Ystävä Ismo Sajakorpi muistelee Kivikasvot-kollegaansa: ”Fredi vakavoitui tyttären kuoleman jälkeen”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ismo Sajakorpi ja Matti Fredi Siitonen
Matti "Fredi" Siitonen ja Ismo Sajakorpi tunsivat toisensa yli 50 vuoden ajan. ”Hän oli meistä se laulaja isolla l-kirjaimella. Hän oli hirveän leppoisa ja rauhallinen, mutta lavalla hän teki volttejakin", Sajakorpi muistelee edesmennyttä työtoveriaan. © OTAVAMEDIA
Kivikasvot-kollega, ystävä Ismo Sajakorpi oli viimeisen kerran yhteydessä Frediin vain viikko ennen tämän kuolemaa. ”Hän oli voipunut, mutta hyväntuulinen ja positiivinen."

Muusikko ja viihdetaiteilija MattiFrediSiitonen kuoli 23. huhtikuuta 78-vuotiaana. Fredi menehtyi sairaalassa, jonne hän oli Ilta-Sanomien mukaan joutunut joulun jälkeen kaaduttuaan kotipihallaan. Hän ehti kotiutua, mutta palasi hiljattain uudelleen sairaalahoitoon.

Kivikasvoista tuttu viihdetaiteilija, käsikirjoittaja ja ohjaaja Ismo Sajakorpi tunsi Fredin eli Matti Siitosen yli 50 vuoden ajan, ei vain työtoverina vaan ennen kaikkea ystävänä. Kivikasvotkin lähti liikkeelle ystävyydestä ja yhteisestä harrastuksesta.

Kivikasvoissa Fredi oli musiikkivastaava.

”Hän oli meistä se laulaja isolla l-kirjaimella. Hän oli hirveän leppoisa ja rauhallinen, mutta lavalla hän teki volttejakin. Hän oli huumorintajuinen, ei pingottanut vaan otti elämän rennosti”, Ismo Sajakorpi kuvailee.

Ilkka "Hemming" Lähteenmäki, Fredi, Ismo Sajakorpi ja Georg Dolivo

Ilkka ”Hemming” Lähteenmäki, Fredi, Ismo Sajakorpi ja Georg Dolivo perustivat Kivikasvot vuonna 1965. Kivikasvot keikkaili viimeisen kerran vuonna 2017, Fredi ja Sajakorpi olivat tuolloin ainoat alkuperäisjäsenet. © OTAVAMEDIA

Kivikasvot veti miljoonayleisön – Näin syntyi Ohukainen ja Paksukainen -imitaatio

Kivikasvojen tv-show alkoi vuonna 1969 ja katsojia oli parhaimmillaan noin 2,5 miljoonaa. Vuoteen 1975 mennessä Kivikasvot teki yli 50 jaksoa, joista Sajakorven mieleen on jäänyt esimerkiksi Ohukainen ja Paksukainen -imitaatio. Suomalaisversio syntyi alkukesällä 1980.

”Aloin katsella ystäviäni ja tajusin, että Fredi ja Jori ovat kuin Ohukainen ja Paksukainen. Fredillä oli silloin iso parta ja hän sanoi, että ”minähän en aja partaani” Hän oli kasvattanut sen juuri talven aikana ja oli siihen tyytyväinen. Lopulta hän suostui luopumaan parrasta ja oli aivan loistava Paksukainen!”

Ensimmäisten kuuden vuoden aikana viihdetaiteilijoilla oli niin tiukat aikataulut, että Kivikasvot tekivät jopa kolmea jaksoa yhtä aikaa. Yhtä suunniteltiin, toista nauhoitettiin ja kolmatta editoitiin.

Ismo muistaa Fredin ajaneen joskus Oulun korkeudelta takaisin Helsinkiin kuvauksiin ja jatkaneet sitten keikkamatkalle Kuopioon.

”Joskus Fredille tuli 2–3 sakot yhden reissun aikana, kun oli kiire. Se oli kiireistä elämää ja perheet jäivät vähemmälle, mutta Fredi oli aika lunki.”

Georg Dolivo, Ismo Sajakorpi, Fredi

Ohukainen ja Paksukainen -imitaatiossa Georg Dolivo, Ismo Sajakorpi ja Fredi.

Kamppailua, huolenpitoa ja huolta

Kivikasvojen jätettyä lopullisesti estradit vuonna 2017 keikkailu vaihtui viihderyhmän yhteisiin lounastapaamisiin. Niiden aikana vaihdettiin kuulumisia ja muisteltiin menneitä. Ismo Sajakorpi huomasi, että Hanna-Riikka-tyttären kuoleman jälkeen Fredi muuttui.

”Hän vakavoitui. Se oli hyvin rankkaa hänelle. Hanna-Riikan sairaus kesti pitkään ja välillä tilanne koteloitui, mutta kaikki tiesivät, että se voi puhjeta joskus. Matille tyttären sairaus oli kamppailua, huolenpitoa ja huolta. Hänestä katosi ylimääräinen energialataus”, Ismo Sajakorpi kertoo.

Koronapandemian takia ystävykset eivät tavanneet kasvokkain viimeisen vuoden aikana, vaan pitivät yhteyttä puhelimitse.

Viimeisen kerran Sajakorpi ja Fredi soittelivat lauantaina vajaa viikko ennen tämän kuolemaa. Tuolloin Fredi oli sairaalassa, mutta arveli pääsevänsä kotiin jatkamaan toipumista.

”Hän oli voipunut, mutta hyväntuulinen ja positiivinen. Sen takia kuolema oli yllätys ja järkytys. Kaipuu on voimakas, ja se muistuttaa, että jokainen päivä on lahja”, Ismo Sajakorpi sanoo ystävänsä poismenosta.

Lue myös: Laulajalegendat Marion Rung ja Matti ”Fredi” Siitonen iloitsevat isovanhemmuudesta: ”Lapsenlapsi toi elämään uuden ulottuvuuden”

X