Helena Lindgren voimistelee joka päivä – Keikoista palautuminen ottaa kuitenkin aikansa: ”Minun on saatava tarpeeksi myös lepoa”

Laulaja-näyttelijä Helena Lindgren voimistelee ja venyttelee joka päivä. Keskustassa asuva Lindgren ei ole koskaan tarvinnut autoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Laulaja-näyttelijä Helena Lindgren nähdään Tähdet, tähdet -ohjelmassa, jossa hän pääsee kokeilemaan uusia musiikkityylilajeja.

Laulaja-näyttelijä Helena Lindgren voimistelee ja venyttelee joka päivä. Keskustassa asuva Lindgren ei ole koskaan tarvinnut autoa.
Teksti:
Linda Martikainen

Laulaja ja näyttelijä Helena Lindgren, 66, kertoo, mitä uudella Tähdet, tähdet -kaudella on odotettavissa. Haastattelussa hän käsittelee myös esiintymisjännitystä.

Olet mukana Tähdet, tähdet -ohjelman uudella kaudella. Minkä musiikkilajin esittämistä jännitit eniten?

”En jännittänyt kauheasti mitään, vaan sisäinen tunteeni oli enemmänkin kutkuttavan odottava. Halusin päästä tekemään jotain sellaista, mitä en ollut aiemmin esittänyt.

Ohjelmassa nähdään tyylilajeja, joita laulan ihan ­ensimmäistä kertaa elämässäni. Olen pitkän urani aikana keskittynyt ­hyvin pitkälti jazziin ja elokuvasävelmiin.”

Oletko koskaan potenut esiintymisjännitystä?

”Lauloin 1970-luvulla jonkin verran, mutta sen jälkeen seurasi pitkä tauko. Palasin estradeille vuonna 1994. Silloin minua aluksi jännitti, kun en ollut pitkään aikaan esiintynyt. Aluksi jännitys haittasi, mutta sittemmin olen oppinut hallitsemaan sitä ja ajattelen, että pieni jännitys on vain hyväksi.”

Mistä esiintymisjännitys mielestäsi kertoo?

”Minusta jännittäminen on vain merkki siitä, että esiintyminen on tärkeää ja että asiat haluaa tehdä hyvin. Oli se tilanne oikeastaan mikä hyvänsä. Jos ei yhtään jännitä, niin sitten mielestäni kannattaa lopettaa.

Esiintymisjännitys ei haittaa minua enää. Kyse on pitkälti kasvamisesta: mitä enemmän esiintyy, sitä paremmin jännitystä alkaa hallita. Kyllä joskus vieläkin minulle saattaa tulla yhtäkkiä eteen joku tilanne, jossa jännitys vain saa vallan. Se on vain elämää.”

Täytät toukokuussa 67 vuotta. Mistä saat virtaa keikkailuun?

”Ennen koronaa oli ajanjakso, jolloin tein yhtä näytelmää ­Varkaudessa ja toista ympäri Suomea. Elin koko ajan matkalaukku auki ja olin aina menossa. Kun korona alkoi, ei ollutkaan enää pakko mennä minnekään.

Se selkeytti ajatuksiani, ja olen sittemmin lopettanut kaikki pikku keikat, joista pääsisin vasta aamuyöstä kotiin. Kun ikää tulee, sitä ei palaudu ihan enää samalla tavalla. Minun on saatava tarpeeksi myös lepoa.”

Miten pidät kunnostasi huolen?

”En ole mikään himoliikkuja, mutta voimistelen ja venyttelen joka päivä. Autottomana ihmisenä myös kävelen paljon. Olen aina asunut keskustassa, joten en ole koskaan tarvinnut autoa. En oikeastaan tykkää autoilusta, vaan olen alkanut ­vähän pelkäämään niitä.”

Mikä tuo iloa elämääsi juuri nyt?

”Musiikki ylipäänsä on minulle yleensä aina ilon tuoja. Jos olen allapäin, musiikilla on uskomaton voima auttaa vaihta­maan tunnetila paremmaksi. Lisäksi elämääni tuo iloa pojan­poikani, joka on nyt kuusitoistavuotias. Hänen kasvunsa ­seuraaminen tuo minulle valtavasti iloa.”

Lue myös: Jorma Uotisen ja Helena Lindgrenin suhde oli täynnä intohimoista rakkautta, ristiriitoja – ja petturuuttakin

X