Ihana Sari Havas muistelee Puhtaat valkeat lakanat -sarjaa: ”Katariinan rooli oli ponnahduslauta”

Näyttelijä Sari Havas taiteilee täyden kalenterin kanssa. Hän muistaa lämmöllä Katariina Raikkaan roolia tv-sarjassa Puhtaat valkeat lakanat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sari Havas

Näyttelijä Sari Havas taiteilee täyden kalenterin kanssa. Hän muistaa lämmöllä Katariina Raikkaan roolia tv-sarjassa Puhtaat valkeat lakanat.
(Päivitetty: )
Teksti: Pirjo Kemppinen

Kalenteri on täynnä elokuulle saakka. Näyttelijä Sari Havas, 56, yrittää sovitella aikatauluja, jotta kaikki mieluisat työt mahtuisivat mukaan.

Tämänhetkinen tilanne ei ole itsestäänselvyys. Hän on ollut koko uransa ajan freelancer.

”Se vaatii monen asian sietämistä. Välillä töitä ei ole lainkaan ja joskus ne osuvat päällekkäin, jolloin joudun luopumaan jostain. Tilanteet voivat myös vaihtua yhtäkkiä, mikä on sekä piinallista että ihanaa.”

Välillä pelottaa, loppuvatko työtarjoukset ikävuosien lisääntyessä.

”Tarvitaanko kypsää naista vielä? Toisaalta suurin osa draaman kuluttajista on keski-ikäisiä naisia, ja he kaipaavat samaistumiskohteita.”

Aina voi luoda mahdollisuuksia myös itse.

Kaipuu televisioon

Takana on 104 Terapian tarpeessa -esitystä. Sari on näytellyt kirjoittamassaan komediassa vuodesta 2015. Joulukuussa se pistettiin hyllylle, sillä Sari kirjoittaa parhaillaan uutta näytelmää nimeltään Terapian tarpeessa jälleen. Sen ensi-ilta on 9. heinäkuuta Juvan kesäteatterissa.

Sitä ennen Sari näyttelee pääosan, Hyacinth Bucketin roolin näytelmässä Pokka pitää Porin Kirjurinluodon kesäteatterissa. Ensi-ilta on 6. kesäkuuta ja näytökset jatkuvat heinäkuulle.

”Rakastan sekä teatteria että televisiota. Juuri nyt kaipaan televisiotyötä kauheasti, koska sitä ei ole ollut vähään aikaan.”

Edellisen kerran Sari nähtiin televisiossa vuonna 2014 päättyneessä draamasarjassa Taivaan tulet. Keväälle on tarjottu roolia kahdessakin tuotannossa, mutta vielä ei ole varmuutta, onnistuuko aikataulujen sovittaminen.

Näyttelijän ja käsikirjoittajan töiden lisäksi Sari toimii vuorovaikutus- ja hyvinvointikouluttajana.

”Niissä kaikissa on kyse luovuudesta sekä siitä, että uskaltaa olla oma itsensä ja sanoa ääneen ajatuksiaan.”

Hänellä on niin ikään seksuaaliterapeutin koulutus. Opiskelu oli mielenkiintoista, mutta terapeutiksi hän ei ole ryhtynyt. Siihen ei ehkä olisi aikaakaan.

”Sydämeni halajaa koko ajan toiseen kotiini Rivieralle, mutta sinnekään en taida ehtiä kuin ehkä piipahtamaan ennen syksyä.”

Toinen koti

Sari rakastui Ranskaan interrail-matkallaan 18-vuotiaana. Tunne vahvistui parikymppisenä Pariisissa au pairina eikä ole haihtunut vieläkään.

Ensimmäisen kodin hän hankki perheineen reilun tunnin matkan päästä Nizzasta sijaitsevasta vuoristokylästä vuonna 2003. Kun avioliitto näyttelijä Pertti Sveholmin kanssa päätyi eroon 2007, vuoristokylän asunto jäi miehelle.

Sari löysi uuden kodin itselleen 15 kilometrin päässä Nizzan lentokentältä, Vence-nimiseltä paikkakunnalta.

”Se on ihana, virkeä, keskiaikainen pikkukaupunki. Vietän siellä pitkiäkin aikoja silloin, kun töitä ei ole.”

Sinne hän vei ensimmäisten treffien jälkeen Tinder-sovelluksen kautta tapaamansa Riston, jonka kanssa on nykyisin kihloissa ja asuu avoliitossa.

”Vencessä voin kuvitella olevani osa sitä maailmaa. Minun on selviydyttävä kaikista arkipäivän asioista. Ranskalaisessa kulttuurissa tehdään aika monia asioita eri tavalla kuin Suomessa.”

Sikäläisestä elämästään, kokemuksistaan ja vinkeistään Sari kertoo huhtikuussa ilmestyneessä kirjassa Rivieraterveisin Sari Havas (Docendo).

Puhtaat valkeat lakanat oli ponnahduslauta

Mutta mistä monipuolinen ja menestyksekäs ura alkoi?

Moni muistaa Sarin yhä Raikkaan perheen tyttären Katariinan roolista sarjassa Puhtaat valkeat lakanat.

Sarjan alkaessa televisiossa vuonna 1993 Sari oli vasta aloitteleva näyttelijä. Katariinan rooli oli Sarin ensimmäinen työ televisiossa.

”En ymmärtänyt, kuinka merkittävä työ se oli ja kuinka suuri vaikutus sillä oli tulevaisuuteeni. Se oli ponnahduslauta. Televisiolla on valtava vaikutus. Jos siellä onnistuu, halutaan muuallekin.”

Kun sarja alkoi, Katariina oli nuori tyttö. Viimeisiin jaksoihin mennessä hän oli kasvanut kypsäksi naiseksi. Sarin oman elämän tapahtumat limittyivät sarjan tapahtumiin.

”Minulle ehti syntyä kaksi lasta niinä vuosina. Äitini oli auttamassa kuvauspaikalla. Hän hoiti vauvaa, kun kävin näyttelemässä. Tauolla imetin pukukopissa.”

Sari saa edelleen kiitoksia roolistaan. Moni kertoo alkaneensa seurata hänen uraansa juuri sen vuoksi.

”Jälkeenpäin olen oivaltanut, kuinka pieteetillä sarjaa tehtiin. Silloin pohdittiin, millainen roolihahmo on ja kohtauksia harjoiteltiin etukäteen.”

Nykyään tekemistä leimaa kiire.

”Olen ollut tuotannoissa, joissa kohtauksen purkituksen jälkeen on ollut pakko juosta vaihtamaan vaatteita ehtiäkseen seuraavaan kohtaukseen.”

X