Pilke silmässä tosisuomalaisuutta etsimässä – Jari Tervon ja Jani Halmeen ystävyydessä ei hiljaisuus piinaa: ”Matkailuautoon ei mahdu mulkvistia”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tervo & Halme -ohjelmaa on tehty kaksi tuotantokautta.
Jari Tervo ja Jani Halme tapasivat ensimmäisen kerran Uutisvuodon lämpiössä vuonna 2017. © Tommi Tuomi
Jari Tervo ja Jani Halme istuivat matkailuauton kyydissä yli 20 000 kilometriä ja näkivät Suomen eri kolkat. Matkalla he kohtasivat hyisiä yllätyksiä ja ymmärsivät, että suomalaisuus on muuttunut sitten 70-luvun.

Järven pinnasta pisti esiin komea kivi. Matkaa rantaan oli 20–30 metriä. Oltiin Forssassa. Jari Tervo ja Jani Halme istuivat kiven päällä.

Tervo & Halme: tosisuomalaisuutta etsimässä -sarjan ohjaaja Jani Pyylampi oli päättänyt, että kiveltä saataisiin hieno kuva. Ukot istumassa suomalaisessa järvimaisemassa, katsomassa kaukaisuuteen.

Lyhyt tuokio, ja kuva oli purkissa. Sitten se iski: täältähän on päästävä pois.

Naapurimökin rouva oli suopeasti lainannut kuvausryhmälle toisen veneen, joka vedettiin komean kiven viereen. Kiikkerä ruuhi, maan vetovoima ja lohkareen liukas pinta tekivät veneeseen nousemisesta arvaamatonta.

Molemmat selvisivät veneeseen kuivina, ja Halme souti kaksikon rantaan.

”Kylläpä on hieno laituri”, Tervo ehti ihastella. Hän astui reunalle ja mäiskähti veteen. Laituri oli kiinni vain ponttoneilla järvessä.

Tervo nousi jaloilleen. Hyinen vesi valui pitkin hänen kehoaan, kun kuului toinen loiskahdus. Myös Halme molskahti veteen.

Tervo kahlasi rantaan, ja Halme roiskutteli rantavedessä perässä. Naapurin rouva katseli miesten touhuja ilmeettömin kasvoin ja totesi:

”Vene lähtee.”

Halmeen ei auttanut kuin uida hampaat kalisten perään.

Tervo & Halme -ohjelman kivikohtaus kuvattiin myöhään syksyllä.

Kivelle pääseminen oli tavattoman hankalaa. Vielä vaikeampaa oli alas pääsy. © Ville Sarvola

”Emme ole näyttelijöitä”

Tervo & Halme -ohjelman tähdet ovat luvanneet summata, mitä yli 20 000 yhteisestä ajokilometristä on jäänyt mielen päälle. Luova johtaja Jani Halme on ehdottanut tapaamista anniskeluravintolassa – tästä hyvästä Tervo ehti jo sähköpostissa hassutella Halmeelle uuden tittelin: ”juova johtaja”.

Kun Tervo ja Halme alkavat puhua, on hetimmiten selvää, että he viihtyvät yhdessä. Eikä toisin voisi heidän mukaansa ollakaan.

”Ihmisten, jotka tekevät sarjaa, on tykättävä siitä. Jos ajattelisin joka kerta kuvauksiin mennessä, että hitto kun pitää tuon kanssa mennä taas jauhamaan, se väistämättä näkyisi lopputuloksessa. Emme ole näyttelijöitä”, Tervo sanoo.

Silti Tervo ja Halme lainaavat työhönsä ajatuksia myös näyttämön puolelta. Spontaaneja kohtauksia on paljon. Täysin uniikkeja, hetkessä syntyneitä otoksia, joihin on heittäydyttävä.

”Eräs improvisaatioteatteri Stella Polariksen näyttelijä sanoi joskus, että kun toinen sanoo jotain älytöntä, se on otettava totuutena. Onpa kamalaa, kun lihava mies syttyi tuleen Helsingin kadulla”, Tervo sanoo.

”Joo, ja katso tuolta tulee vihreä elefantti ja sammuttaa sen serpentiinikärsällään!” Halme jatkaa.

”Voin heittää Janille pallon ja luottaa, ettei synny piinallista hiljaisuutta. Jani ottaa tilanteen haltuun, tekee pienen nikkauksen ja palauttaa pallon minulle”, Tervo kuvailee.

Molempien suupielet nousevat viekkaaseen hymyyn. Silmät loistavat.

Tervo & Halme -ohjelmaa kuvattiin viikon jaksoissa.

”Tunnen oloni kotoisaksi Janin seurassa”, Jari Tervo sanoo. © Tommi Tuomi

Otos 36 kylmässä saunassa

Pelkkää ainutkertaista hetken kuvaa Tervo & Halme ei kuitenkaan ole. Usein otoksia tehdään uudestaan ja uudestaan – ja uudestaan. Muisto saunakohtausten kuvaamisesta saa Tervon ääneen karvaan sävyn.

Joskus Tervo on protestoinutkin: ei saatana taas saunaan.

”Saunakohtaukset kuvataan kylmässä saunassa. Me ollaan siellä kelteisillään, kamerat käy ja akut sammuu”, Halme selventää.

Syy on tekninen: kameran linssi huurtuu, jos koje viedään lämpimään saunaan. Edellisen kerran saunakohtausta kuvattiin kuulemma ainakin 20 kertaa.

Juuri kohtausten toistoissa käy selväksi, että kyse on toimittaja- ja kirjailijataustaisista ihmistä. Vaikka otos kuvattaisiin 30 kertaa, eivät miehet suoriudu siitä koskaan samalla tavalla.

”Ensin otetaan uusiksi, koska juttu ei tullut sujuvasti. Sitten sanotaan, että nyt kuulosti ulkoa opitulta”, Tervo manaa.

Yksi Tervo & Halme -ohjelman saunakohtauksista kuvattiin jaksoon Ruotsalaisten kadehtiminen.

Yksi Tervo & Halme -ohjelman saunakohtauksista kuvattiin jaksoon Ruotsalaisten kadehtiminen. © Ville Sarvola

Muutama lasi punaviiniä

Tervo & Halme -ohjelmaa on kuvattu kaksi tuotantokautta. Jälkimmäinen odottaa vielä julkaisuaan. Yhtä kaksiosaista teemajaksoa kuvataan viikko. Kuvauspäiviä matkailuautossa ja Suomen eri kolkissa on kertynyt 70. Se tuntui kuulemma sadalta.

Kuvausryhmä – Tervo ja Halme, ohjaaja, tuottaja ja kaksi kuvaajaa – eroavat toisistaan vain, kun he nukkuvat. Kavereiden hermoille ei ole varaa käydä tahallaan.

”Ymmärrän, miksi bändit hajoavat. Selitys kuuluu, että oli musiikillisia erimielisyyksiä, mutta se ei pidä paikkaansa. Kaikki halusivat tappaa rumpalin”, Tervo sanoo.

”Matkailuautoon ei mahdu yhtään mulkvistia.”

Kuvauspäivät kestävät aamusta myöhään iltaan. Päivän päätteeksi ajetaan vielä uuteen kaupunkiin, jotta uusi 12–14 tunnin rupeama voidaan aloittaa heti kameran edessä. Viimeisenä illalla syödään hotellissa tai ravintolassa: missä nyt sattuu olemaan keittiö auki.

Sitten keskustellaan maailmasta. Ei vain siitä, että paleli, kun istuttiin hangessa. Vaan kaikesta.

”Aiheiden kirjo Jari Tervon seurassa on hämmästyttävä!” Halme kehaisee.

”Hänen seurassaan myös!” Tervo kehaisee takaisin. ”Välillä täytyy ottaa muutama lasi punaviiniä.”

"Olen joskus ehdotuksen mielettömyyttä testatakseni sanonut sunnuntaina kuvausputken päätteeksi, että lähdetäänkö heti huomenna uudelle reissulle. Siihen vastataan, että ei sssss-ssaatana lähdetä."

”Olen joskus ehdotuksen mielettömyyttä testatakseni sanonut sunnuntaina kuvausputken päätteeksi, että lähdetäänkö heti huomenna uudelle reissulle. Siihen vastataan, että ei sssss-ssaatana lähdetä”, Jari Tervo kertoo.

Viihdyttävien juttujen lisäksi Halme kompensoi Tervon huonoa suuntavaistoa. Jos hän ei hotellin ravintolassa löydä kourulta takaisin ryhmänsä luo, on vain kuunneltava. Missä Jani Halme?

Halmeen tunnistaa Tervon mukaan siitä, että hänellä on erittäin paljon hyviä ystäviä. Kuvausmatkoilla hänen tarinansa alkavat sanoilla ”Pääppö Pääppölä, erittäin hyvä ystäväni.” Yhden viikon aikana näitä Tervolle täysin tuntemattomia ihmisiä voi olla sata.

Niinpä kaiken diskojumputuksen, kassakoneiden kilinän ja mekastuksen yli kuuluu tunnistettava ääni, joka selostaa asiaa, josta hänen hyvä ystävänsä on lausunut jotain.

Lue myös: Kati Tervon kipujen taustalla olikin kasvain – leikkaus ja pitkä toipuminen mullistivat myös Jarin elämän: ”Tämä ei ole tarinamme päätös”

Suomalainen jäyhyys on sitkeä harha

Kahden tuotantokauden kuvauksissa Tervo ja Halme köröttelivät matkailuauton kyydissä yhteensä 20 500 kilometriä. Suomi nähtiin Ahvenanmaalta Raja-Jooseppiin.

Ihmiset suhtautuivat parivaljakkoon taipuisasti. Tervetuloa meille! Kameralle pitäisi kertoa? Joo. Sopii. Näin ei ole aina ollut.

”Suomalaisten mentaliteetissa on tapahtunut iso muutos. 70-luvulla olisi ehkä sanottu, että ei ollenkaan, ei minua”, Tervo arvelee.

”Se on mielikuvitusta, että olisimme jäyhä ja vähäpuheinen kansa”, Halme sanoo.

Hyvin lämpimästi tuntuvat myös ohjelman päätähdet suhtautuvan suomalaisiin. Hymyt ovat hyväntuulisia. Muistot suloisia. Reissaamisessa oli seikkailunmakua.

”Ollaan hirveän onnekkaita, kun saatiin kiertää koko Suomi”, Halme tunnelmoi.

Näyttelemään miehet eivät oppineet, mutta oppivat kyllä kaikkea muuta. Halme oppi kirjoittamaan paremmin. Hänestä Tervon pitäisi opettaa yhden virkkeen muistisääntönsä muillekin. Tervo oppi laskemaan matkailuauton rappuset. Ylös. Alas. Siitä sieluun laskeutuu yllättävän zeniläinen rauha. Ja molemmat oppivat, että hyvä työkaveruus voi olla äärimmäisen lämmintä.

”Uskallan väittää, että ystävystyimme”, Halme sanoo. Sitten miehet painavat nyrkkinsä yhteen ja hymyilevät toisilleen.

”Kyllä, olet ehdottomasti rakas ystävä”, Tervo vakuuttaa.

Lue myös: Kirjailija Jari Tervo ei tuki suutaan: ”Yhteiskunta on mätä, jos edes kirjailijat eivät sano, mitä haluavat”

Tervon ja Halmeen on vaikea keksiä toisistaan ainuttakaan ärsyttävää piirrettä, mutta yksi asia heitä jakaa voimakkaasti. Jari Tervo rakastaa jalkapalloa, Jani Halme taas pesäpalloa.

Tervon ja Halmeen on vaikea keksiä toisistaan ainuttakaan ärsyttävää piirrettä, mutta yksi asia heitä jakaa voimakkaasti. Jari Tervo rakastaa jalkapalloa, Jani Halme taas pesäpalloa. © Ville Sarvola

X