Anna-lehti: Näyttelijä Krista Kosonen rakastaa haasteita eikä siedä itseltään valittamista – ”Kyynärpäätaktiikalla ei pärjää vaan aidolla taidolla”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Krista Kosonen on kansainvälisesti tunnettu ja palkittu näyttelijä.
© Tiia Ahjotuli / Otavamedia
Uteliaisuuteen uskova näyttelijä Krista Kosonen poimi itselleen yhden roolin muinaisnorjaa puhuvana viikinkinä ja toisen dominana, koska haluaa ymmärtää ja oppia uutta.

Yksi Suomen tämän hetken menestyneimmistä näyttelijöistä sekä kotimaassa että kansainvälisissä rooleissa mitattuna on kiistatta Krista Kosonen, 36. Jokin hänessä erottaa hänet joukosta.

Krista Kosonen kertoo Anna-lehdessä, ettei itse usko erityislahjakkuuteen vaan kovaan työhön – ja hieman myös onneen.

”Jokainen työ pitää tehdä niin hyvin, että saan sen avulla seuraavankin työn. Kyynärpäätaktiikalla ei pärjää vaan aidolla taidolla. Yritän myös olla rehellinen ja ystävällinen kaikille. Minulla on ollut matkassa sekä onnea että ahkeruutta”, Krista Kosonen kertoo Anna-lehdessä.

Krista Kosonen nappasi roolin muinaisnorjaa puhuvana viikinkinä vailla kielitaitoa

Tästä esimerkkinä toimii Kristan uusin työ, päärooli kansainvälisessä norjalaistuotannossa, HBO Nordicilla pian julkaistavassa Beforeigners-sarjassa.

Siinä Krista esittää Alfhildriä, muinaisnorjaa puhuvaa viikinkiä, joka löytää itsensä nykyajasta ja alkaa työskennellä poliisina.

Rooli oli kiertänyt jo pidemmän aikaa eri näyttelijöillä, mutta siihen ei ollut löytynyt sopivaa esittäjää. Krista – joka ei puhunut sanaakaan norjaa – päätti yrittää sitä koekuvausvideon avulla, koska roolihahmo oli niin kiinnostava.

Ystävän norjalainen mies äänitti materiaalin nauhalle, jonka Krista opetteli ulkoa ”kuin papukaija”.

”Rakastan haasteita. Lähdin sarjaan mielelläni mukaan, vaikka koko kuvio oli aivan älytön. Kuuntelin omaa intuitiotani ja provosoin itseni lapsellisella uhmalla ottamaan haasteen vastaan. Toisaalta minulla oli kokemusta näyttelemisestä ruotsiksi, joten tiesin, että selviän roolista vieraalla kielellä.”

Tärkeintä on hoitaa hommansa, vaikka olisi ihan pihalla

Kuvauksissa Krista oli hetkittäin aivan pihalla. Ympärillä kaikki puhuivat norjaa, eikä Krista ymmärtänyt mitään. Hän päätti vain luottaa siihen, että jos asia koskee häntä, joku kertoo sen hänelle englanniksi.

Muinaisnorjan puhuminen tuntui yhtä vaikealta kuin kiina.

Krista muisti kuitenkin oman ohjeensa: tee äläkä marmata.

”En siedä itseltäni valittamista. Jos eteen tulee ongelma, se ratkaistaan. Ei ketään kiinnosta, miten vaikeaa tai rankkaa minulla on, vaan se, että hoidan hommani. Tämä on mielestäni ammattitaitoa, ei kovuutta.”

Kristan mielestä omat henkilökohtaiset ongelmat pitää selvittää työajan ulkopuolella.

”Jos tilaisin putkimiehen kotiini ja hän päivittelisi koko ajan työnsä vaikeutta, se olisi outoa.”

Uteliaisuus on johdattanut mielenkiintoisiin ja haastaviin rooleihin

Samaan aikaan Beforeignersin kuvausten kanssa Krista teki myös Cannesissa nähtyä J-P Valkeapään elokuvaa Koirat eivät käytä housuja.

Viime syksynä 3-vuotiaan lapsen äiti lensi Norjan, Latvian ja Liettuan väliä lukemattomia kertoja, jotta sai molemmat projektit valmiiksi.

Elokuva oli Kristan ensimmäinen Cannes-elokuva ja ensimmäinen suomalainen elokuva Cannesissa omassa sarjassaan 25 vuoteen.

Kristasta Cannesin hulinassa oli ihanaa. Varsinkin, kun hän sai vielä sanoa kysyjille: Minulla on täällä elokuva.

Valkeapään elokuvassa Krista esittää Mona-dominaa. Kehuttua roolia luodessaan Krista sai kysyä oikealta dominalta ihan mitä tahansa. Ja hänhän kysyi.

”Uskon uteliaisuuteen. En osaa kaikkea, mutta haluan ymmärtää ja oppia. Haluan pysyä intuitiivisena ja lapsenmielisenä.”

X