Kotiliesi: Iskelmälaulaja Vieno Kekkonen kertoo turhaksi osoittautuneesta rinnanpoistostaan: ”Olin vain onnellinen, että minulla ei ollutkaan syöpää”

Vieno Kekkonen luuli sairastuneensa syöpään vuonna 2006, mutta rinnanpoiston jälkeen muutos paljastuikin kystaksi. Vuosia myöhemmin tytär Elina Saurilla todettiin rintasyöpä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vieno Kekkonen luuli sairastuneensa syöpään vuonna 2006, mutta rinnanpoiston jälkeen muutos paljastuikin kystaksi. Vuosia myöhemmin tytär Elina Saurilla todettiin rintasyöpä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Keväällä 2006 Vieno Kekkonen huomasi oikean nänninsä vetäytyneen sisään. Vieno kävi mammografiassa ja lähti sen jälkeen esiintymismatkalle Floridaan Pirkko Mannolan, Marjatta Leppäsen ja säestäjä Pekka Pentikäisen kanssa.

Mammografian kuvassa epäselvyyttä

Reissun aikana Vienon puhelin soi. Kuvassa oli havaittu epäselvyyttä. Hänen käskettiin ottaa heti yhteyttä, kun palaisi Suomeen. Vieno oli varma, että kyse olisi syövästä. Asiaa itkettiin jo reissun aikana yhdessä kollegoiden kanssa.

Kun Vieno palasi kotiin, ei uusia kuvia otettu, vaan leikkausaika varattiin saman tien. Oikea rinta poistettiin kokonaan ja uusi muotoiltiin vatsarasvasta.

Sitten tapahtui jotain yllättävää.

”Leikkauksen jälkeen kerrottiin, että rinnasta ei löytynyt syöpää. Kyseessä oli vaaraton kysta”, Vieno kertoo Kotiliedessä.

Hän ei kuitenkaan harmittele turhaa operaatiota. Tuohon aikaan oli tavallista, että epävarma näyte johti leikkaukseen.

”Olin vain onnellinen, että minulla ei ollutkaan syöpää”, Vieno selittää.

Tytär sairastui rintasyöpään

Vuosia myöhemmin Vieno ja Eero olivat kakkoskodissaan Ruotsin puolella Pajalassa, kun heidän tyttärensä Elina Sauri soitti ja kertoi järkyttävän uutisen. Elina oli sairastunut rintasyöpään. Tieto järkytti erityisesti Eero-isää.

”Kun hän alkoi itkeä eikä pystynyt enää puhumaan, hän antoi luurin minulle”, Vieno kertoo.

Elina oli luullut, että äiti järkyttyisi isää pahemmin, mutta toisin kävi. Vieno ajatteli, ettei syöpä välttämättä veisi Elinan henkeä, sillä se oli havaittu niin aikaisessa vaiheessa.

”Silti asia oli valtava sokki. Äitinä tuntui tietysti pahalta”, Vieno kertoo.

Tytärtä järkytti enemmän äidin syöpäepäilys

Elina itse puolestaan olisi voinut olla syövästä järkyttyneempikin.

”Olin aikoinaan paljon järkyttyneempi äidin rintasyöpäepäilystä kuin omastani”, Elina sanoo.

Nyt Elina on saanut sairauteensa leikkaus-, säde-,  ja solunsalpaajahoitoa. Kuolemaa hän ei pelkää.

”Ei tämä varmaan ole kuolemaksi. Ja jos onkin, ei sekään haittaa. En pelkää kuolemaa”, Elina sanoo.

”Olen elänyt yli 50 vuotta hyvää ja onnellista elämää. Olisin valmis lähtemään, vaikka perheen takia en sitä toivokaan”, hän jatkaa.

Korserttilavat jääneet taakse – Kekkonen keskittyy nyt perheeseen

Vieno teki viime vuonna päätöksen jättää konserttilavat taakseen. Muutamaa lipsahdusta lukuun ottamatta päätös on pitänyt. Helppoa se ei ole ollut, sillä kyselyjä keikoille tulee yhä. Vieno kuitenkin osaa perustella itselleen, miksi 84-vuotiaan ei tarvitse enää esiintyä.

”Olen jo laulanut kaikki laulut. Vapaus tuntuu helpottavalta”, Vieno toteaa.

Vieno täyttää pian 85 vuotta, mutta juhlistaa merkkipäivää ainoastaan perhepiirissä.

”Pidin juhlat täyttäessäni 70 vuotta. Silloin vielä jaksoi juhlia ja ystävätkin olivat hengissä. Nyt on tulossa viidennet hautajaiset muutaman kuukauden sisällä”, Vieno laskee.

Paljon ystäviä on yhä hengissäkin, mutta monista heistä ei ole tulijoiksi.

”On muistisairautta tai liikkuminen on niin huonoa, että ollaan vain kotona. Ei tässä iässä enää kannata järjestää isoa kekkereitä. Ei niihin enää ole tulijoita”, Vieno selittää.

Viime aikoina hän on auttanut tyttären perhettä laittamalla ruokaa ja olemalla nuorempien lapsien kanssa. Aina elämä ei ole helppoa, mutta vaikealla hetkellä Vieno turvautuu rukoukseen.

”Se helpottaa oloa. Vaikka ei muuten pystyisi auttamaan, voi ainakin rukoilla”, Vieno sanoo.

X