Selostaja-stuertti Mika Saarelainen tylsistyy, jos ei ole tekemistä: ”Myönnän, että minulla on outo cv – sitä ehtii, kun elää vanhaksi!” 

Selostaja Mika Saarelainen työskentelee leipätyönään stuerttina. Monipuolisen työuran tehnyt Saarelainen on aina halunnut haastaa itseä. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mika Saarelainen ei suostu temppuilemaan enää vapaaehtoisesti: "Minullehan on maksettu aikoinaan siitä, että näytin itseni rahasta trikoissa Oopperan lavalla."

Selostaja Mika Saarelainen työskentelee leipätyönään stuerttina. Monipuolisen työuran tehnyt Saarelainen on aina halunnut haastaa itseä. 
Teksti:
Linda Martikainen

Mika Saarelainen tunnetaan taitoluisteluselostajana. Miehen ura lajin parissa on kestänyt jo yli 40 vuotta. Taitoluistelun lisäksi hän on ehtinyt tehdä paljon muutakin, kuten toimia balettitanssijana. Millaisista eläkepäivistä Mika Saarelainen haaveilee ja millaisista hetkistä hän liikuttuu taitoluisteluareenoilla? 

Urasi taitoluistelun parissa on kestänyt yli 40 vuotta. Miten laji on muuttunut vuosien varrella? 

”Laji on periaatteessa sama, mutta tekninen taitoluistelu on kasvanut aivan huikeasti, eikä loppua näy. Nyt kun ensimmäiset neloisaxelit on esitelty, niin mikä on seuraava askel?

Oma tuntumani kuitenkin on, että nyt halutaan ehkä vähemmän sitä sirkusta. Taitoluistelu alkaa muuten olla hyppykilpailua, vaikka siihen kuuluu paljon muutakin. Taitoluistelu on parhaimmillaan minusta eniten lähellä taidetta oleva urheilulaji. Hyppyjen pitäisi olla vain osa kokonaisuutta.”

Mitkä ovat tuomari- ja selostajaurasi mieleenpainuvimmat hetket? 

”Tuomariurani ehdoton huippu on ollut Pekingin olympialaiset, jossa olin ensimmäisenä suomalaisena jäätanssin ylituomarina. Se oli kunniatehtävä, jota en voinut kuvitellakaan osuvan kohdalle.

Selostajana nautin jokaisessa kilpailussa siitä, että voin sanoittaa tapahtumia tavalla, jota tuomari ei voi. Voin kertoa, miksi jokin asia on jollain tavalla ja miksi pisteitä annetaan mistäkin syystä. On kivaa pystyä verbalisoimaan ajatukset, joita tuomarin päässä liikkuu.” 

Saatko paljon palautetta tv-katsojilta kisojen jälkeen? 

”Jonkin verran tulee. Olemme Saran (Honkavaara) kanssa optimaalinen pari, sillä Sara on valmentaja ja entinen huippuluistelija, ja minä olen ollut pitkän linjan tuomari. Katsomme kisoja vähän eri kulmista.

Olen saanut eniten palautetta siitä, että meidän luoma fiilis on kiva ja rento. Parhaita palautteita minusta on se, että ihmiset katsovat livenä kisoja jäähallissa, mutta heillä on korvissaan meidän selostuksemme Yle Areenasta.

Tavoitteemme on tehdä lajia kansanomaisemmaksi ja ymmärrettävämmäksi. Ja minusta on rehellisesti sanottuna ihan kivaa sanoa myös oma mielipide.” 

Onko jokin hetki, joka on saanut sinut liikuttumaan kyyneliin? 

”Viime EM-kisoissa Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin historiallinen pronssimitali jäätanssista sai kyllä pienet kyyneleet aikaan. Liikutun voimallisesti ylipäänsä onnistumisista.

Olen itse entinen tanssitaiteilija, niin liikutun enemmän taiteellisesta elämyksestä kuin hyppysarjoista. Isot taiteilijasielut saavat minut kyyneliin.” 

Onko EM-pronssi tuonut jäätanssille lisää nostetta?

”No ainakin näkyvyyttä se on tuonut ja ihmiset tietävät, keitä ovat Juulia ja Matthias. Päädyin juttelemaan esimerkiksi uimahallin saunassa ventovieraan kanssa taitoluistelusta. Minullekin on tullut näköjään tässä lisää tunnettuutta, sillä siellä saunassa tiedettiin myös, kuka minä olin.

Sehän oli lopulta vain hauskaa jutella alasti saunan lauteilla taitoluistelun tulevaisuudesta. Saunassa tiesi viimeistään, että laji on löytänyt tiensä suomalaisten sydämiin!” 

Lue myös: Vaikka Juulia Turkkila oli luistellut lapsesta saakka, jäätanssiin siirtyminen ei käynyt kädenkäänteessä: ”Jäätanssiotteet olivat jotain aivan uutta”

Juulia Turkkila
Taitoluistelija Juulia Turkkila, 28, teki vaikean valinnan murrosiässä baletin ja taitoluistelun välillä. © Tommi Tuomi

Millaisiin temppuihin taivut tänä päivänä? 

”En mihinkään, en suostu! Minullehan on maksettu aikoinaan siitä, että näytin itseni rahasta trikoissa Oopperan lavalla. En tee ilmaiseksi tai vapaaehtoisesti enää mitään sellaista!

En edes muista, milloin olen ollut luistimilla viimeksi. Ehkä käyn tänä talvena kerran tai kaksi kokeilemassa, mutta varovaisesti. Painopiste on muuttunut aika radikaalisti vuosien varrella.” 

Työskentelet päätoimisesti Finnairin stuerttina, mutta olet ehtinyt tehdä elämässäsi hurjasti muutakin. Mikä ajaa sinua tekemään kaikkea niin monipuolisesti? 

”Elämä. En osaa olla, paitsi lomalla lämpimässä. Olen levoton sielu siinä mielessä, että tylsistyn, jos minulla ei ole tekemistä. Nautin siitä, että saan tehdä erilaisia asioita.

En ole 8–16-tyyppi. Olen aina tehnyt vuorotyötä jollain lailla. Minusta on kiva haastaa itseäni eri ammateissa. Myönnän, että minulla on outo cv. Sitä ehtii, kun elää vanhaksi!” 

Mistä haaveilet? 

”Toivon, että pysyisin terveenä ja saisin lentää eläkkeelle asti. Se on kuitenkin raskasta työtä. Eläkkeellä muutan Aasiaan, se on sovittu puolison kanssa. Emme ole vielä päättäneet, minne päin Aasiaa.

Viimeksi olimme Laosissa heinäkuussa 20-vuotishäämatkalla ja viehätyimme siitä. Haaveissani on istua bungalowin parvekkeella ja katsoa, kun aurinko laskee mereen ja on lämmin. Viihdyn Aasiassa hirveän hyvin. Se on toinen kotini.

Suomikin on hieno maa, mutta se on vain väärässä paikassa. Olen nauranut sitäkin, että kun vihaan kylmää, miksi olen valinnut taitoluistelun. Toisaalta jäähallin kylmässä säilyy hyvin!” 

X