Laulaja-näyttelijä Pirkko Mannola kaipaa joulun rakkaita perinteitä: ”Välillä tuntuu, että koko joulu on peruttu”

Pirkko Mannola tietää, että tämä joulu jää muistoihin: ”Kyllä tästä selvitään, mutta välillä lyhytjänteiseltä meinaa sisu loppua.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pirkko Mannola torjuu korona-ajan ahdistusta kirkasvalolampulla. ”Kaamokseen herätessä sytytän myös kynttilöitä ja laitan pari tonttua istumaan pöydälle.”

Pirkko Mannola tietää, että tämä joulu jää muistoihin: ”Kyllä tästä selvitään, mutta välillä lyhytjänteiseltä meinaa sisu loppua.”
Teksti: Pirjo Kemppinen

Laulaja ja näyttelijä Pirkko Mannola, 81, pohtii viime hetkeen saakka, uskaltaako hän matkustaa Ruotsin Örebrohon kotiutuneen tyttärensä Heidin luokse joulun viettoon.

”Heidi toivoo kovasti, että menen. Hän on omaksunut jo hieman ruotsalaisen ajattelutavan, joten hän suhtautuu koronaan kepeämmin kuin minä.”

Heidi asuu puolisonsa Teemu Karan ja heidän tyttäriensä Ian, 7, ja Nean, 4, kanssa pienessä kaupungissa, joka on 40 kilometrin päässä Örebrosta.

”Se on varmasti vaarattomampi paikka kuin Espoo. Teemu tekee etätöitä, Heidi on keskeyttänyt joogaohjaukset ja tytöillä on joululoma. Minua pelottaa ennen kaikkea matka sinne ja takaisin.”

”Göran on minua enemmän riskiryhmässä”

Jos Pirkko lähtee, hän lentää jouluviikolla Helsingistä Tukholmaan, josta Heidi on luvannut hänet hakea. Kotiin hän palaa Tapaninpäivänä. Avopuoliso Göran Stubb ei lähde mukaan eikä ole kannustanut Pirkkoakaan matkaan.

”Göran on minua enemmän riskiryhmässä. Hän ei missään tapauksessa haluaisi jäädä sinne pitkäksi aikaa, ja matka olisi hänelle liian raskas muutaman päivän vuoksi.”

Pirkko lähetti joululahjat Ialle ja Nealle ennen joulua vierailulle lähteneiden Teemu Karan vanhempien mukana siltä varalta, että päättää jäädä Suomeen.

”Yksi heikkouteni on se, että minun on kamalan vaikea tehdä päätöksiä.”

Pirkko siteeraa poliitikko ja yritysjohtaja Esko Ahoa.

”Hän sanoi, että hyvät päätökset ovat hyviä ja huonotkin voivat monta kertaa olla hyviä, koska niistä voi seurata hyvää. Sen sijaan päättämättömyys on kaiken pahan alku ja juuri, koska se syö ihmisen sisältäpäin.”

”Välillä tuntuu, että koko joulu on peruttu”

Suomessa tai Ruotsissa, edessä on joka tapauksessa erilainen joulu.

Joulukonsertit ovat kuuluneet vahvasti Pirkon ja Heidin perinteisiin.

”Olemme laulaneet joululauluja Tapiolan kirkossa siitä alkaen, kun Heidi oli 6-vuotias.”

Heidi lauloi kuuluisassa Tapiolan kuorossa ja nykyään kuuluu Örebron Kammarköreniin. Tältä joululta konsertit on peruttu.

”Välillä tuntuu, että koko joulu on peruttu. Ainoa jouluperinne taitaa olla kynttilöiden sytyttäminen Hietaniemen hautausmaalla Göranin ja minun edesmenneiden puolisoidemme haudoilla.”

Keväällä koronapandemiaa auttoi kestämään auringonvalo ja edessä oleva kesä. Silloin ei osattu ajatella, että se jatkuu vielä joulunakin.

”Tämä on varmasti vaikeinta, mitä ikäpolveni on joutunut kokemaan. Kyllä tästä selvitään, mutta välillä lyhytjänteiseltä meinaa sisu loppua.”

Lue myös: Elämä on kohdellut hyvin Pirkko Mannolaa – Katso upeat kuvat upean uran varrelta!

X