107 miljoonan euron kiekkomiehet Patrik Laine, Mikko Rantanen ja Sebastian Aho – Tällaisia ovat Suomen parhaat NHL-supertähdet

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mikko Rantanen, Sebastian Aho ja Patrik Laine
22-vuotias Mikko Rantanen, samaikäinen Sebastian Aho ja 21-vuotias Patrik Laine ovat jo miljonäärejä, vaikka tuossa iässä yleensä vasta aloitetaan opiskelut loistavaa urakiitoa varten. © istockphoto, Cody Glenn/Icon Sportswire, AFP/Lehtikuva, Emil Hansson/AOP
Patrik Laine, Mikko Rantanen ja Sebastian Aho allekirjoittivat uudet, mittavat NHL-sopimukset. He ovat nyt maailman parhaita kiekkoilijoita, mutta millaista elämä sopimusrumban takana on?

Suomalaisella jääkiekolla menee lujaa. Arvokisavoittojen lisäksi Suomi tuottaa lahjakkaita pelaajia maailman parhaaseen jääkiekkoliigaan NHL:ään. Tällä hetkellä Suomesta maailmalle ovat lähteneet muun muassa Aleksander Barkov, Kaapo Kakko, Miro Heiskanen, Patrik Laine, Mikko Rantanen ja Sebastian Aho.

Kolme viimeksi mainittua ovat olleet viime aikoina laajalti otsikoissa ja kansan puheenaiheina. Aho, Rantanen ja Laine allekirjoittivat kesän ja alkusyksyn aikana uudet NHL-sopimukset. Niiden yhteenlaskettu arvo on reilut 111 miljoonaa dollaria eli noin 107 miljoonaa euroa.

Huikeita summia.

Patrik Laineella hurja alku

Patrik Laine

NHL-supertähti Patrik Laine | Pituus ja paino: 194 cm ja 94 kg | Sopimus: 2 vuotta ja 13,5 miljoonaa dollaria |  Otavamedia

Kolmikon nuorin, 21-vuotias Patrik Laine kiekkoilee Kanadan Manitobassa Winnipeg Jets -joukkueessa. Uutta sopimusta Laineen agentin ja Jetsin johdon välillä valmisteltiin pitkään ja hartaasti. Se valmistui vihdoin syyskuun lopussa ja on arvoltaan 13,5 miljoonaa dollaria. Sopimuksen pituus on kaksi vuotta.

”Kyllä loppukesällä meinasi ruveta jo turhauttamaan, kun homma kesti ja kesti. Mutta näin se joskus menee, että saadaan sellainen sopimus kuin halutaan. Onneksi saatiin se, ennen kuin kausi alkoi. Totta kai olen tyytyväinen sopimukseen”, Laine kertoo.

Pitkittyneiden sopimusneuvotteluiden takia Laineelta jäi seuransa harjoitusleiri syyskuussa kokonaan väliin. Laitahyökkääjä ei pelannut myöskään yhtään harjoitusottelua, vaan hyppäsi mukaan suoraan NHL:n sarja-avaukseen.

Meno oli silti heti kauden alusta hurjaa. Seitsemässä ensimmäisessä ottelussa Laine teki kolme maalia ja peräti 11 tehopistettä. Tapparan kasvatti sijoittuu aivan NHL:n pistepörssin kärkisijoille.

”Vähän erilainen oli tosiaan lähtö kauteen. Ei mulla ollut ekoihin peleihin isosti odotuksia. Olen jaksanut kuitenkin pelata, ja homma on kulkenut ihan hyvin.”

Ennätyssopimus Mikko Rantaselle

NHL-supertähti Mikko Rantanen | Pituus ja paino: 193 cm ja 96 kg | Sopimus: 6 vuotta ja 55,5 miljoonaa dollaria. © Teemu Saarinen

Isoimman sopimuksen kolmikosta teki 22-vuotias hyökkääjä Mikko Rantanen. Hän laittoi nimensä sopimukseen, jonka kesto on kuusi vuotta ja arvo peräti 55,5 miljoonaa dollaria. Alkaneella kaudella TPS-kasvatti tienaa 12 miljoonaa. Sopimuksen keskiarvopalkka on 9,25 miljoonaa dollaria, se on enemmän kuin kellään muulla suomalaisella kiekkoilijalla aiemmin.

Myös Rantasen neuvottelut työnantajansa eli Colorado Avalanchen kanssa kestivät alkusyksyyn saakka. Nousiaisista kotoisin olevan pelaajan sopimus syntyi pari päivää Laineen sopimuksen jälkeen. Laine ja Rantanen harjoittelivat syyskuussa yhdessä Bernissä, Sveitsissä.

”Rehellisesti sanottuna mua turhautti syyskuun lopussa, kun mitään ei kuulunut. Varsinkin sen jälkeen, kun Pate (Laine) teki sopimuksen”, Rantanen kertoi syyskuun lopussa Iltalehdelle.

Myös Rantasen alku kaudelle oli upea väliin jääneestä harjoitusleiristä huolimatta.

Neljässä ensimmäisessä runkosarjan ottelussa hän teki kuusi (3+3) tehopistettä. On aina hyvä suoritus, kun pelaaja pelaa paremmalla kuin piste per ottelu -keskiarvolla.

Sebastian Aho ehti ensin

Sebastian Aho

NHL-superähti Sebastian Aho | Pituus ja paino: 183 cm ja 82 kg | Sopimus: 5 vuotta ja 42,27 miljoonaa dollaria. © AFP / Lehtikuva

22-vuotias Sebastian Aho teki oman miljoonasopimuksensa jo heinäkuussa, koska hänet haluttiin ostaa toiseen seuraan, jolloin kotiseuralla on viikko aikaa tehdä vastatarjous. Se tehtiin ja oululaisen palkanmaksaja on jatkossakin amerikkalaisjoukkue Carolina Hurricanes. Hyökkääjän sopimuksen kesto on viisi vuotta ja arvo 42,27 miljoonaa.

Aho on hakenut kauden ensimmäisissä peleissä parasta tehovirettään. Oululainen teki kuudessa ensimmäisessä ottelussa yhden maalin.

Laineen, Rantasen ja Ahon sopimukset ovat kaikki omanlaisiaan, mutta samaakin miesten urassa on. Jokainen heistä aloittaa NHL:ssä neljännen täyden vuotensa, ja kaikki tekivät uransa toisen sopimuksen taalaliigaan.

Vaikka NHL:n lempinimen mukaisesti sopimukset herättävät keskustelua suurten rahasummien takia, on yhtä tärkeää puhua siitä, että Laine, Rantanen ja Aho ovat sopimusten myötä nyt todistettavasti maailman huippukiekkoilijoita. Vain huipputaitureille maksetaan messeviä rahasummia.

”He ovat oman ikäluokkansa kärjessä maailmassa. Arvostettuja pelaajia ja unelmavalmennettavia”, huomauttaa Suomen jääkiekkomaajoukkuetta valmentava Jukka Jalonen.

Hän tietää, mistä puhuu, koska hän tuntee hyvin Laineen, Rantasen ja Ahon. Kaikki kolme ovat maailman parhaimmistoa, mutta kuitenkin niin pelillisesti kuin luonteiltaankin hyvin erilaisia.

Laine kuin Selänne

Patrik Laine tunnetaan hurjasta laukauksestaan. Nuorukainen myös laukoo medialle välillä koviakin kommentteja. Autotallissa kiiltelee italialainen ja saksalainen urheiluauto, eikä Laine ujostele myöskään esitellä niitä. Monelle tulee mieleen Teemu Selänne.

”Pate on voittajatyyppi. Maalinälkä on hurja ja usko onnistumiseen kova. Kyllä häntä voi verrata Teemuun”, sanoo Jere Lehtinenkin, entinen huippupelaaja ja nykyinen maajoukkueen general manager.

”Pelaajaprofiileissa on paljon samaa. Molemmilla on hirvittävä himo tehdä maaleja, he ovat positiivisella tavalla itsekkäitä. Niin kuin maalintekijät yleensä ovat”, Jukka Jalonen pohtii.

”Luonteeltaan Pate ja Teemu ovat kuitenkin erilaisia. Pate tykkää olla ehkä enemmän taustalla, Teemu framilla.”

Jalonen huomauttaa, että kumpikin on maailmanluokan maalintekijä, jollaisia ei ole olemassa monta.

”Pate pystyy tekemään maaleja kauempaakin, Teemu teki niitä urallaan enemmän maalinkulmilta ja läpiajoista”, Jalonen vertailee.

Sebastian Aho kuin Koivu

Sebastian Aho on nuoren tähtikolmikon hiljaisin, ainakin julkisuudessa. Kärppien kasvatti omistautuu täysin harjoittelulle, peleille ja levolle. Mikään ei mene oululaisen elämässä uran edelle, ainakaan tässä vaiheessa. Kiekon sisäpiiriläiset löytävät miehelle helposti tunnetun konkarin vertailukohdaksi.

”Jo ennen kuin kysyit, mulla oli mielessä Saku Koivu. Saku oli tietyllä tavalla vielä kovempi luonne, se tuli esiin kamppailutilanteissa kaukalossa. Sepe on ehkä suorassa luistelussa nopeampi, hän ei ajaudu niin paljon kamppailuihin. Sakulla iso johtajuus tuli aina esiin, Sepe ei vielä ole sellainen äänekäs johtaja, vaikka nyt puhutaankin kahdesta kovasta liideristä”, Jalonen pohtii.

”Ahon pää on melkoinen tietokone, hän on koko ajan tietoinen siitä, mitä kaukalossa tapahtuu. Sakulla oli särmää niin paljon, vaikka eri aikakausien pelaajia onkin vähän vaikea verrata keskenään”, Jere Lehtinen miettii.

Nykysukupolven kärkijätkiä NHL:ssä – Mikko Rantanen on omanlainen

Entäs Mikko Rantanen sitten? Joku näkee hyökkääjässä hitusen verran Jere Lehtistä, toinen Tuomo Ruutua.

”Ranessa on ehkä heitä molempia, mutta kyllä hän on omanlaisensa pelaaja Suomessa. Meillä ei ehkä ole aikaisemmin ollut noin isoa ja taitavaa hyökkääjää. Tavallaan voidaan puhua Veli-Pekka Ketolan tyyppisestä pelaajasta. Hän oli aikanaan iso ja vahva, tosin sentteri”, Jalonen pohtii.

Suomesta Jalonen ei kuitenkaan löydä muita samatyylisiä pelaajia.

”Ehkä sellaista pitäisi etsiä Pohjois-Amerikasta. Kyseessä on iso gorilla, nopea ja taitava.”
Jere Lehtinen puhisee myös miettiessään, miten Rantasta kuvailisi.

”Miten sen lyhyesti sanoisi, hän on yksi nykysukupolven kärkijätkiä NHL:ssä. Jos joku haluaa verrata minua ja Rantasta, niin ehkä se intohimo ja harjoittelumotivaatio ovat samanlaisia. No, Mikko tekee puolet enemmän maaleja kuin minä tuossa iässä.”

Mikko Rantanen, Sebastian Aho ja Patrik Laine

NHL-kausi alkoi taas pari viikkoa sitten ja mukana väännössä ovat nämä nuoret lupaukset Patrik, Sebastian ja Mikko. Mvphotos, Allover press ja Gettyimages

Hannu Rautalan opissa

Nousu kiekkomaailman eliittiporukkaan vaatii monen asian onnistumista nappiinsa.

Pitää olla lahjakkuutta, mutta myös riittävää ja oikeanlaista harjoittelua, hyvä tukiverkosto, riittävästi terveyttä ja tahtoa sekä myös onnea.

Esimerkiksi Patrik Laineen ja Mikko Rantasen taustalla on sama fysiikkavalmentaja. Entinen liikunnanopettaja ja yleisurheiluvalmentaja Hannu Rautala vastaa kaksikon kesäharjoitusohjelmista yhdessä poikansa Markon kanssa. Turkulainen Rautala tuntee Laineen ja Rantasen perinpohjin.

”Mikko on harjoitellut mun kanssa 4–5 kesää. Hän on fyysisesti äärettömän lahjakas siinä mielessä, että voima tarttuu häneen paremmin kuin moneen muuhun pelaajaan. Hän on vahva kuin iso hirvi”, Rautala sanoo.

Rautalan suusta on lähtöisin kiekkopiireissä elävä lausahdus, jonka mukaan ”Raneen tarttuu voimaa, kun hän kävelee kuntosalin ohi”.

”Mikko on 22-vuotiaana sellaisella voimatasolla, mihin iso osa NHL-kiekkoilijoista ei pääse koskaan. Tarkoituksellista voimanlisäämisharjoittelua ei hänen kanssaan ole edes tehty. Olemassa oleva voimataso on kiekkoilijalle riittävä. Se voima pitää muuttaa nopeudeksi, se pitää hyödyntää laatikossa”, Rautala pohtii.

Perustamperelainen Lainekin elää ja harjoittelee kesät Turussa.

”Hän on ollut mukana nyt neljä kesää. Ensimmäinen vuosi oli mopoautokesä. Nyt on eri vehkeet, parkkipaikalla seisoo Maserati”, Rautala nauraa.

”Patella oli eri lähtökohdat kesäharjoitteluun kuin Ranella. Se lähtee ruumiinrakenteesta, punttiharjoittelussa rinnallevedon määrä on pienempi. Hänellä oli ollut ongelmia selän kanssa. Näiden pelaajien treeni on samansuuntaista, ei samanlaista kuitenkaan.”
Laine tunnetaan hurjasta laukauksestaan. Sen avulla mies pöllytti kolmen ensimmäisen NHL-kauden aikana vastustajan maaliverkkoja peräti 110 kertaa.

”Laukaus tulee lapsuudesta. Ei sen kehitykseen voi tai tarvitse kesäharjoittelussa keskittyä. Kyllä se sieltä helähtää”, Rautala toteaa.

Niin Rantanen kuin Lainekin ovat uutteria harjoittelijoita.

”Mikkoa ei tarvitse koskaan patistaa, vain ohjata. Ja välillä toppuutella. Pate suhtautuu positiiviseen sävyyn harjoitteluun, ei mulla ole moitteen sijaa.”
Rautalalla on vertailupohjaa mistä ammentaa. Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana lähes jokainen Turusta NHL:ään lähtenyt pelaaja on jossain vaiheessa uraa harjoitellut veteraanin opein.

Sebastian Aho tosin on viettänyt kesät kotikaupungissaan Oulussa, jossa hän on voinut harjoitella Samppa Jaakolan johdolla muiden kaupungin NHL-pelaajien ryhmässä.

Leijonien runko

Rantanen, Aho ja Laine tulevat olemaan pitkään myös Suomen jääkiekkomaajoukkueen runkopelaajia.

”Siellä, missä mukana ovat toivottavasti maailman parhaat pelaajat, kuten Olympialaissa ja World Cupissa, näitä kundeja tarvitaan. He ovat Leijonille avainpelaajia. Näiden kolmen sekä muutamien muiden pelaajien ympärille maajoukkue rakennetaan. Jokainen valmentaja haluaa nämä jätkät mukaan, Jalonen sanoo.

Hän luotsaa Leijonia kevään 2022 kotikisoihin saakka.

Vasta 21- ja 22-vuotiaat pelaajat ovat jo varakkaita ja pelaavat maailman huipulla. Miltä tulevaisuudelta voi vielä odottaa?

”Toivon pelaavani vielä kymmenen vuoden päästä NHL:ssä, ja että saisin olla terveenä ja toteuttaa unelmaani eli pelata huipputasolla , ja olla vielä parempi versio siitä, mitä nyt olen jääkiekkoilijana”, Aho mietti The Beginning of the Journey -ohjelmassa Viaplaylla.

”Toivottavasti kymmenen vuoden päästä olisi yksi Stanley Cup -sormus eksynyt tuonne palkintokaappiinkin. Siinä on se, mitä mä odotan, Rantanen sanoi samassa ohjelmassa.
Laineeltakin voi odottaa vielä kovempia tuloksia.

”Hänellä on potentiaalia vielä käyttämättä. Kyseessä on nuori kaveri, joka kehittyy koko ajan. Pate mielletään liikaa maalintekijäksi, sillä hänen kokonaisvaltainen pelinsä paranee koko ajan. Hän on voittajatyyppi”, Jere Lehtinen muistuttaa.

”Kaikilla joukkueilla on tulevaan kauteen se sama tavoite, Stanley Cup halutaan voittaa. Ensin pitää päästä playoffsiin, sen jälkeen on kaikki mahdollista”, Laine itse pohtii.
Henkilökohtaisesti hän haluaa itse kehittyä pelaajana.

”Ei mulla kuitenkaan ole esimerkiksi maaleissa mitään numerotavoitteita tälle kaudelle”, Laine huomauttaa.

X