012 ja sen tapahtumat alkavat vuodesta 2010, niin se tuntuu yhä hyvinkin ajankohtaiselta. Talous ei ole lähtenyt vieläkään kunnolla nousuun vuoden 2008 romahduksen jälkeen. 

Nyt ei haeta syitä lamalle tai yritetä selittää talouden monimutkaisia mekanismeja. Pääosassa ovat ihmiset, jotka ovat menettäneet työnsä. Tarkastelualueena on New Yorkin Long Island ja erityisesti Levittownin omakotitaloalue, jossa on pitkään eletty esikaupunkiunelmaa. 

Alussa työttömäksi joutunut yrityskouluttaja Alan Fromm kertoo, että hän kestää kyllä työttömyyden. Onhan hän selvinnyt pahemmistakin paikoista, kuten kahdesta World Trade Center -iskusta. Ajan kuluessa myös Frommin ajatuksiin tulee synkempiä sävyjä, kun lyhyeksi luultu työttömyys venyy. 

Frommilla on paljon kohtalotovereita, joita tavataan kahvilassa. Hyvin koulutettua ja menestymään tottunutta porukkaa istuu elämän vaihtopenkillä. Joukossa on viestintäpäällikköä, IT-päällikköä, opettajaa ja palomiestä. Kukaan ei ole turvassa. 

Dokumentti liikkuu tunteiden tasolla. Haastateltavat kertovat, miltä tuntui kävellä esimiehen toimistoon kuulemaan kohtalonsa tai kuinka selvitään kerta toisensa jälkeen toistuvista pettymyksistä työpaikkahaastatteluissa. Lähes kaikkia uhkaa myös omistusasunnon menetys. Sanoma on selvä, tässä lamassa pulassa on kansakunnan selkäranka, köyhtyvä keskiluokka. 

Yksi työttömistä kiteyttää tilanteen, työttömyys ei ole vain taloudellinen takaisku, vaan paljon enemmän. Ystävät katoavat ja ihminen passivoituu. Todistetusti itseään syyllistävillä työttömillä on myös muita enemmän psyykkisiä ja fyysisiä sairauksia.  

Onnimanni Liukkonen

 

Tootsie to 23.7. klo 20.30 Frii ***

ELOKUVA (Tootsie, USA 1982) Tuittupäinen näyttelijä (Dustin Hoffman) on kiukutellut itsensä epätoivotuksi yhteistyökumppaniksi. Sisuuntuneena työttömänä hän marssii television saippuasarjan kulisseihin naiseksi pukeutuneena – ja saakin roolin. Toisen sukupuolen edustajana miekkonen tietysti joutuu erilaisiin kiperiin sosiaalisiin tilanteisiin, sekä itse ihastuvana että piirittäjiä hätyttelevänä peruukkipäänä.

Sydney Pollackin draamakomedia tekee erinäisiä osuvia kulttuurillisia huomioita sukupuolirooleista, mutta säilyttää kosketuksessaan lähes farssimaisen keveyden. Menestyselokuva huomioitiin vallan kymmenellä Oscar-ehdokkuudella. Pystin sai Jessica Lange sivuroolistaan epätyydyttävään suhteeseen jumiutuneena kollegana. Ohjaaja itse suostuteltiin kipinöivään suoritukseen näyttelijän agenttina. Onneksi elokuva myös luottaa henkilöihin ja dialogiin, kaikkea ei alleviivata musiikilla.     

Arto Pajukallio 

X