Outi Mäenpää kehottaa sanoittamaan omat tunteet, tarpeet ja rajat – ”On tärkeää osata riidellä rikkomatta toista”

Näyttelijä ja vuorovaikutuskouluttaja Outi Mäenpää opettaa ihmisiä parempiin vuorovaikutustaitoihin ilman solvaamista ja ihmissuhdepelejä. Samoja periaatteita hän vaalii myös omassa parisuhteessaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”On tärkeää muistaa, että parisuhde on tarvetyydytyssuhde, jossa molemmilla on yhtäläinen äänioikeus”, Outi Mäenpää muistuttaa.

Näyttelijä ja vuorovaikutuskouluttaja Outi Mäenpää opettaa ihmisiä parempiin vuorovaikutustaitoihin ilman solvaamista ja ihmissuhdepelejä. Samoja periaatteita hän vaalii myös omassa parisuhteessaan.
Teksti:
Anneli Juutilainen

Mykkäkoulu on henkistä väkivaltaa. Niin ajattelee vuorovaikutuskouluttaja ja näyttelijä Outi Mäenpää. Tämän vuoksi hän ei itse milloinkaan jätä kihlattunsa, kirjailija Juha Ruusuvuoren kanssa konfliktitilanteita selvittämättä.

”Me emme pelaa ihmissuhdepelejä, rankaise tai solvaa toisiamme. On tärkeää osata pitää tunneilmaisu reiluna. Osata sanoittaa tunteensa, tarpeensa ja rajansa – sanoa suoraan, mikä mieltä painaa”, Outi Mäenpää kertoo.

Hän on opiskellut easel-coach:ksi, työnohjaajaksi ja vaativan luokan tunnevalmentajaksi. Näyttelijäntyönsä lisäksi Outi kouluttaa työyhteisötaitoja, työn johtamista ja tunnepitoista johtamista yrityksissä ja yhteisöissä.

Lisäksi Outi on opiskellut väkivallattoman viestinnän keinoja, joita hän pitää tärkeinä paitsi työyhteisöissä mutta myös parisuhteissa. Mutta miten parisuhteessa sitten kannattaisi riidellä? Ainakin unohtamalla toteamukset: ”sinä aina” tai ”sinä et koskaan”.

”On tärkeää osata riidellä rikkomatta toista. Toista ei saa haukkua tai määritellä häntä ainaisten tekemisten tai tekemättömyyksien kautta. Sellaisia absoluutioita ei ole olemassa.”

Sen sijaan on tärkeää, että kumpikin kertoo, millaisena tilanne omin silmin näyttäytyy ja minkälaisen tunteen se aiheuttaa. Omista tuntemuksistaan voi avautua esimerkiksi sanomalla: ”Kuulin sinun sanovan, että….”

Se voi herättää toisen osapuolen ymmärtämään, että omassa sanomisessa on ollut tulkittavissa vääränlainen vire.

Parisuhteessa on yhtäläinen äänioikeus

Outin mukaan riitatilanteessa tai vaikean tunteen äärellä ihminen käyttäytyy monesti samalla tavalla kuin on nähnyt vanhempiensa toimivan. Jos vihan ja ristiriitaisten tunteiden käsittelyä ei ole lapsena opetettu, ihminen pitää mykkäkoulua, nalkuttaa, kieltää läheisyyden ja kosketuksen.

”Viha on suojaava tunne. Ihminen tarvitsee kiukkua sanoittaakseen rajansa. Mutta se pitää osata sanoa väkivallattomasti.”

Selän kääntämisen sijaan oma tuntemus täytyy sanoittaa: sanomasi satutti minua enkä pysty juuri nyt olemaan lähelläsi.

”On tärkeää muistaa, että parisuhde on tarvetyydytyssuhde, jossa molemmilla on yhtäläinen äänioikeus.”

Lievänkin torjutuksi tulemisen tunne aiheuttaa fyysiseen kipuun verrattavan tunteen.

”Se satuttaa ihan yhtä paljon kuin fyysinen lyönti.”

Lue myös: Puoliso mitätöi, nolaa ja kontrolloi – Jyllääkö parisuhteessasi henkinen väkivalta? Lue asiantuntijan neuvot tilanteeseen

Aikalisiä ja kuumenevia tunteita

Outi eli sinkkuna viiden vuoden ajan ennen, kun parisuhde Juhan kanssa alkoi marraskuussa 2022. Hänellä itsellään on takanaan kaksi avioeroa, Juhalla leskeys. Yksin ollessaan Outi pohdiskeli paljon omien rajojen asettamista ja tarpeiden sanomista ääneen.

”Meidät naiset on varsinkin kasvatettu kiltteyteen. Ylitämme herkästi omat rajamme hoivatessamme muita – ja samalla omat tarpeet unohtuvat.”

Riitatilanteissa Outi kehottaa tarkkailemaan itseään ja kysymään: mitä minussa tapahtuu, kun olen vihainen? Millä asteikolla vihani on kouluarvosanoin?

”Se on hyvä keino ottaa pieni aikalisä, jolloin saa etäisyyttä sen hetkisen tunteeseen. Se pakottaa pohtimaan, mikä ajatus tai viesti tämän tunteen takana on – useimmiten pettymys, turhautuminen tai tunne siitä, ettei ole tullut kuulluksi.”

Outi Mäenpää, Juha Ruusuvuori
© Tommi Tuomi

Heidän parisuhteessaan Juha on temperamentiltaan hitaampi. Kiivasluontoisempi Outi ihaileekin Juhan rauhallisuutta konfliktitilanteissa, joita heillä tosin ilmenee harvoin molempien hyvien vuorovaikutustaitojen ansiosta. Asioista puhutaan suoraan ja mutkittelematta.

”Olen kuumaverisempi, mutta Juha osaa ottaa aikalisän. Sen taidon opettelu on tehnyt minulle todella hyvää.”

Lue myös: Näyttelijä Outi Mäenpää: ”Äitiys ohittaa kaiken muun elämässä”

Outi Mäenpää
”Unelmoin asumisesta meren lähellä, jossa olisi omaa tilaa ja jossa voisin pitää hevoset kotonani.” Kuva: Jenni Aho
X