Kotiliesi: Maarit Tastula oli nuorena arka ja epävarma: ”Olen opetellut esiintyjäksi altistamalla itseni peloille”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Toimittaja Maarit Tastula
Nuorena Maarit Tastula rakasti sankaritarinoita. ”Tärkeä elämäni suunnan näyttäjä oli Ernest Hemingway.” © Jorma Marstio / Kuvaryhmä / SKOY
Työn tuoman kokemuksen myötä Maarit Tastula on kuoriutunut ujosta teinitytöstä rutinoituneeksi toimittajaksi. Iän karttuessa herkkyys on löytänyt uusia muotoja.

Tv-toimittaja Maarit Tastula, 58, muistelee Kotilieden haastattelussa yhtä ensimmäisistä televisiohaastateltavistaan, kirjailija Tove Janssonia.

Maarit Tastula muistaa jännittäneensä tilannetta kovasti, kunnes hän yllätyksekseen huomasi jotakin haastateltavastaan; Jansson oli itsekin ujo eikä halunnut näkyä ohjelmassa lainkaan.

Haastattelu sitä vastoin kävi kirjailijalle ja kotiakin sai kuvata – tuotantoryhmälle Tove tarjosi viskipaukut.

”Olen opetellut esiintyjäksi altistamalla itseni peloille”

Maarit Tastula on kulkenut pitkän tien teinitytöstä toimittajaksi – ujous on vuosien aikana karissut hartioilta.

”Iän karttuessa herkkyys on löytänyt uusia muotoja”, Maarit toteaa.

Hän on tottunut tekemään työtä hektiselläkin aikataululla, mikä on vaatinut itseluottamusta omiin kykyihin ja uskoa siihen, että oikeat sanat löytyvät haastatteluhetkellä.

On tarvittu uskallusta heittäytyä tilanteeseen.

”Olen opetellut esiintyjäksi altistamalla itseni peloille.”

Toimittajan työhönsä Maarit on ammentanut teinivuosinaan Lipsa-hevoselta saamaansa oppia luottamuksen rakentamisesta toiseen – kuinka aikaa vievä prosessi se on, mutta voi rikkoutua hetkessä.

”Lipsa oli pahasti traumatisoitunut luontokappale. Sitä oli lyöty laudalla päähän, hakattu usein ja antaumuksella. Minun oli opittava lukemaan, missä asennossa hevosen korvat olivat. Oli nähtävä aggression, pelon ja epävarmuuden taakse.”

”Välillä hirvittää ajatus, että naamani näkyy jättikokoisena teräväpiirtotelevisioissa”

Maarit Tastula muistetaan toimittamistaan syväluotaavista haastatteluohjelmista, kuten Punaisesta langasta ja Yhdenillan pysäkistä, jotka ovat poikineet lukuisia Telvispalkintoja.

Maarit on pohtinut omaa ikääntymistään myös julkisuuden kasvona. Jo ennen 40. ikävuotta tukasta erottui valkoisia suortuvia, kunnes viisikymppisenä se oli muuttunut kauttaaltaan valkoiseksi.

”Välillä minua hirvittää ajatus, että naamani näkyy jättikokoisena ihmisten isoissa teräväpiirtotelevisioissa.”

Vanheneminen ei silti ole toistaiseksi ollut hassumpaa, vaikkei hän halua asiaa kaunistellakaan.

Ella Erosen ja Regina Linnanheimon kerrotaan vaatineen sukkahousujen laittamista kameran linssin eteen. Hyvä idea! Kuva olisi utuisempi”, Maarit Tastula naurahtaa.

Maarit Tastula Musiikkitalossa.

Maarit Tastula uskoo, että omia ajatuksia kannattaa kyseenalaistaa, jos tahtoo ymmärtää itseään ja muita. © Jorma Marstio / Kuvaryhmä / SKOY

Lue myös: Kotiliesi: Anna-Liisa Tilus kannustaa tarttumaan uusiin haasteisiin: ”Kun on astunut omalta hiekkalaatikoltaan epämukavuusalueelle, se on kerta kerralta vähän helpompaa”

X