Jussi Jurkka oli suuri kulinaristi ja pedantti kokki – Silliherkku oli näyttelijän bravuuri, nappaa tästä resepti!

Väkevistä teatteri- ja elokuvarooleistaan tunnettu Jussi Jurkka oli hyvin kiinnostunut ruoanlaitosta ja kulinaarimaailman saloista. Suositusta silliherkustaan hän oli ylpeä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tapio Wirkkalan Ultima Thulea alettiin valmistaa vuonna 1968. Jussi Jurkan silliherkku oli kesäpöydän antimia.

Väkevistä teatteri- ja elokuvarooleistaan tunnettu Jussi Jurkka oli hyvin kiinnostunut ruoanlaitosta ja kulinaarimaailman saloista. Suositusta silliherkustaan hän oli ylpeä.
Teksti: Anna Muurinen 

Moni muistaa, kun komeaa Jussi Jurkka esiintyi elinvoimaisena parrasvaloissa, mutta harvalla on muistoja Jurkan vetäytyvästä siviiliminästä. Karismaattisen näyttelijän viimeisten vuosien elämänkumppani, kirjailija Outi Pakkanen paljastaa Jurkan olleen hyvin järjestelmällinen luonne ja suuri kulinaristi.

He nauttivat makuelämyksistä ja tekivät usein yhdessä ruokaa, kuten juhannussilliä. Outi kevensi reseptin smetanaa kermalla.

”Jussi oli hyvin pedantti kokki. Hänen bravuurinsa oli pihvi hyvästä ulkofileestä. Hän osasi paistaa sen ihanaksi mediumiksi. Pihvi tarjottiin valkosipuliperunoiden kanssa.”

Taitelijaperheessä lapset oppivat huolehtimaan itsestään

Jussi Jurkka kiinnostui ruoasta matkustellessaan ulkomailla. Matkoilla hän oppi monia niksejä.

”Jussi laittoi lähes kaikkiin kastikkeisiin ja keittoihin tilkan kuivaa sherryä. Omintakeista oli sekin, että hän tarjosi mädin kanssa kovaksi vaahdoksi vatkattua kermaa ja korvasi sipulin usein purjolla”, Outi Pakkanen kertoo.

”Ehkä kiinnostus ruokaan oli vastareaktio lapsuudelle taiteilijaperheessä, jossa ei tunnettu säännöllisiä ruoka-aikoja ja lasten oli opeteltava huolehtimaan itsestään.”

Kesäherkkunsa juhannussillin näyttelijä esitteli vieraillessaan 70-luvun lopussa Kati Napan Tänä torstaina -ohjelmassa.

Juhannuksena Jussin silli tarjoiltiin uusien perunoiden, vihreän salaatin ja ruisleivän kanssa

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 6/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X