Anna-lehti: Michelle Obama on kärsinyt epävarmuudesta läpi elämänsä – ”Se voi olla hyvin lamaannuttavaa”

Michelle Obama on tehnyt paljon töitä vakuuttaakseen itselleen, että hän riittää omana itsenään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Michelle Obaman muotokuva paljastettiin syyskuussa 2022. Vaikka Obamat muuttivat pois Valkoisesta talosta jo melkein kuusi vuotta sitten, pariskuntaa seurataan yhä tiiviisti. Michelle Obama äänestettiin vielä vuosi sitten sekä Suomessa että kansainvälisesti naiseksi, jota ihaillaan eniten maailmassa.

Michelle Obama on tehnyt paljon töitä vakuuttaakseen itselleen, että hän riittää omana itsenään.
Teksti:
Kiia Heikkilä

Vuonna 2009 Barack, 61, ja Michelle Obama, 58, tekivät historiaa Yhdysvaltojen ensimmäisenä mustana presidenttiparina. Suoraan orjien jälkeläisenä Michelle Obama on vanhemmistaan ylpeä, mutta Valkoisessa talossa hän tunsi, että taustansa takia hänelle ei annettaisi anteeksi pienintäkään virhettä, Anna-lehti kirjoittaa.

”Odotukset pelottivat minua. Mietin, miten selviydyn niistä. Koin, että lähes jokaisella oli oma mielikuvansa siitä, millainen minun tuli olla.”

Michelle pyrki näyttämään hyvältä ja pukeutumaan oikein. Hiuksensa hän suoristi solahtaakseen paremmin valkoisten kauneusmuottiin.

Vaikka Obamat muuttivat pois Valkoisesta talosta jo melkein kuusi vuotta sitten, pariskuntaa seurataan yhä tiiviisti. Michelle Obama äänestettiin vielä vuosi sitten sekä Suomessa että kansainvälisesti naiseksi, jota ihaillaan eniten maailmassa.

Uudessa kirjassaan Valo meissä kaikissa Michelle kertoo, miten hän hallitsee epävarmuuttaan, ahdistustaan ja pelkojaan, jotka eivät ole jättäneet häntä rauhaan suosiosta ja statuksesta huolimatta.

Lue myös: Michelle Obama oli pitkään pariskunnan paremmin tienaava osapuoli – Uutuuskirja kertoo Michellen ihastuneen Barackin idealismiin, energiaan ja kykyyn vaikuttaa ihmisiin

Esikuvana etenkin mustille naisille

Michelle Obama kasvoi Chicagon köyhässä South Sidessa. Lukiossa hän kertoi opinto-ohjaajalle pyrkivänsä Princetonin huippuyliopistoon. Ohjaaja möläytti vastaukseksi, ettei Michelle ole ”Princeton-ainesta”.

Hän pääsi Princetoniin ja menestyi opinnoissaan, mutta musta naisopiskelija erottui joukosta yliopistossa, jonne naisia oli tuolloin hyväksytty opiskelijoiksi vasta 12 vuoden ajan.

”On jotenkin hermostuttavaa liikkua paikassa, jossa ei näy muita samannäköisiä ihmisiä. Aloin huomata pieniä epäröinnin merkkejä, kun joku näki minut ja tarvitsi sekunnin totutellakseen minun läsnäolooni tässä ympäristössä.”

Tällaiset kokemukset vahvistivat erilaisuuden ja ulkopuolisuuden tunnetta, josta Michelle kärsi vielä Valkoisessa talossa.

Michelle on halunnut kertoa epävarmuudestaan usein juuri kohdatessaan nuoria, varsinkin mustia naisia. Hän tietää edustavansa heille toivoa nähdyksi tulemisesta ja paremmasta elämästä. Erityisesti heille hän haluaa osoittaa vertaistukensa.

”Me kaikki epäilemme joskus omia kykyjämme, ja se voi olla hyvin lamaannuttavaa.”

Lue myös: Katso kotialbumikuvia! Näin Michelle ja Barack Obaman rakkaus roihahti – ”Vaikka Barackin pukeutumisessa oli parantamisen varaa, hän oli kiistatta hyvä saalis”

Nuoripari asui tovin Michellen lapsuudenkodin yläkerran asunnossa. © Obama-Robinson kotialbumi

Valkoisen talon jälkeen

Barack Obaman presidenttikauden jälkeen Barack, Michelle ja heidän kaksi tytärtään Malia ja Sasha jäivät asumaan Washingtoniin.

Miehensä seuraajan Donald Trumpin nimen mainitsemista Michelle tuntuu suorastaan välttelevän. Hänen sielussaan on syvä haava Trumpin presidenttikaudella alkaneesta vastakkainasettelusta ja väkivaltaisuuksista, jotka Yhdysvalloissa johtivat viharikoksiin mustia, amerikanaasialaisia sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

”Olin aivan maassa, kun viimein sain aikaiseksi ottaa esiin verkkokaupasta tilaamani neulepuikot”, Michelle kirjoittaa. Hän, kuten monet muutkin, opetteli korona-aikana neulomaan YouTube-videoiden avulla.

Empaattisuus, rennot hymyt ja epävirallinen käytös kuuluvat Barack ja Michelle Obaman
julkisuuskuvaan. Ulkopuolelta on vaikea arvioida, mikä on aitoa ja mikä suunnitelmallista.

The Washington Postin muutama vuosi sitten julkaiseman artikkelin mukaan Obamat ovat onnistuneet luomaan ympärilleen piirin, jonka sisällä heillä on vapautta, mutta jonka ulkopuolella he näkyvät vain harvoin. Sisäpiiriläiset eivät paljasta medialle mitään.

Aivan kokonaan Obamat tuskin haluavat piiloutua. Michelle tuntuu koko ajan ottavan uusia askelia ja rohkaistuvan puolustaessaan vähemmistöjen oikeuksia. Juuri ilmestynyt kirja on vain yksi osa tällä polulla.

Lue myös: Michelle Obaman tähti ei sammu – Vahvoissa tarinoissaan sympaattinen nainen tuo samaistumispintaa ja alleviivaa tavallisuuttaan, rooliaan yhtenä meistä

X