Posti toimitti henkilökohtaisesti soutajalle kutsun Linnaan – Jari Saario on ylpeä suomalaisuudestaan: ”Me olemme sitkeä kansa”

Atlantin yli soutanut soutaja, palomies Jari Saario toivoo, että jokainen suomalainen jaksaisi uskoa unelmiinsa ja tehdä töitä niiden eteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jari ja Heidi Saario Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä Helsingissä 6. joulukuuta 2023.

Atlantin yli soutanut soutaja, palomies Jari Saario toivoo, että jokainen suomalainen jaksaisi uskoa unelmiinsa ja tehdä töitä niiden eteen.
Teksti:
Terhi Harper

Soutaja Jari Saario sai kutsun saapua presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhliin ensimmäisten joukossa. Kutsun sisältävä kirjekuori toimitettiin soutajalle poikkeuksellisesti henkilökohtaisesti.

”Postissa yksi työntekijöistä, joka itse ei työskennellyt jakelussa mutta sattui olemaan paikalla, huomasi kutsuni. Hän oli seurannut matkaani tarkasti ja halusi onnitella minua soutu-urakastani ja tavata kasvokkain. Siksi sain kutsun henkilökohtaisesti toimitettuna”, Jari Saario kertoo.

Palomiehen ammatissa näkee paljon, ja Atlantin aalloillakin sykkeitä nostattavia tilanteita on tullut eteen.

”Kutsu Linnaan oli kuitenkin niin suuri kunnia, että hengitys meinasi salpautua”, Saario kertoo puhelimessa. 

Ensimmäiseksi hän soitti vaimolleen Heidille, jolle puku löytyi vielä samana päivänä Katri Niskasen kokoelmasta. Soutaja itse otti heti yhteyttä muotisuunnittelija Teemu Muurimäkeen.

Jari ja Heidi Saario Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä Helsingissä 6. joulukuuta 2023.
Jari ja Heidi Saario Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä Helsingissä 6. joulukuuta 2023. © Jussi Nukari / Lehtikuva

Isoisä haavoittui kolme kertaa sodassa

Itsenäisyyspäivä on juhlapäivistä arvokkain Saariolle, jonka oma isoisä haavoittui sodassa pahasti kolme kertaa.

”Pikkupoikana kysyin isoisältä, miksi hän ei koskaan kerro mitään sotajuttuja. Hänen vastauksensa minulle oli, että ne jutut ovat liian kauheita kerrottavaksi. Ja sotajutuista puhuvat yleensä eniten he, jotka eivät ole edes olleet etulinjassa.”

Jari Saario ajattelee usein isoisäänsä, joka menetti rintamalle parhaat vuotensa ja sai hautapaikan.

”Se on kova hinta. Siksi arvostan korkealle veteraanien ja lottien panosta ja sitä, että saamme elää vapaassa Suomessa.”

Sitkeys palkitaan, Jari Saario muistuttaa – ”Toivon, että jokainen meistä jaksaisi uskoa unelmiinsa”

Maailmalla matkustaessaan Jari Saario on ylpeä suomalaisuudestaan.

”Viimeksi Skotlannissa ja Saksassa ollessani monet tulivat kertomaan, etteivät ole yllättyneitä hurjapäisen ja sitkeän soutajan tulevan juuri Suomesta. Meidät tunnetaan sisukkaana kansana.”

Palomies, valtamerisoutaja Jari Saario Helsinki-Vantaan lentokentällä Vantaalla 11. lokakuuta 2023. Hän souti Kanadasta Pohjois-Atlantin yli Skotlantiin. Sieltä Saario souti Saksan Cuxhaveniin, minne hänen soutu-urakka päättyi. Alun perin Saarion piti soutaa Helsingin Kauppatorille asti.
Palomies, valtamerisoutaja Jari Saario Helsinki-Vantaan lentokentällä Vantaalla 11. lokakuuta 2023. Hän souti Kanadasta Pohjois-Atlantin yli Skotlantiin. Sieltä Saario souti Saksan Cuxhaveniin, minne hänen soutu-urakka päättyi. Alun perin Saarion piti soutaa Helsingin Kauppatorille asti. © Emmi Korhonen / Lehtikuva

Marraskuussa vietettiin Kauppatorin kupeessa Helsingissä sankoin joukoin Saarion virallisia Atlantin-ylityksen kotiinpaluujuhlia. Yhteishenki torilla ja palaute siitä, miten soutu-urakka on rohkaissut ihmisiä heidän omissa kriiseissään, on koskettanut Saariota. Voiman ja inspiraation tunne on ollut molemminpuolinen.

Maaliskuussa Saario palaa työpaikalleen Helsingin pelastuslaitokselle, mutta unelma seuraavasta soutuhaasteesta siintää jo vuodelle 202

”Toivon, että jokainen meistä jaksaisi uskoa unelmiinsa ja tehdä töitä niiden eteen. Me olemme sitkeä kansa, ja uskon, että sitkeys palkitaan ennemmin tai myöhemmin.”

Lue myös: Haaveesta syntyi valtava elämys – Ari Huusela purjehti maailman ympäri: ”Päiväntasaajalla olin läkähtyä kuumuuteen”

X