Minetit kolmanteen MM-voittoon luotsannut kapteeni Emmi Nikkilä: ”Tämä mestaruus tuntuu erityisen hyvälle”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Minettien MM-voitto joukkuevoimistelussa oli kapteeni Emmi Nikkiselle kolmas. Aiemmat mestaruudet ovat vuosilta 2015 ja 2017. © Anna Tanninen
Minetit voitti joukkuevoimistelun MM-kultaa 21. marraskuuta. Kapteeni Emmi Nikkilä kertoo, että kisaan valmistautumissa oli haasteita.

Emmi Nikkilä iloitsee joukkuevoimistelun kolmannesta maailmanmestaruudestaan Minetit-joukkueen riveissä. Oman uransa jatkoa 22-vuotias kapteeni pohtii vielä.

Tämä on kolmas maailmanmestaruutesi, tuntuuko se tällä kertaa erilaiselta?

Kyllä tietenkin. Siinä oli sellainen pieni spesiaalitekijä, että oli tämä koronavuosi ja ei oltu päästy kilpailemaan kansainvälisesti. Voisi jopa sanoa, että oli vähän vaikea valmistautuminen. Tuntuu kyllä erityisen hyvältä tämä maailmanmestaruus.

Millaisia vaikeuksia valmistautumisessa sitten oli?

Varmasti korona vaikutti siihen, että muutamia urheilijoita lopetti tuossa alkuvuodesta ja kesän aikana, mutta onneksi saatiin joukkue kasaan. Tanssi- ja voimisteluseura Illuusionista Jyväskylästä saatiin muutamia tosi hyviä tyttöjä mukaan.

Miten treenaatte, kun asutte eri kaupungeissa?

Aloitettiin harjoittelu koronan takia vasta kesällä. Siitä asti on harjoiteltu kyllä tosi tiiviisti, runsaat 25 tuntia viikossa. Treeniviikot menee niin, että yhteistreenit aloitetaan perjantaina.

Lauantaina ja sunnuntaina treenataan kaksi harjoitusta, eli ollaan käytännössä koko päivät hallilla. Sitten maanantaiaamuna harjoitellaan vielä yhdessä, sitten Jyväskylän tytöt lähtee Jyväskylään ja arki treenataan omissa kaupungeissa. Viikonloppuna sitten taas yhdessä.

Miten joukkue saadaan toimimaan MM-kullan arvoisesti yhteen?

Varmasti kaikista merkittävin tekijä on se tosi kova työ, mitä ollaan tehty. Meillä on tosi hyvä tiimi kasassa, urheilijat ja valmentajat Titta Heikkilä ja Seija Kukkola, ja Anton Laine, valmentaja ja koreografi. Tämä tiimi on isossa osassa.

Sitten tietenkin nyt tuolla kotiyleisen edessä Anton Laineen Suomi-Kalevala-aiheinen ohjelma, ja sitten  se, että joukkueen tytöt sai tosi hyvin pidettyä päänsä kasassa vaikeassa paikassa. Varmasti se on tämä kokonaisuus, mikä sinne matolle saatiin, mikä oli sitten se merkittävä tekijä.

Miten se pää sitten pidetään kisoissa kasassa?

Tärkeinhän on se, että harjoitellaan niin hyvin ja niin paljon, että on luottavainen ja varma olo mennä kilpailumatolle. Kilpailutilanteessa pitää vain luoda sellainen ilmapiiri joukkueelle, että meidän ei tarvitse tehdä siellä mitään sen enempää kuin mitä me ollaan treenihallillakaan tehty.

Tuolla kotiyleisön edessä MM-kisoissa oli tietenkin tosi kova meteli ja paljon yleisöä, mikä luo tietenkin vähän lisäpaineita. Se vaan vaatii sitten sen, että jokainen pitää sen oman keskittymisensä ja oman kuplansa, eikä lähde niiden ulkoisten häiriötekijöiden tai sen yleisön mukaan. Kyllä niillä aika pitkälle pääsee.

Joukkuelajissa yhden virhe voi romuttaa kaikkien haaveet, miten sellaiseen suhtaudutaan?

Tietenkin se olisi pettymys, mutta tämä on joukkuelaji ja tässä ollaan kaikki yhdessä samassa tilanteessa, eikä siinä voi ketään missään kohtaa lähteä syyttelemään. Jokainen varmasti tekee aina parhaansa.

Urheilijatkin ovat ihmisiä ja virheitä sattuu ja muuta. Se pyritään just välttämään sillä, että harjoitellaan niin hyvin, että kaikilla on tiedossa, mitä siellä matolla pitää tehdä.

Jatkuuko treenit heti vai pidättekö taukoa nyt MM-kullan jälkeen?

Kyllä varmasti tämä viikko otetaan tässä rennosti ja vähän levähdetään ja kasataan ajatuksia. Sitten suunnataan katse tulevaan ja mietitään, mitä seuraavaksi.

Vieläkö itselläsi riittää kolmen maailmanmestaruuden jälkeen unelmia?

Tässä on minulla pieni pohdinnan paikka. Kun tällaisen ison tavoitteen eteen on paljon tehnyt töitä ja kun sen on saavuttanut, niin on vähän sellainen tyhjä olo. Vielä ei ole päätöksiä tehty. Ihan ei ole vielä ajatukset selkeänä jatkon suhteen.

Lue myös: ”Olen ihan sairaan kova jännittäjä” – Heidi Salminen aitoi tahdonvoimalla nuorten maailmanmestariksi

X