Anna-lehti: Katariina Kaitue syvästä suhteestaan äitiinsä Liisamaijaan: ”Meillä on nyt enemmän jaettavaa”

Näyttelijä Katariina Kaitue kertoo Anna-lehdessä suhteestaan äitiinsä ja kollegaansa Liisamaija Laaksoseen. ”Toivoisin, että jokainen pyrki­si nauttimaan hetkistään läheis­tensä kanssa niin kauan kuin mahdollista.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Näyttelijä Katariina Kaitue äidistään Liisamaija Laaksosesta: "Parempaa äitiä en olisi voinut saada."

Näyttelijä Katariina Kaitue kertoo Anna-lehdessä suhteestaan äitiinsä ja kollegaansa Liisamaija Laaksoseen. "Toivoisin, että jokainen pyrki­si nauttimaan hetkistään läheis­tensä kanssa niin kauan kuin mahdollista."
Teksti: Toimitus

Katariina Kaitue oli 11-vuotias, kun hänen isänsä kuoli onnet­tomuudessa Saksassa. Katariinan äidin, Liisamaija Laaksosen äiti oli kuollut vain paria kuu­kautta aiemmin, näyttelijä kertoo lapsuudestaan Anna-lehdessä.

”Kun näin äidin melkein musertuvan surunsa al­le, päätin, etten itse aiheuttaisi hänelle minkäänlaista huolta tai murhetta. Sen ohjenuoran pidin pitkälle aikuisuuteen”, Katariina Kaitue muistelee Anna-lehdessä.

Hän kertoo olleensa jo Teatterikorkeakoulussa, kun äiti oli todennut, että tyttärestä oli tullut hankala.

”Sanoin, että eikä ole, olen vain oppinut sanomaan ei”, Katariina Kaitue nauraa.

Liisamaija Laaksonen oli puolisonsa kuoleman jälkeen Katariinalle ja hänen veljilleen  kaikki kaikessa. Liisamaija kasvatti katraansa niin, etteivät he eläisi olettamustensa varassa.

”Hän pai­notti, että kukaan ei voi tietää, mitä ajattelen, koen tai tunnen, ellen itse kerro sitä. Että minun mielipiteeni on yhtä tärkeä kuin kenen tahansa.”

Nykyään sisaruksilla on soittorinki, joka käydään läpi, mikäli 82-vuotiaasta äidistä ei ole toviin kuulunut.

”Ajatus hänen menettämisestään tuntuu sil­tä, kuin veitsi painettaisiin rin­nasta läpi.”

Liisamaija Laaksonen ja Katariina Kaitue

Liisamaija Laaksonen ja Katariina Kaitue ovat myös toistensa arvostamat kollegat. © Ari Heinonen / Otavamedia

Äiti tytärtä temperamenttisempi

Katariina Kaitue kertoo Anna-lehdessä olleensa aina  läheinen äitinsä Liisamaija Laaksosen kanssa, mutta vuosien varrel­la suhde on syventynyt.

”Ylämäet ja hetkittäiset alamäet ovat tuoneet minullekin elämän­kokemusta, jonka ansiosta meillä on nyt enemmän jaettavaa. Äitiys on muuttanut itseäni todella pal­jon, ja myös ammatillisesti olen nyt eri vaiheessa kuin aiemmin.”

Katariina kertoo, ettei hänen ole koskaan tarvin­nut miettiä, että mikään, mitä hän tekee tai sanoo, kyseenalaistaisi äidin rakkautta. Hänen mukaansa se on vain elämää, että aina välillä läikäh­tää.

”Äiti on minua temperamentti­sempi. Välillä sanon, että nyt lai­tetaan tunteet narikkaan ja aja­tellaan tätä asiaa ihan rauhalli­sesti ja järkevästi. Jollekin tuoh­tumusta aiheuttaneelle asialle voi olla järkevä selitys, tai kyse voi olla väärinymmärryksestä.”

Äiti ja tytär jakavat asiansa ja voivat puhua kaikesta, mutta Katariina ei halua kuormittaa kaikilla asioillaan Liisamaijaa.

”Hän elää kaikessa niin voimakkaasti mukana, että haluan suojella häntä, enkä siksi turhaan aiheu­ta hänelle pahaa mieltä”, Katariina paljastaa.

Lue koko juttu Anna-lehden numerosta 41/2020! Siinä myös Liisamaija Laaksonen kertoo tyttärestään: ”Meillä on Katariinan kanssa suorat ja rehellise välit, välilä vähän turhankin suorat.” Näin äidin opit ovat kantaneet niin elämän nousukiidossa kuin tiukoissakin paikoissa.
Lue lisää 
Annasta!

Lue myös: Lumikit oli Liisamaija Laaksosen esikoiskäsikirjoitus – Sairaalan naistentautien osaston ihmiskohtalot koskettavat sukupolvesta toiseen

Näyttelijä Liisamaija Laaksonen.

Näyttelijä Liisamaija Laaksonen. © Seppo Sarkkinen / Yle Kuvapalvelu

X