”Olen ihan sairaan kova jännittäjä” – Heidi Salminen aitoi tahdonvoimalla nuorten maailmanmestariksi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Heidi Salminen
Heidi Salminen harjoitteli Hipposhallilla loppukauden kisoja, kuten kauden päättäviä SM-viestejä varten. © Tommi Anttonen

17-vuotias Heidi Salminen on uusi 400 metrin aitojen nuorten maailmanmestari. MM-kultaa Salminen nappasi 22. elokuuta Kenian Nairobissa.

Lukiolaisen loppukauden toiveissa siintävät Ruotsi-ottelu ja SM-kisat.

Onneksi olkoon vielä tuoreesta MM-kultamitalista. Kai siellä Jyväskylässä on jo nautittu perinteiseen tapaan kunnon mitalikakkukahvit?

”Kyllä, kakkukahvit nautittiin kotona. Ja seurani Jyväskylän Kenttäurheilijat järjestää kuulemma myös kakkukahvit kisojen yhteydessä.”

Nuorten MM-kisat menivät sinulta aivan nappiin, mutta minkälaisissa tunnelmissa lähdit Nairobiin?

”Olin ennen kisoja valmistautumisleirillä alppimajassa Pajulahden urheiluopistolla. Näin piti tehdä, sillä nuorten MM-kisat järjestettiin 1800 metrin korkeudessa. Ennen kisoja en rehellisesti sanottuna oikeastaan osannut odottaa edes finaalipaikkaa. Lähdin siis kisoihin ilman paineita, mutta totta kai ajattelin, että olisi kiva juosta siellä uusi oma ennätys.”

Luontaisella adrenaliinilla

Ennen MM-kisoja 59 sekunnin raja ei ollut alittunut, mutta finaalijuoksussa selvitit urakan aikaan 56,94. Oliko se täydellinen juoksu?

”Se oli nappijuoksu muutoin, mutta viimeiseen aitaväliin tuli vielä yksi lisäaskel, mikä teki siitä vähän sipsuttamista. Toisaalta sekin väli tuli silti tosi hyvää vauhtia. Aikaan olin niin yllättynyt, etten meinannut uskoa sitä todeksi. Ennen finaalia jalkani tuntuivat mielestäni jotenkin huonoilta, mutta eivät ne sitten vissiin olleetkaan huonot.”

Viimeisessä kaarteessa edelläsi oli vielä muutama kilpailija, mutta loppusuoralla ohitit heidät ja lopuksi vielä kisassa toiseksi tulleen ranskalaisen Ludivine Aubertin. Tuollainen loppuhetkien ohitus varmasti maistui makealta?

”Kyllä. En tiedä mistä siinä lopussa löytyi vielä voimia puristaa ohi. Aiemminkin kisoissa loppu on tullut minulta vahvasti, mutta nyt se onnistui todella hyvin. Kyllä se viimeinen sata metriä tuli nyt ihan silkalla tahdonvoimalla.”

Mitä ajattelit heti maalin tultuasi?

”En yleensä heti maalissa muista juoksuistani mitään, koska olen ihan sairaan kova jännittäjä, ihan adrenaliinissa.”

Onko jännittäminen hyvä vai huono asia?

”Kyllä sen voi kääntää positiiviseksi asiaksi, saahan siitä lisäadrenaliinia. Kunhan jännitys pysyy jotenkin hallinnassa, niin kaikki hyvin. Ja on se minulla pysynyt.”

”Urheilulukiossa opettajat ymmärtävät hyvin kisareissuja, leirejä ja muuta urheiluun liittyvää”, Salminen kertoo opinnoistaan urheilulukiossa. © Tommi Anttonen

Kuinka tulevaisuudessa voisi myös aikuisten kisoissa saada näin kovaa tulosta aikaan?

”Ajattelen, että nuorten MM-kullasta on aikuisten kisoihin vielä pitkä matka. Mutta totta kai haluan tulevaisuudessa pärjätä myös aikuisten arvokisoissa.”

Mestarin opissa

Valmentajasi on Tuija Helander, joka aikoinaan voitti 400 metrin aidoissa kymmenen Suomen mestaruutta ja pitää edelleen myös nimissään lajin Suomen ennätystä. Mikä hänen merkityksensä sinulle on?

”Tuija on mahtava valmentaja ja hyvä tsemppari. Hänellä on suuri vaikutus tuloksiini. Tuija sanoo aina, ettei mietitä tuloksia ennen juoksua, eikä oteta paineita ajoista. On myös hienoa kuulla hänen kokemuksiaan omalta kilpailu-uraltaan.”

Täytät joulukuussa 18 vuotta ja olet nyt lukiolainen. Kuinka opintojen ja urheilun yhteensovittaminen sujuu?

”Käyn lukion neljässä vuodessa ja aloitin juuri kolmannen vuoden Schildtin lukion urheilulinjalla. Siellä opettajat ymmärtävät hyvin kisareissuja ja leirejä ja muita urheiluun liittyviä asioita. Kävin kisojen jälkeen koululla niin opettajat ennättivät onnittelemaan. Koulu alkoi muutama viikko sitten, mutta totta puhuen en ole vielä itseasiassa tehnyt mitään koulujuttuja.”

Miltä loppuvuoden kisakalenteri näyttää?

”Nyt loppuviikosta alkavat Kalevan kisat, ja jos minut valitaan mukaan, niin Ruotsi-ottelu on 4.-5. syyskuuta Tukholmassa. Kausi loppuu 11.-12. syyskuuta juostaviin SM-viesteihin. Sen jälkeen on sitten pari viikkoa ylimenokautta.”

Lue myös: Perhe on kaiken perusta ja kivijalka – Tommi Evilä on saanut Sylvia-äidiltään tiiviin tuen: ”Olen aina kokenut äidin hoivaajana ja auttajana”

X