​Muotisuunnittelija Katri Niskanen paljastaa rakkaimman muiston Linnan juhlista: ”On erilaista suunnitella Kertulle – se on tosi palkitsevaa, kuin itselle tekisi”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suunnittelija Katri Niskanen teki ensimmäisen iltapuvun Linnan juhliin vuonna 2009. Viime vuosina hän on tehnyt kymmenen pukua eli niin monta pukua kuin muutamassa viikossa ennen itsenäisyyspäivää ehtii.
Suunnittelija Katri Niskanen teki ensimmäisen iltapuvun Linnan juhliin vuonna 2009. Viime vuosina hän on tehnyt kymmenen pukua eli niin monta pukua kuin muutamassa viikossa ennen itsenäisyyspäivää ehtii. © Tommi Tuomi/Otavamedia
Muotisuunnittelija Katri Niskanen työskentelee normaalisti itsenäisyyspäivän iltaan asti. Rakkain muisto Linnan juhlista liittyy sisaruksiin Kerttu ja Iivo Niskaseen.

Normaalisti muotisuunnittelija Katri Niskanen on tähän aikaan vuodesta niin kiireinen, että välillä yöunetkin jäävät välistä. Tänä vuonna on kuitenkin toisin.

Katrin oli tarkoitus juhlia 10-vuotisjuhlavuottaan, sillä tänä vuonna tuli kuluneeksi pyöreitä vuosia siitä, kun hän avasi ensimmäisen liikkeensä. Juhlavuoden alussa maaliskuussa yritys muutti uusiin suurempiin tiloihin, mutta koronaepidemian takia suuria avajaisjuhlia ei vietetty ja myös muotinäytökset on kuvattu ilman yleisöä.

Loppuvuosikin on toisenlainen, kun Linnan juhlia ei vietetä perinteisellä tavalla. Katri on viime vuosina suunnitellut Linnaan noin kymmenen iltapukua, ja viisi viikkoa ennen juhlia elämä on ollut hyvin aikataulutettua.

”Olisi ollut yllätys, jos Linnan juhlat olisi järjestetty. Jotkut yksittäiset asiakkaat halusivat tilata Linnan juhliin puvun, jonka käyttävät ensi vuonna”, Katri Niskanen kertoo.

Muotisuunnittelija ei näe kättelyä – auttaa asiakkaitaan pukeutumaan ennen Linnan juhlia

Jos Linnan juhlien puvun teko aloitetaan kutsusta, iltapuku on valmis 3–5 viikossa. Joskus puvut valmistuvat vasta itsenäisyyspäivän alla, jos puvustettava esimerkiksi asuu ulkomailla.

Normaalisti Katri Niskanen tekeekin tiiviisti töitä itsenäisyyspäivän iltaan asti, sillä hän käy auttamassa asiakkaita pukeutumisessa.

”En monestikaan ehdi katsomaan kättelyä, vaan olen vasta myöhemmin kotona.”

Parin viikon hengähdystauko töistä on usein tarpeen Linnan juhlien työrupeaman jälkeen. Silloin Katri menee kotiseudulleen Pohjois-Savoon tai reissaa jonnekin kauemmas.

Tulevana itsenäisyyspäivänä Katri ei vaihda vapaalle, vaan tekee joitakin haastatteluita. Ohjelmassa on luvassa myös illallinen, mutta suuremmin hän ei itsenäisyyspäivää tänä vuonna juhli.

Tänäkään vuonna marraskuussa ei ole ollut aikaa lomailla. Katri Niskanen suunnittelee parhaillaan uutta hääpukumallistoa ja ensi talven mallistoa. Muutenkaan korona ei ole vaikuttanut onneksi niin paljon työkuvioihin kuin Katri pelkäsi keväällä, sillä mittatilaustöitä häihin ja promootioihin on ollut nyt enemmän.

Hääpukujen suunnittelu on jopa haastavampaa kuin Linnan pukujen.

”Hääpuvut taas saatetaan aloittaa jo kaksi vuotta tai vähintään puoli vuotta aiemmin. Myös odotukset ovat hyvin eri sfääreissä.”

”On hienoa, että kauneudella voi herättää ihmisissä tunteita”

Rakkain muisto liittyy vuoden 2017 Linnan juhliin, kun Katrin hiihtäjäsisarukset Kerttu ja Iivo Niskanen puolisoineen saivat kutsun Linnaan. Katri teki Kertulle ja Iivon puolisolle Saanalle puvut, ja tänä kesänä Katri suunnitteli myös Kertun hääpuvun.

”Noista jää niin ihania muistoja! On erilaista suunnitella Kertulle. Siinä on täysi luotto ilman mitään toiveita, se on jännää ja erilaista. Tunnen siskoni niin hyvin, niin se on samalla vaikeaa ja tosi helppoa. Miten saa pukuun jotain sellaista vau-efektiä, mitä ei oleteta. Se on tosi palkitsevaa, kuin itselle tekisi.”

Vuosien varrella Katrille on tullut muitakin vakioasiakkaita, joille hän suunnittelee yhä uudelleen Linnan juhlat -puvun. Toisaalta suunnittelija iloitsee, että saa työssään kohdata ihmisiä niin laaja-alaisesti.

Palautetta tulee vuosien takaa. Tv:n välityksellä juhlia seuraavat kansalaiset kiittelevät Katria, ja hän on kuullut asiakkailtaan, että heitä on pysäytetty kadulla Linnan juhlien ihanan puvun ansiosta.

”On hienoa, että kauneudella voi herättää ihmisissä tunteita. Asiakkaan vilpitön palaute on tärkein, koska en tee pukua yleisölle vaan asiakkaalle. Suunnittelijana pääsen toteuttamaan itseäni ja täyttämään asiakkaan illan unelmien luomuksella. Puvun pitää myös tuntua hyvältä, ja vaikka se olisi näyttävä, siinä pitää pystyä nauttimaan ilman että kiristää. Jos se toteutuu, olen tyytyväinen”, Katri Niskanen sanoo.

Lue myös: Vaatesuunnittelija Katri Niskanen lievittää stressiä suunnitelmallisuudellaan – ”Näin mieleeni ei muodostu mitään mörköä tai painetta siitä, että kaikki kasaantuisi”

X