Laulaja Pandora menetti kotinsa tulipalossa: ”Ensimmäinen ajatukseni oli, että jotkut halusivat tappaa meidät”

Jaa artikkeliTilaa Seura
”Olin yhä tulipalosta traumatisoitunut, mutta pyörän selässä huomasin voimaantuvani”, kertoo Pandora eli Anneli Magnusson.
”Olin yhä tulipalosta traumatisoitunut, mutta pyörän selässä huomasin voimaantuvani”, kertoo Pandora eli Anneli Magnusson. © Tommi Tuomi/Otavamedia
Pandora menetti vuonna 2017 tulipalossa lähes kaiken. Tuolloin hänen poikansa Leon oli vasta 13-vuotias. "Meistä kahdesta hän oli se sankari", laulaja kertoo.

Laulaja Pandora paljastaa, että viimeaikaisista tempauksistaan hulluin juttu, jonka hän on toteuttanut täysin tunnepohjalta, on ryhtyminen maastopyöräilyoppaaksi.

”Rakkauteni pyöräilyyn on tullut yhä tärkeämmäksi osaksi elämääni ja sitä elämäntapaa, jota haluan elää. Sain 50-vuotislahjaksi kihlatultani Mikolta oman maastopyörän ja se on aivan parasta. Kuten elämässä aina, kaikki tarinat nivoutuvat toisiinsa”, Pandora kertoo.

Hän myös paljastaa tragedian, joka löytyy pyöräilyinnostuksensa taustalta:

”Kotimme, jossa olin asunut 20 vuotta, paloi asuinkelvottomaksi vuonna 2017. Se päivä muutti koko elämäni ja johdatti minut kohti pyöräilyn maailmaa.”

Kartanon ikkunoista löivät liekit

”Olin ennen tulipaloa käynyt samana päivänä katsomassa uutta mahdollista kotia lähialueelta Kungsöristä, mutta en ajatellut, että muutamaa tuntia myöhemmin meillä ei olisi poikani Leonin kanssa kotia enää laisinkaan. Olin ollut uudesta talosta aivan innoissani ja halusin saada sen, vaikka se hyvin kallis olikin.

Asuntonäytön jälkeen palasin kotiin tekemään ruokaa Leonille ja suunnittelimme yhdessä tulevaa. Myöhemmin illalla yläkerrasta alkoi kuulua outoa töminää, kuin askeleita. Jähmetyimme pelosta. Leon tarttui käsivarteeni ja sanoi, että nyt äiti juostaan ja kovaa. Luulimme, että talossa oli varkaita!

Oli joulukuun seitsemäs päivä ja me ryntäsimme ulos pakkaseen. Olin shokissa. Olimme siellä ulkona hankien keskellä vähissä vaatteissa, kun yhtäkkiä kartanon yläkerran ikkunoista alkoivat lyödä liekit. Ensimmäinen ajatukseni oli, että jotkut halusivat tappaa meidät.

Leon oli vasta 13-vuotias, mutta meistä kahdesta hän oli se sankari. Hän rauhoitteli minua ja näppäili hätänumeron, koska en itse siihen pystynyt. Koko tilanne oli yhtä valtavaa kaaosta. Naapurit, media, kaikki saapuivat seuraamaan tulipaloa, jossa menetimme liki kaiken. Myöhemmin palon syyksi paljastui pyykkien kuivausrumpu.”

”Pyörän selässä huomasin voimaantuvani”

”Seuraavan yön nukuimme hotellissa, mutta aamulla minun piti päästä keikkareissulle Suomeen. Kaikki esiintymisvaatteeni olivat palaneet, mutta sain onneksi hankittua jotain päällepantavaa. Minun piti tehdä myös nopeasti päätöksiä seuraavan asuinpaikan suhteen. Pistin aiemmin katsomastani talosta tarjouspyynnön, joka yllättäen hyväksyttiin. Se oli uskomatonta.

Hetkessä menetin melkein kaiken, mutta aloitin myös elämäni uudestaan. Kun asetuimme asumaan uuteen kotiimme tajusin, miten kauniissa ympäristössä se sijaitsi, vaikka olin asunut Kungsörissä 20 vuotta. Tutustuin ympäristöön ensimmäisenä kesänä pyöräillen ja siitä se innostus koko touhuun lähti.

Varsinaiseen maastopyöräilyyn hurahdin Leonin kaverin äidin myötä, jonka perässä ajoin omalla kolmivaihteisellani metsissä ja kivikoissa. Metsässä pyöräily oli valtavan hauskaa ja voimani kasvoivat niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Olin yhä tulipalosta traumatisoitunut, mutta pyörän selässä huomasin voimaantuvani. Kun näin tämän pienen kylän pyörän selästä, tajusin miten kaunis paikka se oli ja luin innoissani sen historiasta. Soitin pian tyttökavereilleni, että kun tulette tänne niin ottakaa pyörät mukaan, minä vien teidän pyöräretkelle.”

”Rakastan olla ihmisten kanssa ja rakastan luontoa”

”Nyt koronapandemian aikana ilmoittauduin oikealle opaskurssille ja nyt olen valmis maastopyöräilyopas. Seuraavaksi aion opetella vielä lisää pyöräilyn tekniikkaa. Olen vakavissani tämän suhteen. Rakastan olla ihmisten kanssa ja rakastan luontoa.

Olen tosi hyvässä kunnossa nykyään. Vuosien varrella minulla on ollut ongelmia polvieni kanssa korkokengissä keikkailun vuoksi, mutta nyt polveni ja jalkani voivat paremmin.

Pyöräily on nouseva trendi, joten näen tässä paljon mahdollisuuksia. Olen tehnyt ennenkin merkittäviä liikkeitä sydän edellä. Olen lapsesta asti ollut hyvin intohimoinen. Jos olen halunnut jotain, olen siirtänyt esteet tieltäni. Olen peloton nainen ja menen yli jokaisesta kivestä ja kannosta.”

Pandora opiskeli musiikkia isältään salaa

”Isäni kielsi minulta ja sisaruksiltani musiikin täysin. Hän rakasti itse musiikkia, mutta kielsi sen meiltä. Otin siitä hyvästä isältäni salaa kitaratunteja ja vieläpä hänen kitarallaan. Isäni ei ollut mukava ihminen, mutta äitini tuki salaa minua musiikkiopinnoissani.

Jossain vaiheessa isä sai tietää kitaratunneista ja antoi minulle kitaransa. Ei lahjana, vaan tietynlaista uhmaa uhkuen, että ota se sitten ja soita. Hän ei ollut henkisesti terve. Vaati paljon rohkeutta tehdä musiikkia häneltä salassa.”

Lue myös: Lapsiperheen painajainen – Unelmien talosta tuli homekoti, joka piti polttaa poroksi

X