Kotiliesi: Piia Pasanen menetti syöpään sairastuneen äitinsä jouluna – ”Miksi se ei osuisi minun kohdalleni?”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Piia Pasanen kuvattu Kotiliesi lehteen kotonaan talvella 2020.
Uutisankkuri Piia Pasanen katsoi viime jouluaattona televisiosta joulukonserttia äitinsä kanssa saattohoito-osastolla. Seuraavana päivänä äiti menehtyi. © Jouni Harala
Piia Pasanen viettää ensimmäistä joulua ilman äitiään. Syöpään joulupäivänä kuolleen äidin kohtalo on saanut uutisankkurin miettimään myös oman elämänsä rajallisuutta.

Piia Pasanen on joutunut miettimään joulunviettoon uusia perinteitä. Uutisankkurin äiti menehtyi vuosi sitten joulupäivänä syöpään, joten tästä joulusta on tulossa erilainen – ensimmäinen ilman omaa äitiä.

Pasasen äiti sairastui keuhkosyöpään 72-vuotiaana, vaikka hän oli pitänyt huolta itsestään eikä ollut koskaan polttanut yhtäkään tupakkaa. Se on saanut tyttären pohtimaan myös omaa tulevaisuuttaan ja terveyttään.

”Koska olen monissa asioissa kuin äitini, tietenkin mietin, päädynkö minäkin mullan alle kahdenkymmenenviiden vuoden päästä. Suvussa on paljon monenlaista syöpää. Kun tilastollisestikin joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään, miksi se ei osuisi minun kohdalleni”, Pasanen pohtii Kotiliesi-lehden haastattelussa.

Äidin sairastuminen oli kuin meteoriitti päähän

Piia Pasanen kertoo Kotiliedelle elämänsä soljuneen äidin kuolemaan asti sangen ”iisisti”. Hänellä on motivoiva työ Yleisradion uutisankkurina ja ihana perhe, johon kuuluvat päätoimittaja Tomi Einonen ja kaksi teini-ikäistä lasta.

Pasanen oli jopa ehtinyt pohtia, oliko hänen elämänsä on sujunut liiankin tasaisesti ja helposti. Koska aina ei voi mennä hyvin, meteoriitti putoaa vielä minunkin päähäni, Pasanen järkeili.

”Kun äiti sairastui, ajattelin, että tämä on nyt se meteoriitti.”

Piia Pasanen on voinut jakaa menetyksen taakkaa sisarustensa kanssa, ja häntä lohduttaa myös muisto äidin positiivisesta elämänasenteesta. Äidin sairastuminen tuntui tyttärestä epäreilulta, mutta tämä ei itse kuitenkaan katkeroitunut vaan säilytti optimisminsa loppuun asti.

”Sekin lohduttaa, että hän sai lähteä aika nopeasti ja rauhallisesti ilman kipuja. Hän ei joutunut olemaan vuosikausia laitoksessa tilassa, jossa ei tunnista läheisiään.”

Piia Pasanen joutui nuorena kolariin, joka jätti pelon

Piia Pasanen joutui parikymppisenä vakavaan peurakolariin. Pasanen oli itse nukahtanut vänkärin paikalle, ja ratissa oli hänen silloinen poikaystävänsä.

”Havahduin siihen, että automme kynti tienpenkkaa, tuulilasi oli sylissäni palasina ja kasvoistani tuli verta. Luulin, että poikaystäväni oli kuollut, koska hän ei reagoinut heti mitenkään”, Pasanen kertoo Kotiliesi-lehdessä.

Molemmat selvisivät onnettomuudesta, mutta Pasaselle jäi muistoksi poskiin lasinsirujen aiheuttamia arpia. Hän kuitenkin toteaa, että kolarissa olisi voinut käydä paljon pahemminkin, jos pariskunta ei esimerkiksi olisi käyttänyt turvavöitä. Se jätti mieleen pelon.

”Säpsähdin pitkään pelkän hirvivaaramerkin näkemistä. En ajattele olevani turvassa tien päällä. Onnettomuus voi osua kohdalle toisenkin kerran. Onhan joku sairastunut koronaankin kaksi kertaa”, Piia Pasanen sanoo.

Lue myös: Kun isä kuoli, juontaja Ira Hammermann sairastui jo lapsena reippauteen: ”Otin liian varhain paljon vastuuta, sillä halusin helpottaa äitini taakkaa”

X