Tunnista liiallinen mustasukkaisuus, joka vahingoittaa parisuhdetta muuttaen koko elinpiiriä – Näin psykologi neuvoo

Mustasukkaisuus on liiallista, jos se vahingoittaa parisuhdetta. Vaaralliseksi se muuttuu, jos ei tunne oloaan turvalliseksi parisuhteessa. Voiko mustasukkaisuus olla myös harmitonta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pahimmillaan mustasukkaisuus uhkaa juuri niitä asioita, joita mustasukkainen ihminen yrittää itse suojella: omaa perhettä ja läheistä suhdetta kumppaniin.

Mustasukkaisuus on liiallista, jos se vahingoittaa parisuhdetta. Vaaralliseksi se muuttuu, jos ei tunne oloaan turvalliseksi parisuhteessa. Voiko mustasukkaisuus olla myös harmitonta?
Teksti: Tiina Suomalainen

Mustasukkaisuus voi pilata hyvän parisuhteen. Kun parisuhteessa toinen on sairaalloisen mustasukkainen, pyrkii hän kontrolloimaan puolisoaan. Tällainen toiminta aiheuttaa pelkoa eri tavoin ja työntää puolisoa yhä etäämmälle.

Mikä neuvoksi ja avuksi? Näin kysymyksiin mustasukkaisuudesta parisuhteessa vastaa psykologi ja psykoterapeutti Katja Myllyviita.

1. Millainen mustasukkaisuus on haitallista?

Ensimmäisenä tulee tietysti mieleen intensiivinen, kontrolloiva mustasukkaisuus, jossa sen kohde joutuu kärsijäksi. Tällaisessa kontrolloivassa mustasukkaisuudessa parisuhteen toinen osapuoli alkaa rajata kumppanin menemisiä ja tekemisiä. Parisuhde ja koko elinpiiri muuttuvat vähitellen entistä ahtaammaksi.

Mustasukkaisuus voi kuitenkin olla haitallista myös sille, joka on mustasukkainen. Mustasukkaisuus voi aiheuttaa sitä tuntevalle ahdistuneisuutta, mikä nakertaa hänen hyvinvointiaan. Tunteesta voi olla vaikea puhua, koska se hävettää, eikä kumppani välttämättä edes tiedä, että toinen on hänestä mustasukkainen.

2. Milloin mustasukkaisuus on vaarallista?

Intensiivistä, kontrolloivaa mustasukkaisuutta tuntevalta puuttuu usein kyky nähdä oman toiminnan vahingollisuus. Toimintaan saattaa liittyä ajatus, että toisen käyttäytymisessä täytyy olla jotain pielessä, koska itsellä on epäluuloinen olo.

Tällaisessa mustasukkaisuudessa on aina vaaran elementti. Se voi vahingoittaa mustasukkaisuuden kohdetta sekä henkisesti että fyysisesti.

Pahimmillaan mustasukkaisuus voi aiheuttaa parisuhdeväkivaltaa, henkirikoksen tai jopa perhesurman. Mustasukkaisuus on toiseksi yleisin henkirikoksen motiivi Suomessa.

Lue myös: Somessa naista etsinyt olikin väkivaltainen vainoaja – Mieti, ennen kuin jaat tuntemattoman julkaisun

3. Millaiset merkit kertovat, että liikutaan vaarallisilla vesillä?

Hyvä mittari on kysyä itseltään, tunteeko olonsa turvalliseksi parisuhteessa. On hälyttävää, jos omaa kumppaniaan joutuu pelkäämään. Jo uhan tunteeseen täytyy havahtua.

Suhteessa voi olla pakottamista, uhkailua, manipulointia, pelottelua, eristämistä ja kontrollointia. Henkistä väkivaltaa seuraa usein myös fyysinen väkivalta.

Kumppanin aiempi väkivaltainen käytös, väkivallalla uhkailu, päihdeongelma ja persoonallisuushäiriöt lisäävät väkivallan riskiä.

Lue myös: Heli eli perhehelvetissä, jossa narsistimies hakkasi, petti ja haukkui – syyttäen kaikesta Saatanaa

Narsistimies lyttäsi Helin monella tapaa.

Narsistimies lyttäsi Helin monella tapaa. © iStock

4. Mitä voi tehdä, jos on suhteessa, jossa pelkää?

Harhaluuloinen mustasukkaisuus, jossa kumppania kontrolloidaan ja alistetaan, on selkeä vaaran merkki. Tärkeintä on päästä turvaan, sillä erotilanteessa väkivallan riski on erityisen suuri.

Vahingollisesta suhteesta voi olla kuitenkin vaikea lähteä monestakin syystä. Parisuhteessa on yleensä hyviäkin hetkiä, uhrilla voi olla paljon empatiaa ja ymmärrystä kumppaniaan kohtaan ja hän voi myös kuvitella, että syy kumppanin uhkaavaan tai väkivaltaiseen käytökseen on hänessä itsessään.

Apua voi saada Ensi- ja turvakotien liitosta tai Nollalinjasta numerosta 080 005 005, joka on valtakunnallinen ilmainen auttava puhelin lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeville.

Lue myös: Lähisuhdeväkivalta koskettaa miehiä, naisia ja lapsia – listasimme auttavat puhelimet ja turvakodit väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille

5. Voiko iäkkäiden ihmisten pitkää liitoa varjostaa mustasukkaisuus?

Yleensä mustasukkaisuus on nuorempien ihmisten ongelma, mutta toki sitä voi olla iäkkäidenkin parisuhteessa, vaikka suhteen alkuaikojen intohimo – ja siihen usein liittyvä mustasukkaisuus – olisi hiipunut jo vuosikymmeniä sitten.

Mustasukkaisuus voi olla pinnan alla ja näkyä siinä, että suhde on muuttunut vuosikymmenten saatossa yhä ahtaammaksi. Tällaisessa suhteessa kumppanin käyttäytymistä saatetaan ohjailla passiivis-aggressiivisten rangaistusten, kuten emotionaalisen vetäytymisen, kylmyyden ja mykkäkoulun keinoin. Suhteen osapuolilla ei ole omia juttuja, vaan kaikki tehdään yhdessä, eikä tätä voi kyseenalaistaa.

On hyvä huomioida, että muistisairaus voi ilmetä myös harhaluuloisuutena, johon liittyy sairaalloinen mustasukkaisuus.

6. Miten voi puuttua tilanteeseen, jos havaitsee omien iäkkäiden vanhempien suhteessa haitallista mustasukkaisuutta?

Asia on hyvä ottaa puheeksi molempien kanssa erikseen. Voi sanoa vaikkapa, että minulle tämä näyttäytyy vaarallisena ja kysyä, onko kyseessä yksittäistilanne vai tällaistako arkenne on.

Jos huoli herää, voi tehdä sosiaalitoimeen huoli-ilmoituksen iäkkäästä henkilöstä. Ilmoituksen tarkoituksena on varmistaa, että iäkäs henkilö saa tarvitsemansa huolenpidon ja turvan silloinkin, kun hän ei sitä itse osaa tai ymmärrä pyytää.

7. Jos kumppani on mustasukkainen, pitäisikö alkaa rajoittaa omia menojaan?

Ei missään nimessä, sillä valitettavasti se vain vahvistaa mustasukkaisuutta. Mitä vähemmän suhteessa jää vapaata tilaa, sitä pienemmät tekijät laukaisevat mustasukkaisuuden ja sitä ahtaammaksi parisuhde muuttuu.

8. Miten omasta mustasukkaisuudesta voi päästä eroon?

Mustasukkaisuus voi tuntua epämääräisenä ahdistavana möykkynä, jonka syytä ja taustoja ei ole ehkä tullut pohdittua sen tarkemmin. Aivan ensin on tunnistettava ja tunnustettava oma mustasukkaisuus. Mitä paremmin tunteen tunnistaa, sitä helpompi sitä on säädellä.

Mustasukkaisuuden taustalla on usein pelko hylätyksi tulemisesta ja yksin jäämisestä. Oman tarvitsevuuden ja siihen liittyvien tunteiden hyväksyminen on avainasemassa. Tavoitteena on myötätuntoinen ja arvostava suhde itseen.

Apua kannattaa hakea terapeutilta ja myös kotona voi tehdä erilaisia harjoituksia, jotka auttavat tunnistamaan tunteita sekä omaa ajattelua ohjaavia uskomuksia, sääntöjä ja ajatusvinoutumia.

Jos esimerkiksi uskoo, ettei ole ihmisenä rakastettava, pelkää todennäköisesti, että kumppani löytää jonkun toisen. Tai jos olettaa, että parisuhteessa on aina oltava onnellinen tai että salaisuuksia ei saa olla, ruokkii tällainen ajattelu mustasukkaisuutta.

Lue myös: Puoliso mitätöi, nolaa ja kontrolloi – Jyllääkö parisuhteessasi henkinen väkivalta? Lue asiantuntijan neuvot tilanteeseen

Henkinen väkivalta voi johtaa fyysiseen väkivaltaan, mutta ei aina. Apua kannattaa kuitenkin hakea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Henkinen väkivalta voi joskus vaikuttaa harmittomalta vitsailulta. Siihen pitäisi kuitenkin ulkopuolisenkin puuttua. © iStock

9. Miten pitäisi suhtautua kumppanin mustasukkaisuuteen silloin, kun se on maltillista mutta ilmeistä?

Ole empaattinen ja ymmärtävä kumppanisi pelkoja kohtaan. Tavallisesti mustasukkaisuus vähenee, jos parisuhteessa saa kokea turvallisesti epävarmuutta, pelkoa ja huolia. Älä mitätöi, syyllistä tai tuomitse kumppaniasi hänen tuntemistaan peloista.

Älä rajoita omaa elämääsi kumppaniasi rauhoittaaksesi, vaan tapaa normaalisti ystäviäsi, käy harrastamassa ja elä täyttä elämää. Tunnista ja pysäytä kumppanisi yritykset kuulustella, tarkistella ja manipuloida sinua.

10. Onko mustasukkaisuus aina haitallista?

Ei missään nimessä. Ohimenevänä tunteena mustasukkaisuus on tavallinen ja harmiton kuin mikä tahansa tunne. Sen taustalla on hyvin inhimillinen syy: pelko toisen menettämisestä.

Mustasukkaisuus liittyy myös intohimoon – jos parisuhteessa on vahvaa intohimoa ja seksuaalista vetovoimaa, lisää se yleensä myös mustasukkaisuuden tunnetta.

Asiantuntijana jutussa toiminut psykologi ja psykoterapeutti Katja Myllyviita kirjoitti keväällä julkaistun kirjan Mustasukkaisuus (Duodecim).

X